Kolumne

Sarajevo je opet polomilo zube fašizmu

Foto: RSE

Piše
Dragan Bursać

Sarajevo je pokazalo svijetu, jer sebi i ne mora, da je antifašistički centar regiona. Na besprizorno blajburgijanje, na zloupotrebljenu misu u Kataredrali Srca Isusova, odgovorilo je Sarajevo ljepotom, dobrotom, muzikom, pjesmom i plesom. Odgovorilo je ljudskošću i antifašizmom. Ljepota možda neće spasiti svijet, ali hoće ovaj grad, i nas sa njim, od fašističkog zla. Sarajevo je odgovorilo na bačenu revizionističku rukavicu kako jedino i može odgovoriti.

No, kakve je poruke uputio nadbiskup vrhbosanski, kardinal Puljić? Sve ih možemo sublimirati kroz sjani tvit hrvatskog novinara Drage Pilsela: “Vrlo loša propovijed kardinala Puljića u Sarajevu: obranaška, manipulativna. Deset puta je osudio partizane, niti jednom ustaše. Deset puta je rekao ‘mržnja’, niti jednom ‘ljubav’. Antifašiste je nazvao mitomanima. Podržao je revizioniste Jasenovca. Nije pokazao katarzu…”

Sa druge strane orilo se “O bella ciao”. Jer, kardinal je stao uz sve ono što buni zdrav razum i zbog čega je, u krajnjoj instanci, i održan prosvjed u Sarajevu. Kardinal je osudio partizane, desetak puta. Kardinal nije prozvao niti jednom ustaše, kardinal ne spominje ljubav, nego mržnju, a antifašiste naziva mitomanima. Kardinal podržava jasenovačke proustaške revizioniste. Ne, Sarajevo na ovo nije moglo šutiti.

‘O bella ciao’ u centru Šehera
Nego, jesu li, po kardinalu Puljiću, Sarajlije, koje su mirno protestovale, mitomani, ili su oni ono najbolje od nas? Najbolje, bez svake sumnje. I ne samo to, ove hiljade Sarajlija pokazale su svijetu da je protest bio nepohodan i nužan. Bio je stvar mentalne higijene. Jer Katolička crkva, a još više Hrvatski sabor, kao pokrovitelj mise, nisu uplanili, a što se čulo i vidjelo, misu za “nevino postradale na Blajburškom polju”. Zapravo, od početka devedestih, na žalost, nikada i nigdje ta misa nije bila za nevino postradale, a bilo ih je mnogo. Uvijek i svugdje vjerski obred se koristio kao neukusna profašistička ustaška fešta, kao poligon za reviziju povijesti, kao ništenje antifašizma.

Pa zato ni mise, ni pomena nema u Austrji, nema je niti u Zagrebu, jer nije lijepo u Evropsku uniju unositi sjeme fašizma. Ali, eto, pokušali su ti neofašistički elementi unijeti razdor u Sarajevo, u Grad Heroj, i polomili su zube.
Imuno je antifašističko Sarajevo dok pjeva ‘O bella ciao’ na virus revizonizma iz Katedrale. Imuno je i vakcinisano Sarajevo davno na virus fašizma. Imun je Grad Heroj na virus fašitičkog zla, koji se pokušava ustoličiti u regionu. Ponovno. Sarajevo je jedan od rijetkih gradova u kome bez problema možete znati da će sve biti ovako kao i danas – da će fašističko zlo polomiti zube. Namjesto nekakvih proizvoljnih, a neplodnih i bespotrebnih debata u vezi sa Blajburgom, namjesto “pro i kontra” mise, namjesto svih jalovih sjedaljki, Sarajlije su ustale i glasno i jasno rekle šta znaju, osjećaju i kako se postavljaju.

U ime svih nas, reći će pjesma. Ali i u ime onih više od 10.000 Sarajlija koje je progutao fašizam u Drugom svjetskom ratu, u ime onih 800 ubijenih u par mjeseci ustaškog Luburićevog stolovanja u gradu, u ime svih onih koje je pobio četnički režim u zadnjem ratu, u ime srećnih i dobrih ljudi, koji danas mogu svi zajedno biti slobodni u Gradu Heroju, ustalo je Sarajevo i, kako rekoše moji prijatelji iz Beograda i Zagreba, osvjetlalo obraz i njima.

Ko će se još sjećati mise…
I staro i mlado, podno Vječne vatre, podno bilborda koji prikazuje obješene sugrađane za vrijeme fašističke okupacije, reklo je “Stop fašizmu”. Jer, do toga smo dogurali – Beograd i Zagreb, umjesto krijesnica antifašizma, (p)ostali su političke lučonoše teledirigovanog državnog revizionizma koji vonja po fašizmu. U njima se, na žalost, ne može desiti današnje Sarajevo. U njima se kuhaju sastojci koji se, ovako ili onako, pokušavaju unijeti i umiješati u glavni grad Bosne i Herecegovine. Ali, kažem, sa ovakvom antifašističkom vakcinom neće im proći. No pasaran!

Bravo, Sarajevo, još jednom! Bravo što si uspjelo ovaj narod bosanskohercegovačiki po ko zna koji put učiniti ponosnim i staviti ga na mapu prave strane svijeta i povijesti. Bravo Sarajlije i nijihovi gosti, jer danas, kad je najteže u svijetu nagriženom koronom, izolacionizmom, revizinizmom i uspinjućim neofašizmom, napraviti ovo, tako dostojanstveno, a ponosno, to je čudo koje hrani dušu.

Sarajevo jeste Valter. Sarajevo jeste Grad Heroj. Ovdje sada i zauvijek. A misa koja to nije? Ko će se sjećati kvazimise pored ovoga?

60

avatar
1000
22
38
0
 
46
NickAlonogoexpert123Agresor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Alo
Gost
Alo

Ovo je tako loš članak da to nije ni za čitanje, neobjektivan i pristran.
Prvo, EU ne brani ništa to je demokratski sustav.
Drugo, EU je donijela deklaraciju o osudi komunističkih zločina.
Zločini jednih ne opravdavaju zločine drugih takav je stav EU.

Alo
Gost
Alo

EU je osnovala i platformu za sjećanje na žrtve komunizma, ta platforma ima i projekt mapa masovnih grobnica.
Eu države bivših režima usvojile su zajedničku izjavu u spimen na žrtve komunizma.
To je Europa nema licemjera ni skrivanja istine.

expert123
Gost
expert123

U vezi sa ovom temom treba postaviti i ovakvu pretpostavku , sta bi se desilo sa precima danasnjih Bosnjaka da je u Sarajevu umjesto ustaske bila cetnicka vlast. Svi preci danasnjih Bosnjaka bi bili nemilosrdno ubijeni , a sve dzamije bi bile srusene.Tako da je sa stanovista vecine danasnjih Bosnjaka cetnici su daleko opasniji i gori kao neprijatelji.To0 se posebno… Više »

expert123
Gost
expert123

Dobro je sto je zbog odrzavanja mise u Sarajevu doslo do manifestacija antifasista kao znak da je u tom gradu i dalje antifasizam i dalje dominantan kao opredjeljenje na kojem pociva savremena Evropa. pitanje zabrane mise za zrtve Blajberga se nije ni razmatralo. Ovdje vecu odgovornost imaju politicki organi u Hrvatskoj Hrvatski sabor i Hrvatski narodni sabor u Bih ,… Više »

Drac
Gost
Drac

Sarajevo, Das ist Walter!!!

Nikola
Gost
Nikola

Nisu kad je trebalo, od 41. do 45. A ovi protesti protiv mise su za pohvalu, mada mi je bljutavo mahanje Jugoslovenskom zastavom jer su 90ih pucali na nju.

Gusinje
Gost
Gusinje

Sram te te bilo zna se koje pucao u Jugoslaviju od Slovenije preko Hrvatske-Bosne i Kosova,nikad moj narod nije imao zločinačke pokrete i zapamti Litijasu opojen mržnjom i Lazima dje god je u Bosni bila Armija republike Bosne nijedan vjerski objekat nije srušen sto je za ponos mom narodu a tvoji Litijasi i srpski fasisti dje su bili ne da… Više »

Agresor
Gost
Agresor

Oladi Gusinjac o vasem postenju pa kad bude rata javi se pozdrav Agresor Srbijansko Crnogorski poselami familiju alahati djulisana

Drac
Gost
Drac

Nikola, u to vrijeme tzv.JNA je pucala na grad a oni kojima je ostavila oruzje terorisali su grad 3.5 godina. To nije Jugoslavija koja je nestala izlaslom Slovenija.Sarajlije slave Jugoslaviju prije Milosevica.

Sefket
Gost
Sefket

Zalosno je sto dopustamo da nas stalno vracu u nesrecni drugi svjetski rat.

Nebojša
Gost
Nebojša

Ko me nije razumio ,htio sam reći da ipak ima dosta ljudi koji znaju šta je istina i koliko nazovi antifašisti lažu.

Nick
Gost
Nick

Istina je samo jedna, a to je da su fašisti četnici i ustaše najbolji drugari!

Gibanica
Gost
Gibanica

SMRT FAŠIZMU , SLOBODA NARODU !!!

🔴🔵⚪
Gost
🔴🔵⚪

U Sarajevu postoji ulica Osmana Rastodera, pametnom dosta

Mustafa
Gost
Mustafa

U Baljaluci Karađiću i Mladiću pametnom dosta.

nogo
Gost
nogo

A ti bi sigurno bio za ulicu Sv Milorada Vukojičića Mace ili Batka Vlahovića, vašijeh nepravaziđenijeh junaka?

🔴🔵⚪
Gost
🔴🔵⚪

1995.je na 50 godina od Blajburga u tom istom Sarajevu je održana i misa i prigodni program za ustaše u kojima je bilo 90% muslimana, tzv.hrvatskog cvijeća.

Mustafa
Gost
Mustafa

A četnicima gdje se održava misa…rehabilitacija četnika..jel ikome jasno kod Srba i Srbskog roda da su četnici fašisti bez obzira što su se protiv Njemaca borili…idologija je fašistička koja se prepoznaje po četničkim zločinima..

Nick
Gost
Nick

Ko se borio protiv Njemaca? Xaxa….

Mesija
Gost
Mesija

„Na kraju 1941. godine od sedam hiljada hrvatskih partizana otprilike, apsolutno je najviše bilo Srba – njih 5.400 i oko 800 Hrvata. Dakle, oko 80 odsto tadašnjih hrvatskih partizana su bili Srbi”, ističe Goldštajn.

Mesija
Gost
Mesija

Preostali od tog broja su bili drugi, pre svega Jevreji, nešto Crnogoraca i muslimana.

Mesija
Gost
Mesija

Prema izjavi Josipa Broza Tita iz proleća 1944., zasnovanoj na zvaničnim brojkama, u tom trenutku Narodnooslobodilačkoj vojsci ima 44 odsto Srba, 30 procenata Hrvata, 10 odsto Slovenaca, četiri procenta Crnogoraca i 2.5 odsto muslimana, kaže Goldštajn i dodaje da je to 91 procenat, dok ostatak čine pripadnici drugih nacionalnosti.

Mesija
Gost
Mesija

Takođe, ističe Goldštajn, treba znati da i u tom trenutku kada Tito saopštava ove podatke, i pre i tokom celog rata, broj Srba iz Hrvatske i BiH je bio apsolutno najveći u odnosu na druge narode u ove dve republike, odnosno kasnije države, a u njima je antifašistički, partizanski pokret bio apsolutno najjači i to treba znati i jasno reći.

Mustafa
Gost
Mustafa

Najveći postotak Srba imaš u četnicima..idologija četnika je isto što je i kod ustaša..fašizam čisti bez obzira ko se u datom trenutku za čije interese borijo.

Tara& Lovčen
Gost
Tara& Lovčen

1941god. na prostoru Kraljevine Jugoslavije imalo je oko 4 milijona Muslimana bez Albanaca.što znači da je imalo više Muslimana nego Hrvata, zbog čega su se sve velike borbe vodile u BiH .zbog toga što je Tito najviše vjerovao Muslimanima i Dalmatincima, Pola Srbije je bilo četnici kao i pola Hrvacke Ustaše

Animus
Gost
Animus

Ali ne Srba iz Srbije, tamo je Crkva kocila pokret!

Cica Dr.
Gost
Cica Dr.

Danas Srba u Sarajevu gotovo da nema.

Gusinje
Gost
Gusinje

Otišli su na brda da gadjaju svoj grad i vratili se u sumu odakle su i došli

Mustafa
Gost
Mustafa

Hrvat nije Srbin..prestanite sa tim Srbskim licemjerstvom i poganlukom ..Srbi pravi to ne govore.

Cicko
Gost
Cicko

Fasizam, hrvatizam, srbizam. Ubijaj, istrjebljuj, unistavaj da bi se teritorijalno prosirio. Pozdrav za sve gradjane Sarajeva.

el_guapo
Gost
el_guapo

A Crnogorizam ništa jel? Čudno je to kako je fašizam samo onda kad nije tvoj…

Milka
Gost
Milka

Prepozna se u srbizmu je li pa pomalo miješaš teze. Kad su Crnogorci u ime crnogrstva radili zlodjela?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Nikad

gavril adzic
Gost
gavril adzic

Oni su antifašisti, kao što je i valter branio sarajvo. o antifašizmu najviše pričaju potomci fašista.

Drac
Gost
Drac

Vi antifasisti slavite Vojvodu Mandica. Pipuna I Rista ( kukala mu majka).
Hvala gospodine Bursac!

Velja gora
Gost
Velja gora

Kada osudite zlocinacko djelo ubistva dvojice golorukih 19. god.vojmika JNA ,20 aprila 1992, u bilijar klubu ,u centru “antifasistickog “, Sarajeva, i uhapsite ubice, onda da se odusevljavamo sa vama.
Do tada, igrajte se antifasizma …

Drac
Gost
Drac

Pitaj Radovana Karadzica..

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Bravo za ponosni Bosanski narod.Bravo za Sarajevo antifasisti i 1941 antifasisti i 1991 antifasisti zauvijek.

Velja gora
Gost
Velja gora

Lise Srba tamo ’41 antifasizma nije bilo
Uz Zagreb,Sarajevo je jedimi grad u Evropi gdje su jedinice Vermahta docekane sa odusevljenjem i na njih su Sarajevski “antfasisti” bacali cvijece.
Snimaka i fotografija “ponosnih ” Sarajlija sa tog ugodjaja koliko hoces…

Drac
Gost
Drac

Koliko je Srbijanaca bilo6 slovom I brojkom na Sutjesci?

Gile
Gost
Gile

Antifasisticki centar regiona? Pa to je kao da kazes da je Berlin antifasisticki centar zapada. Grad koji je, pored Zagreba, bio centar profasisticke i zlocinacke NDH..Prisvojili sebi partizanski pokret a 90% su bili sljedbenici Paveliceve ideologije. Svijet boluje od gadne hipokrizije, pa jos treba sve okolo ubjedjivati da zemlja nije okrugla vec kockasta..

BBounce
Gost
BBounce

Srpske lazi kao i sve sto izjavljujete. Pazi, vazno je da ce Beograd ostati upamcen kao grad iz kojeg je planiran genocid i najveci zlocin na tlu Evrope nakon WW2 u svim svjetkim knjigama istorije osim onog sto stampaju BG i Moskva. Srecom, nebitni i jedni i drugi.

Velja gora
Gost
Velja gora

Beograd, grad u kojem devedesetih godina ,za vrijeme Jugoslovenske drame NIJEDAN Bosnjak, Hrvat ili Albanac nije nastradao
NIJEDAN
A sjetite se Zagreba, Sarajeva, ili Pristine
A onda se poklopite usima
“Antifasisti”

Kole
Gost
Kole

Da, da se ti pitas istorija bi pocinjala kad ti oces, a ono prije sto su tvoji radili da se zaboravi (NDH)..Ovo sto govoris su ciste lazi dokazane cak i pred medjunarodnim sudom koji je utvrdio da Beograd sa tim nije imao veze.

Neo
Gost
Neo

Ka sto je Beograd središte fašizma sa četnicima koje su rehabilitivali… Četnici i Ustaše zajedno ste bježali …

Mustafa
Gost
Mustafa

Da samo što je glavni grad četnika bio Beograd…a četnici bez obzira što su se borili protiv Njemaca idologija je ista kao i ustaška ..fašizam..prema tome.

Učo
Gost
Učo

Bravo Sarajlije,bravo walteri

Zonjo
Gost
Zonjo

Valter je nadimak Vladimira Perića, Srbina. Sarajlije su bile u ustasama.

Pero
Gost
Pero

Jesu to isti što srbuju u litijama po CG

Buka
Gost
Buka

Isti. Čestiti ljudi.

Nix
Gost
Nix

Koga lažete vi i ovaj soroševac? Više je ustaša bilo iz Bosne nego iz Hrvatske,s Sarajevo prednjačilo. Ulice partizanskih heroja promijenjene u ustaše i oni “lome zube” fašizmu? Sin SS handžarovca vodi državu,a vi bajke pišete da bi se tisnuli koalicionim partnerima

Drac
Gost
Drac

Izgleda da vas je BIA dobro istrenirala.Dragane Bursac, Hvala ti za tvoje posteno vidjenje dogadjaja, a vi idite kod Mandica

Bravo!
Gost
Bravo!

Bravo, Bursać, ti uvjek kažeš bobu bob, a popu pop, ni po babu ni po stričevima, no po pravdi boga istinoga!

eu kolonija
Gost
eu kolonija

sami marketing. još nisam pročitao ni jedan članak na ovu temu a u kojem se sa empatijom odnosu na žrtve jasenovca I ndh. zna se vrlo dobro ko je 1941. godine bio u partizanima u bih a ko u ustašama i nacistima I to preko 90%. zašto ne protestuju protiv onih koji su misu dozvolili iako je centar “simon vizental”… Više »

Đoko
Gost
Đoko

Đe su bili “antifašisti” kad ih je islamista Alija poveo u “slobodu i demokratiju”? Mašu Bošnjaci svačijom zastavom kad im je na korist. Udaraju samo kontru Hrvatima sa ovim skupovima,a što se tiče njihove partizanštine, znamo svi na čijoj su strani ratovali 41-45. Više ih je na Blajburg stradalo nego u svih 8 ofanziva. Aj sad budite fer i objavite… Više »

Milka
Gost
Milka

Nešto ne pominješ trogodišnju opsadu Sarajeva. Je li Alijina vojska gađala grad tri godine? Sramota kako selektivno bulazniš.

Mile
Gost
Mile

Nije bas tako,Sarajevo je vise bio podjeljen grad,uostalom,tamo je bilo 150k srba,na koje se pucalo iz/sa muslimanskih polozaja. Pitaj srbe iz Sarajeva,pa ce ti reci,nije bas tako kao sto kazes

Ćomi
Gost
Ćomi

Eto,vi nijeste gađali Ilidžu, Grbavicu, Dobrinju… Nijeste pucali prvi u regrute JNA u kamionima,ni blokirali kasarne, nijeste ubili Boška i Admiru… P. S. Priča je o “antifašizmu” Sarajlija i njihovom licemjerju povodom žrtava 2. svjetskog rata u Sarajevu. Inače,Srbe ne zanima što oni slave u svoje 23% BiH niti skaču sa Titovim slikama. Mogu u FBiH i Budin rođendan proslaviti… Više »

Drac
Gost
Drac

Djoko, ovo je bila igranka SIS a, zao mi je sto ne razumijes, to ti je od dragog Boga6. Crna Goro, cuvaj se od ovih Mandicevaca

Drasko
Gost
Drasko

Ko osudi ovo od zvanicnika u regionu?

Send this to a friend