Kolumne

Što ste na nas digli hajku…

Piše,

Draško Đuranović

Čim je „sloboda“ osvojena, prije nego što je nova vlast preuzela dizgine, oslobodioci su zbacili maske demokrata, poništili svaku etičku distancu, krenuli da uprljaju ruke.

Krenulo je i prije izbora. Dvije novinarke Javnog servisa – Tanja Šuković i Snežana Rakonjac – bile su na stubu srama, bičevane lažima. Samo zato što su se drznule da podsjete kako je govorio Amfilohije Risto Radović, zaštitnik ratnih zločinaca, rušitelj crnogorskih svetinja i mrzitelj Crnogoraca.

Rođena medijska kuća nije ih zaštitila od inkvizitora unutar same RTCG. Ćutale su nevladine organizacije, ćutala su strukovna udruženja, ćutale su žustre borkinje za ženska prava i rodnu ravnopravnost. Neće oni protiv crkve, može stić neka kletva, plod se ugasiti, žito sasušiti…

Ne damo svetinje, bješe li tako?

Ćutanje nije dugo trajalo, odmah poslije izbora zalarmala je jedna NVO-heroinica. Ali ne da brani, već da napada. Šefica Sigurne ženske kuće krenula je u targetiranje – žena. Prvo je novinarki Tamari Nikčević poručila da joj nema puta za Beograd, a i ovđe će joj biti gusto ako ostane, ko zna? Pa se dohvatila i nekadašnje novinarke, sadašnje poslanice Aleksandre Vuković, preporučujući joj da će od sada moći samo da čuva tuđu djecu i da ih ,,podučava srpski“, jer Aleksandra, je li, priča onim đavoljim crnogorskim jezikom.

Kad je razotkrivena, mirno je rekla da je njeno crtanje meta bilo – šala. Biće da Raičević nije čitala Kunderu. Neke šale razore mnoge živote, baš kao što je ,,Sigurna ženska kuća“ svjesno poželjela da se Nikčević i Vuković osjete razoreno i nesigurno.

O, da – kolege i koleginice iz nevladinog sektora nijesu ni zucnule, niti je mrko pogledale. A i valja se držati zajedno: u pohodu na nove grantove koga briga za kolateralne žrtve.

Ne damo svete grantove, je li?

Onda se javio Crnogorac, samo prezimenom Crnogorac, iz prosrpske koalicije. Savjetnik Krivokapića, onoga što danas rukoljubi Amfilohija a juče teroristu Kavaju, smislio je jednostavan a efektan plan rješavanja pluralizma medija. Jedan od političkih ciljeva koalicije koju śetuje jeste – da ugase Dnevne novine. A onda, redom ide redica: Pobjeda, CDM, Antena M, Analitika…

Pridružio mu se i politički partner, demokrata u duši Dritan Abazović koji je, odmah nakon izbornog slavlja, požurio da potvrdi već pomenute političke ciljeve. Ne – neće dirati himnu, grb, zastavu. O, da – ukinuće ,,Statisov portal CDM“. A onda, pogađate, ispuniće i postizbornu volju mentora iz Vijesti – Pobjeda, CDM, Antena M, Analitika… Nije nužno tim redom, važno je da se niko ne preskoči. Čestitamo, nova vlast piše istoriju: prvi put u dugoj tradiciji cenzure u Crnoj Gori dva političara otvoreno su najavili gašenje nepodobnih medija.

“Na gradove udariće trava/ i zavesti svoju strahovladu/ svi cvjetovi ostaće bez glava/ da bi bili sa travom u skladu“, kako to kaže nezaboravni Vito Nikolić.

Taj užasni princip ,,kidanja cvjetova“ spoznala je nedavno i novinarka RTCG Duška Pejović koja je postala meta mizoginih, profašističkih komentara samo zbog pitanja na koje je uporno i profesionalno tražila odgovor. Novinarka kojoj je svojevremeno ukinuta emisija na ,,režimskom“ Javnom servisu preko noći je od nove vlasti, ali i dojučerašnjih bliskih ,,nezavisnih“ kolega dobila žutu traku sa etiketom – režimski novinar. A sve to uz amin Evrope koja se, je li, raduje promjenama i saradnji sa novom vlašću.

Biće da je i njih obuzela sladostrasnost posmatranja progona.

I, na kraju, kako to obično biva, iz gliba je izmigoljio još jedan opskurni lik, zavisni medijski tajkun i nezavisni kradljivac tuđih dionica, u suštini polupismeni intrigant Željko Ivanović, crnogorski Aleksa Žunjić, samo sa manje intelekta, ali jednako bez ikakvih skrupula.

Poput sitnih plaćenika novoj vlasti dostavio je spisak za odstrijel i progon: Tamara Nikčević (hm, možda je to već opsesija nedostižnim), Darko Šuković (to jeste opsesija manjeg prema većem), Andrej Nikolaidis (mora da je paklena ta opsesija netalentovanih prema talentu), Draško Đuranović (biće da je opsesivni kompleks niže vrijednosti), Viktor Ivančić (opsesija nepoznatog porijekla) i mnogi drugi…

Da li se to Ivanović kandiduje za zatvorskog čuvara i potkazivača ili je riječ o pokušaju ućutkivanja ili uklanjanja neželjenih svjedoka njegove pohlepe, laži i nesojluka – manje je bitno. Hajkač najbolje zna: sloboda progona neistomišljenika svih boja najveća je sloboda, jer nije ograničena istinom ili moralom.

Permanentni Goli otok, što bi rekao veliki Boro Krivokapić.

Progon i hajka, dvije tako crnogorske riječi, ponovo su zavladale Crnom Gorom. Sve uz prećutnu saglasnost domaćih boraca i borkinja za demokratiju i ljudska prava. I, što je važnije: znakovitu šutnju međunarodne zajednice koja licemjerno okreće glavu da ne primijeti očigledne znake fašizacije društva, vaskrsavanja četništva i stvaranje obrisa teokratske države u kojoj popovi sastavljaju vlast, dok njihove medijske spahije – koje su EU i SAD godinama obilato finansirali međunarodnim grantovima – crtaju mete na grudima neistomišljenika.

I sad kao Evropljani jedva čekaju da vide korjenite promjene u bliskoj budućnosti. Pa, eto, već imaju promjene, ali sve to više liči na povratak u mračnu prošlost.

Samo što im neće proći. Dok ima nas. Zalud vika i halabuka, hajke i crtanje meta – nema šutnje kad fašizam digne glavu.

47

avatar
1000
33
14
0
 
44
broj 1DjukaslavicamariusEkolog
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
broj 1
Gost
broj 1

bravo drasko

Djuka
Gost
Djuka

Ovi prethodnici su bili široke ruke gospodine Draško razumljiv je vaš žal, no što vaš šef reče: nije vino pošto prije bješe.

Ekolog
Gost
Ekolog

Skalaj malo Drale, dobićeš čir na želudac.

marius
Gost
marius

Kako nam ovi novi obećavaju, ima svi čir da dobijemo, ma od gladi, sve mi se čini.

Blaki
Gost
Blaki

Bravo Draško Đuranovića.
Svaka ti je istinita.

MojaGora
Gost
MojaGora

Od A do Š sve tačno. Tužna realnost.

Bijela
Gost
Bijela

Oho kakav naslov, kakva poruka tikvama bez korijena. Bravo Draško.

marius
Gost
marius

Sve je ovo do tancina tacno, a vjerovatno i ocekivano, s obzirom kakva retorika je CG vladala svih ovih godina. Ono sto me nekako najvise iznenadilo u ovim pisanijama i hajkama , je ponasanje doticne gospodje iz sigurne zenske kuce. Valjda joj se probudila zelja da se dokaze novoj vlasti, jer dobro se do sad snalazila . Bila je dama… Više »

Velimir
Gost
Velimir

Drasko je jedan veliki gospodin!
I’ma mu po kome doc!
Po velikome ocu Veselinu!

cetinje
Gost
cetinje

Drasko Djuranovicu dobri covjece i od dobrog pokojnog Crnogorca Vesa Djuranovica uvijek si se sluzio istinom i samo istinom tako da ti dajem punu podrsku u ovom tekstu kao i ostalim pomenutim novinarima i Crnogorskim medijima,mada sam blizu osme decenije zivota pa bih kratko rekao, sto se tice pokusaja “kidanja cvjetova”prijetnji i sl. u mom rodjenom gradu Cetinju,bez obzira o… Više »

Partizan
Gost
Partizan

Nećemo se sklanjati svetosavcima i četnicima.

1918.
Gost
1918.

Zaista čudno što se ni na TV Vijesti, ni na portalu Vijesti ne nađe onaj snimak njihovog novog vođe u društvu sa okorjelim fašistom, kriminalcem i teroristom. Ali zato nije izostala nijedna izjava ni posljednje babe iz Malog mokrog luga u vezi sa rezultatima izbora u Crnoj Gori.

mrkela
Gost
mrkela

Hvala dobri čovječe !

Milena
Gost
Milena

Svaka Vam čast g-dine.Đuranoviću.Vi ne možete ni biti drugačiji.Što kaže naš narod “Soj od soja”.Poštovanje za Vas.

Neobavijesteni
Gost
Neobavijesteni

Za pokojnog Veselina imam samo rijeci hvale…svoj na svome i vazda iskreno i u oci…danasnji bi mu rekli “preposten je” (citaj (nazalost): budala)…a za sina mu…nazalost ti isti danasnji bi rekli “snaša’ se”…sve vam je jasno…

Milann
Gost
Milann

Svaka čast. Sve opisano kako treba

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Briljantno!!!
Prijeko je potrebno podsjecati nas, sve zajedno, iznova i iznova i iznova.

Grse
Gost
Grse

Drale legendo, izdrži

Banja CT
Gost
Banja CT

Sve je to tako. Ja sam rekao prije neki dan da taj sporazum koji je potpisan nije validan jer ga RISTO nije potpisao! Oni dobiše izbore i to čisto kao suza. Sad ne umiju da odglume da neće vlast! Njima je bolje u opoziciji a da budu pri koritu DPS kao svih ovih 30 godina nego da sa tako malim… Više »

cetinje
Gost
cetinje

Banja CT,slazem se ta tvojim komentarom 100% samo da dodam dostini u Crnoj Gori je bilo ODLICNO pri koritu DPS,a koji su ovog puta glasali protiv tog istog DPS no to je njihov i DPS problem,sto se tice ove SPC koalicije i njihovih privjesaka a zarad “odbrane svetinja”to ne pali vise ni u Srbiju njihovu “domovinu”no ajde,kako bude, vjerujem da… Više »

Vjera
Gost
Vjera

Naklon do poda!

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Svaka cast G. Djuranovicu, kao i svaka kolumna.

Bedem
Gost
Bedem

Ljudski. Sin od Čovjeka! Draško, gospodine!

Sokrat
Gost
Sokrat

Bravo!Ali postavlja se pitanje dokle vise??

Emina
Gost
Emina

Tradicija je cudo…e tu nema prelijetana, malo tamo – malo ovamo!

Bevanda
Gost
Bevanda

Svaka cast!

Sanja
Gost
Sanja

Svaka Vam čast. Sve jasno i precizno rečeno. Hvala što postojite

Budvanin
Gost
Budvanin

Zasto ovo pises zbog čega Cini ovo vodi. Pisi koliko smo zaduženi, koliko je gladnih, ……

Tgd
Gost
Tgd

Kad ti sve znaš što ne napišeš no postavljaš pitanja?Ko ti je gladan iz vlasti u BD?Prvo razmisli pa onda postavljaj pitanja

Eki
Gost
Eki

Vi gospodine budvanine ponasate se kao u onoj narodnoj,selo gori a baba se ceslja,cetnici i klero-fasisti hoce da zavladaju crnom gorom a vama kao da je vazna zaduzenost,ne prolazi ti to odje,podji u portal vijesti tamo gutaju svasta.

Emina
Gost
Emina

Kad budu ta pitanja otvorena…bice i odgovra …

Bijela
Gost
Bijela

to neka ti piše Željko i Vijesti

left river
Gost
left river

Bravo, kulturno i u metu.

Hmm
Gost
Hmm

Kultura i socijalna inteligencija su mu jaca strana….To se zove pseudokultura i ovdje se koliko vidim dosta dobro prodaje

nick
Gost
nick

Velicanstveno!

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Bravo!!!! Dajes snage da se borimo protiv ludila, hvala.

Lovcen.
Gost
Lovcen.

Dok je ijedan crnogorac ziv biti ce I crne gore

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Cetnicima sve treba oprostit ali goli otok nikako !!

Segio
Gost
Segio

Svakobko ne radi profesionalno i treba da se stidi, a vi ne radite

Prč
Gost
Prč

Ajde navedi ko po tebi radi profesionalno

Snjeg
Gost
Snjeg

Da li rade profesionalno novinari vijesti ili dana .Ako ko radi profesionalno to su Drasko ,Tamara Duska i jos par novinara.A oni iz Vijesti su od nezavisnih novinara postali novinarcici .

Grse
Gost
Grse

Uh sjajan tekst. Suze mi krenuše…

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Isto..

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ne vala dok je i jednog patriote!?

MPT
Gost
MPT

Bravo Draško, sjajna analiza. Šaljite ovo međunarodnim medijskim esnafima!

Bokelj
Gost
Bokelj

a što kazati, Vi ste jedna od malobrojnih šterika koje gore u ovoj fašističkoj noći koja je pokrila našu državu.

slavica
Gost
slavica

A usred se noci odjednom pojavi na desetine hiljada sterika i to svjetlo traje dok ne izadje SUNCE! VJECNA JE CRNA GORA!

Send this to a friend