Kolumne

Teorije zavjere: Ko nam je smjestio COVID-19?

Piše
Tomislav Marković

Epidemiju koronavirusa koja hara svijetom tabloidi i srodni paramediji iskoristili su za ono što najbolje umiju – širenje teorija zavjere.

Raznorazne teorije o velikoj svjetskoj uroti protiv Srba već decenijama odlično uspijevaju na našem medijskom polju, očigledno im prija neumjereno paranoidna klima, tako da su maštovanke o porijeklu bolesti COVID-19 pale na plodno, neumornim radom pripremljeno tlo. U najnoviju seriju paranormalnih objašnjenja pandemije, pored iskusnih stručnjaka u oblasti dezinformisanja i dežurnih konspirologa, uključili su se i razni političari, pa čak i neki predstavnici ljekarske profesije.

Još krajem februara profesorka Medicinskog fakulteta, v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju dr Danica Grujičić objavila je na svom FB profilu video u kojem je razotkrila zavjeru: „98 posto oboljelih su Kinezi, 99 posto umrlih su Kinezi. Šta nam to govori? Meni kao ljekaru da se radi o specifičnoj vrsti biološkog rata, bez obzira ko šta pričao“.

U međuvremenu se ta slika drastično promijenila, pa bi dr Grujičić mogla da revidira teoriju i da ustvrdi kako je u pitanju biološki rat protiv čitavog čovječanstva. U tom slučaju, zlokobni virus je najvjerovatnije nastao u nekim vanzemaljskim laboratorijama.

Dio specijalnog rata protiv Kine

Početkom marta tabloid Srpski telegraf popričao je sa popularnim pulmologom Branimirom Nestorovićem, koji u slobodno vrijeme nastupa kao komičar u društvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Nestorović je stručno objasnio da je afera oko “najsmješnijeg virusa na svijetu” isfabrikovana kako bi farmaceutske kompanije zgrnule milijarde na prodaji vakcina i ljekova. U Večernjim novostima je epidemiolog dr. Radmilo Petrović još krajem januara ustvrdio da je “vrlo vjerovatno da je novi koronavirus stvoren u laboratoriji kako bi se oslabila kineska ekonomija, koja je u ekspanziji”.

Teoriju o koronavirusu kao djelu antikineske zavjere razvijao je u više navrata i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, tvrdeći da je to “dio specijalnog rata protiv Kine”, te da je u Kini čuo kako “oni sumnjaju da to nije organskog porijekla, već da je laboratorijski nastao”.

Ratni zločinac Vojislav Šešelj otišao je i korak dalje od svog nekadašnjeg koalicionog partnera. Gostujući u Jutarnjem programu na TV Happy, Šešelj je rekao da iza svega stoje “svjetski centri moći” sa sjedištem u Vašingtonu (konkretno: Komitet 100, Savjet za spoljnu politiku, Trilaterala), da su to zapravo “svjetske masonske centrale” koje “imaju za cilj da smanje stanovništvo svijeta na manje od jedne milijarde”.

Zato je virus napravljen u američkoj laboratoriji, a na njegovom udaru treba da se nađu “Kina, Indija, neke afričke zemlje”, ali i “svi oni narodi koji se ne mogu prilagoditi američkoj hegemoniji i dominaciji” – Latinoamerikanci, žitelji arapskog svijeta, Sloveni… Šešelju je u Jutarnjem programu sasluživao konspirolog Dejan Lučić tvrdeći kako “Zapad priprema biološki rat protiv Slovena i protiv Kineza” sa ciljem da se “broj stanovnika na planeti smanji na 500 miliona ljudi”.

Konspirološka regija

Ideju o nekakvim svjetskim centrima moći koji stoje iza virusa podržava i dr. Nenad Kecmanović, dežurni promoter Dodikove politike. On je na portalu Novi Standard objasnio kako su “vladari iz sjenke” proizveli koronavirus, kao alternativu Trećem svjetskom ratu, te da im COVID-19 služi kao hibridno oružje protiv Rusije i Kine, ali i kao efikasno sredstvo za uništavanje penzionera u Evropi.

Slične teorije mogu se pročitati u brojnim srpskim tabloidima koji su pustili mašti na volju. Srpski telegraf piše da je koronu napravila grupa američkih milijardera na čelu sa Billom Gatesom, kako bi svrgli sa vlasti Donalda Trumpa. Informer citira ruskog ljekara Leonida Rošalja koji kaže da je ovo “proba biološkog rata”, razni tabloidi navode tvrdnje američkog doktora Tomasa Cowana da je “5G mreža izazvala koronu”, njegov govor prenijela je na svoj Instagram profil čak i Jelena Đoković; šire se teorije da je Kina stvorila virus kao biološko oružje protiv SAD-a, popularna je i varijanta da je virus stvoren i proširen iz SAD-a, kako bi se u masovnoj histeriji prikrilo da se američke vojne snage raspoređuju po evropskom kontinentu, i još trista čuda od istog zavjereničkog brašna.

Nije Srbija izuzetak u širenju konspiroloških teorija na temu pandemije, i u regionu vrvi od sličnih teorija. Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković veli kako je “korona virus izmišljen da bi se zaustavio privredni rast” nekih zemalja, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Bibija Kerla kaže da se virus pojavio u Kini kako bi kineska država povratila velike kompanije koje su se našle u rukama stranih investitora; Semir Osmanagić u Centralnom dnevniku na Face TV veli da je “virus korone patentiran 2015. godine, da je Wuhan namjerno izabran kao žarište, jer je taj grad središte razvoja bioloških oružja”, ali zna i lijek za boljku – to su negativni joni u tunele Ravne ispod piramida u Visokom; Davor Domazet Lošo veli da se radi o “udruženom zločinačkom pothvatu protiv triju glavnih prepreka Novom svjetskom poretku”, a da će na udaru pošasti biti naročito vjernici…

Ugrožavanje borbe protiv virusa

A nije ni region nikakav izuzetak, čitav svijet je preplavljen raznim paranaučnim teorijama o koronavirusu. Predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko optužuje vladare iz sjenke za virus, posebno Billa Gatesa, kao da je čitao domaće tabloide. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian sugerisao je da je koronavirus u Wuhan dostavila američka vojska. Republikanac Tom Cotton uzvraća udarac, pa veli da je virus nastao u laboratoriji u Wuhanu. Na ruskom „Kanalu jedan” virus je povezan sa Donaldom Trumpom, a za njegov nastanak optužene su američke bezbjednosne agencije i farmaceutske kompanije.

U Velikoj Britaniji su ipak bili najradikalniji, tamo su prešli sa teorija zavjere na praksu, pa su u nekoliko gradova spalili stubove mobilne telefonije i zlostavljali inženjere, a sve zbog sumanute priče o 5G mreži kao uzročniku pandemije. Kad ne možeš da spaljuješ vještice, kao u stara dobra vremena, nisu loši ni telefonski stubovi, i ta vatrica je zauvar, daj šta daš.

Sve navedene teorije zavjere su opovrgnute, što od strane Svjetske zdravstvene organizacije i naučnih istraživača, što u ozbiljnim medijima, sa detaljnim naučnim objašnjenjima zašto tvrdnje konspirologa nisu istinite. Što reče Miloš Babić koji se na Univerzitetu Arizona bavi bioinženjeringom: “Ako znamo nešto o ovom virusu, znamo da on nije nastao vještački”. Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je izjavio: “Mi se u SZO-u ne borimo samo protiv virusa već i protiv trolova i teoretičara zavjera koji potkopavaju naš odgovor”.

Medicinski stručnjaci iz nekoliko zemalja, njih 27, opovrgli su sve teorije o vještačkom porijeklu covida-19 i u zajedničkoj izjavi rekli: “Svi zajedno snažno osuđujemo teorije zavjere koje sugerišu da oboljenje covid-19 nema prirodno porijeklo”, kao i da “teorije zavjere samo izazivaju strah, glasine i predrasude koje ugrožavaju globalnu saradnju u borbi protiv virusa”. Uzaludna su sva naučna objašnjenja, jer uvijek postoji veliki broj ljudi koji ozbiljnim naučnicima ništa ne vjeruje, čak ni u ovo krizno vrijeme kad nam je nauka potrebnija nego ikad, već svoje povjerenje poklanjaju najluđim teorijama koje s činjenicama i istinom nemaju ama baš nikakve veze.

Laž kao alternativna istina

Teorije zavjere o zaraznim bolestima nisu ništa novo, pojavljivale su se i ranije, recimo u slučaju HIV-a. Tada se, u okviru hladnoratovske antiameričke kampanje, pojavila teorija da je virus HIV-a nastao u američkoj laboratoriji. U knjizi SIDA i njene metafore Susan Sontag bilježi istorijat teorije zavjere po kojoj je virus HIV-a američko biološko oružje. Tekst u kojem se tvrdi da je američka vlada stvorila virus HIV-a u Fort Detricku, Maryland, u okviru istraživanja mogućnosti biološkog rata – objavljen je u sovjetskom nedjeljniku Literaturnaja gazeta u oktobru 1985. godine, pozivajući se na indijski list Patriot kao izvor.

Priča je potom ponovljena na moskovskom radiju, odatle se raširila po cijelom svijetu, a njeni odjeci se i dan-danas pojavljuju po medijima. I ne samo to, već je za izbijanje epidemije ebole u Africi optužena ista američka laboratorija. Što bi rekao Džoni Štulić: “Uvijek, uvijek ista priča”.

Popularnost teorija zavjere mogli bismo pripisati našem dobu kojim vlada koncept post-istine, u kojem se laži nazivaju “alternativnim istinama”, a populistički lideri širom svijeta pokazuju prezir prema nauci i znanju, ali mislim da bi to bilo nepravedno. Ni ranije epohe nisu bile imune na konspirologiju, sjetimo se samo da su Protokoli sionskih mudraca, nastali kao falsifikat djela Dijalog u paklu između Machijavellija i Montesquieuja Maurice Jolyja, ili Hitlerov Mein kampf svojevremno bili bestseleri.

U nacističkoj Njemačkoj na listi bestselera našlo se i četvorotomno djelo Internacionalni Jevrejin Henryja Forda.

Bavarski iluminati i Sotonini sinovi

Teorije zavere popularne su još od kraja 18. vijeka, kad nastaju prva djela ovog tipa. Rodonačelnicima modernih političkih teorija zavjere smatraju se jezuitski sveštenik Augustin Barruel i profesor na Univerzitetu u Edinburghu John Robison. Kako navodi Jovan Byford u knjizi Teorija zavjere (Srbija protiv „novog svjetskog poretka“), Barruel i Robison su napisali knjige o uzrocima Francuske revolucije, tvrdeći da su ovaj prelomni istorijski događaj “orkestrirali bavarski iluminati, tajno društvo ‘neprijatelja ljudske rase, Sotoninih sinova’”. Mitologija tajnih društava postojala je i ranije, ali su djela ovog dvojca postala izuzetno popularna i poslužila su kao “beskonačan izvor inspiracije za kasnije generacije teoretičara svjetske zavjere”.

Od tog doba do danas, sve teorije zavjere zadržale su istu strukturu i liče kao jaje jajetu. Tu je uvek prisutan “stav da se društveni i istorijski događaji javljaju kao posljedica pažljivo pripremljenog plana, koji je u tajnosti skovala grupa moćnih pojedinaca”. I uvijek imaju isti osnovni iskaz – “da postoji tajanstvena snaga koja djeluje iza naizgled stvarnih, vidljivih oblika političkog života”, kako kaže istoričar John Roberts kog citira Byford. Istoričar Ričard Hofstadter utvrdio je da teorije zavjere predstavljaju politički ili retorički stil, da su one “prije svega način gledanja na svijet i sopstvenog izražavanja”.

Tajanstvena zavjerenička sila koja stoji iza istorijskih događaja se mijenja u različitim teorijama, to mogu da budu iluminati, masoni, Jevreji, bankari, komunisti, Vatikan, templari, Bilderberška grupa, boljševici, vlada u sjenci, bogati moćnici, razna tajna društva – ali struktura uvijek ostaje ista.

Jednostavna objašnjenja za složene fenomene

Ta struktura je jasno vidljiva u svim navedenim teorijama o nastanku koronavirusa.

Ko je sklon konspirologiji, on će sve pojave na svijetu objašnjavati svjetskom zavjerom, pa i pandemiju COVID-19. Brojni su elementi koji teorije zavjere čine privlačnim za mnoge ljude. Prvo, one daju vrlo jednostavna objašnjenja za izuzetno složene i komplikovane istorijske fenomene. Nema potrebe da čovjek mjesecima i godinama čita, uči, proučava, razmišlja kako bi razumio neki događaj, konspirolozi već imaju odgovor, unaprijed, bez ikakve muke i intelektualnog napora.

Potom, teorije zavjere jasno ukazuju na krivca i pronalaze žrtvenog jarca koji je odgovaran za sve nevolje, nesreće i zla na svijetu. Što je zgodno, jer skida odgovornost sa gotovo čitavog čovječanstva, prebacujući je na jednu malu, dobro skrivenu grupu ljudi.

Teorije zavjere stvaraju privid smisla i svrhe svega što se događa, ukidajući potpuno ulogu slučaja, mogućnost greške, beskrajno umanjujući značaj ljudske gluposti, neznanja, kratkovidosti, plitkoumnosti, blesavosti i sveopšteg švindleraja. Mnogo je lakše vjerovati da je COVID-19 napravljen u nekoj laboratoriji, nego se suočiti s činjenicom da epidemiolozi i ostali naučnici već decenijama ukazuju na mogućnost javljanja ovakvih pandemija, a najodgovorniji ljudi na svijetu za to ne daju ni pet para i blesavo okreću glavu na drugu stranu, jer ulaganja u naučna istraživanja čiji će nam rezultati možda u nekoj budućnosti zatrebati ne donose trenutni profit.

Mistična sila koja upravlja svijetom

Lakše je vjerovati da sudbina našeg svijeta zavisi od nekih mnogo moćnih, supersposobnih zlih ljudi iz sjenke koji su u stanju da usmjeravaju čitavu civilizaciju kud im se prohte, nego od bukvana, populista i autoritarnih vladara poput Donalda Trumpa, Viktora Orbana, Borisa Johnsona, Xija Jinpinga, Aleksandra Lukašenka i naših balkanskih liderčića.

Teoretičari zavjere su, zapravo, optimisti. Ako je čovjek stvorio COVID-19, onda tvorac virusa lako može da pronađe rješenje za ovaj problem, ako već nije napravio i vakcinu, samo to ne želi da obznani čovječanstvu, jer ciljevi vlade iz sjenke i “svjetske masonske centrale” još nisu ispunjeni. To je mnogo optimističnija verzija događaja od ove realne u kojoj znamo da je virus nastao u prirodi, da je prešao sa životinje na čovjeka, te da je za pravljenje vakcine potrebno najmanje 18 mjeseci, a nema ni stopostotne garancije da će naučnici u tome uspjeti.

Retoričke figure svih teorija zavjere – nevidljiva ruka koja povlači konce svjetskih zbivanja, tajanstvena sila iza kulisa koja svime upravlja; tajni plan po kojem se odvijaju događaji na planeti; mistična sila koja stoji iza vidljivih pojava i upravlja svijetom – sve to zvuči odnekud poznato, kao da smo sve to negde ranije čuli. Zapravo i jesmo. Na sličan način su vjekovima teolozi i crkveni pisci opisivali – Boga. Bog je bio ta nevidljiva sila koja upravlja svijetom, po sopstvenom planu koji je od nas skriven, a koji se zove Božje proviđenje ili promisao.

Sveti Jeronim je učio da se sve na svijetu “događa u skladu sa božanskim odlukama”; Jean Calvin da ne postoji slučaj, već da “uređenje ljudskih stvari govori tako jasno o Božjem proviđenju”, blaženi Augustin kaže da „pod upravljanjem božanskog proviđenja ništa ne biva bez razloga, makar da je sam razlog skriven od nas“; sveti Jovan Damaskin piše: “Promisao je Božja volja, koja sve sadrži i svime razumno upravlja”… “Ništa se ne događa, niti će se dogoditi, niti se dogodilo bez visokog upravljanja onoga koji je od samog početka bio tvorac svakovrsnih uzroka ‘koji je zauvjek sudija u okretanju neba’”, piše Jean Delumeau pozivajući se na teologa Guillaumea Budea.

Konspirologija kao vulgarizacija teologije

Svijetom teologa upravljao je dobri Bog, starajući se o svekolikoj tvorevini, po božanskom planu čiji je cilj bilo spasenje čovjeka i čitave vaseljene. Univerzum konspirologa je negativ ideje o Božjoj promisli, to je svijet lišen Boga kojim upravljaju zle nevidljive sile, po tajanstvenom planu koji za cilj ima uništenje većeg djela čovječanstva, izazivanje patnje miliona ljudi, ili sprovođenje apsolutne tiranije nad čitavom planetom.

U tom desakralizovanom svijetu više nema mjesta ni za đavola, mada teorije zavjere daju tajnim zavjereničkim grupama natprirodna svojstva koja više pristaju Knezu tame, nego običnim ljudskim bićima. To je svijet tuđ i strašan čovjeku, svijet u kojem svaka pojava može lako da se preinači u nešto jezivo i neprijateljsko, u njemu opasnosti vrebaju sa svih strana, a apokalipsa samo što nije stigla.

U tom paralelnom univerzumu ljekari žele da vam vakcinišu djecu kako bi ih razboljeli, naučnici vas lažu da je Zemlja okrugla, Neil Armstrong nikada nije nogom kročio na Mjesec, HIV i ebolu je stvorila CIA, tragovi koje avioni ostavljaju po nebu su dio tajnog plana za istrebljenje čovječanstva, Jugoslavijom je vladao Titov dvojnik, Hitler je preživio rat i eno ga u Argentini, George Soros upravlja svjetskom vladom u sjenci, zli Zapad se zavjerio protiv Srba kako bi im promijenio nacionalni identitet, a virus COVID-19 je sto posto nastao u tajnoj laboratoriji, samo se još pouzdano ne zna da li je laboratorija kineska ili američka.

Pandemija korona virusa će doći i proći, kao i sve pandemije do sada. Ostaviće iza sebe patnju i smrt, nesreću i tugu, ali i nadu da ćemo postati bolji i solidarniji, da ćemo nakon ove pošasti stvoriti bar malo drugačiji i humaniji svijet. Teorije zavjere neće proći, postoji samo tanušna mogućnost da će biti na malo lošijem glasu nego do sad. Ljudska žudnja za samoobmanom žilavija je i od najtvrdokornijeg virusa.

Al Jazeera

30

avatar
1000
22
8
0
 
29
IstrebljivacKoreja 1RokiNema vezaArso
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Istrebljivac
Gost
Istrebljivac

Sismis sigurno nije…

Koreja 1
Gost
Koreja 1

Nije BAVARSKIH nego HESSENSKIH ILUMINATA , teorija zavjere je i TITANIK, teorija zavjere je i USA prvo slijetanje na mjesec , a kao nojnovija moderna teorija zavjere je i 11 septembar 2001. Dok je CORONA VIRUS šlag na sve predhodne zavjere .

Nema veza
Gost
Nema veza

Odavno nije bilo zabavnijeg texta osim ove patnje koje će Corona istaviti za sobom.

Arso
Gost
Arso

Samo budala nezna iz cije je ovo kuhinje…

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Ovoliko truda da se napiše naručeni tekst,samo u dnevnopolitičke svrhe? E moj gospodine ne poštuješ ti svoje obrazovanje ni malo. Mogao si i sam nešto napisati da razonodiš svoj narod. Ovako hoćeš od crne noći da napraviš još crnji dan. Hvala ti na beznačajnim informacijama,trla baba lan.

Eneee
Gost
Eneee

Šta je krajnji cilj vršenja uticaja? Da li je cilj da vas neko motiviše da uradite nešto što bi trebalo, ili da manipuliše vama kako biste uradili nešto što ta osoba želi? Cilj i suština manipulacije je prilagoditi ponašanje pojedinca u skladu sa zahtevima manipulatora kako bi manipulator ostvario svoje ciljeve.

Krsto
Gost
Krsto

Ko ima najvise koristi od virusa? Ko prodaje opremu za borbu protiv istoga i zgrce ogroman novac od te prodaje? Kome Vucic najvise zahvaljuje? Citava situacija mi lici na cuveni citat iz filma, ” oprostice ti Djuro sto te je tukao”.

veki
Gost
veki

genetski modifikovano voće i povrće, a što ne bi i korona virus sve laboratorije proizvode

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Pored toliko aktuelnih stvari koje se desavaju po svijetu CDM nam na naslovnicu stavlja OVO??? Nevjerovatno!!!

Ivo
Gost
Ivo

Zna se .nego se cuti.pa treba inspektori I razne komisije da se ukljuce u istrazi. da se vidi ko pusta,pticji grip,svinjsku groznicu itd.da se pocinioci kazne.zelim puno zdravlja veselja srece.da se svi udruzimo I izborimo protiv zvanog virusa.bioloskog neprijatelja

Dragan
Gost
Dragan

U skladu sa osnovnim ljudskim osobinama su i te teorije zavjere, laži , prevare i slično. To je u suštini sve čovjek. Strah, strepnja, sumnja, zavist, ljubomora i slične osobine proizvode i takve priče. Mislim ako je ljudima lakse da vjeruju u nesto, ne treba im osporavati dok ne šteti drugome. Mnogi danas misle da je zemlja ravna ploća, da… Više »

Ratko
Gost
Ratko

Moj tata kaže da nema većih budala od školovanih budala. Srbija je školski primjer.

Evoija
Gost
Evoija

A što Srbija!? Širom svijeta se priča o teorijama zavjere, pa i ovaj gospodin to kaže, ali tekst treba početi od Srbije kad je priča u lošem kontekstu, a ti pročitaš samo početak i komentarišeš.

Bnjj
Gost
Bnjj

Zanimljivo je istraživanje dr Džona Oksforda da negativni joni ubijaju viruse, međutim to ne odgovara farmaceutskoj industriji i SZO koja je u službi farmaceuta. Ima na You Tubu o tome emisija Semira Osmanagića. Kanal Bosnian Piramids TV

Roki
Gost
Roki

Jeste druže bnj, i ne samo tii joni, nego i zvona! Pitaj Amfija, ako meni ne vjeruješ.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ko je kreirao kugu prije oko 500 godina? Ko “španjolicu” prije 100 godina? Priroda, eto ko! Tako je i COVID-19. Ko tvrdi drugačije- precjenjuje čovjeka i potcjenjuje prirodu; i samim tim- puno je glup!

Hlrz
Gost
Hlrz

Sve zasluzeno djelanjem covjeka , narusavamo balans u prirodi zato i dolazi do bolesti iz prirode.

Trinidad
Gost
Trinidad

Generale, zvuči li ti poznato?
Uvijek me prođe jeza
Kada sretnem ja kineza.
Baš se plašim ovih dana
Kada sretnem Talijana.
Samo želim sada jedno
Da ne sretnem ih zajedno.
Pazi šta želiš, jer želje mogu da ti se ostvare.

Didjeie
Gost
Didjeie

Seseljeva teorija definitivno najmogucija hahahaha kakvi likovi , nije ni cudo sto je bio u Zadrugu.

Jacob Rotsild1
Gost
Jacob Rotsild1

A najbolje da nije teorija zavjere,pisu istoriju unaprijed samo ti Tomo nauci vjeruj…srecno…

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Dobro je Tomo. Svijetom upravljaju prave poštenjačine i humanisti koje optužuju zlonamjerni teoretičari zavjere, ali srećom ima požrtvovanih kolumnista koji rade za mejnstrim medije da stanu u odbranu globalnih dobričina.

Nagual
Gost
Nagual

Teorije kolumna

12345
Gost
12345

Stručnjače, teorije zavjere su najpopularnije u Americi. Bile su popularne prije još 50-60 godina. O njima je napisano stotine a možda i hiljade knjiga. Američkih autora. Silne pare su uložene ne bi li se takvi ljudi marginalizovali i proglašavali ludacima i osobenjacima a sve u prikrivanju istine. Čak su i snimili film Teorija zavjere sa Melom Gibsonom sa namjerom da… Više »

Didjeie
Gost
Didjeie

Dzabe im sve kad je priroda iznad svih nas , sto god se desi idemo zajedno.

12345
Gost
12345

,,Ako ste i bolji i jači Bog je vrh sviju” Stefan Mitrov Ljubiša.

free samples
Gost
free samples

ima li iko zivaca da ovu glupost procita do kraja!!!Dragi kolumnisto ako zelis da napises glupost onda je skrati da bi je bar neko procitao
ovako vidis cak ni dps botovi je ne komentarisu

Goran
Gost
Goran

Bas glupost

cccc
Gost
cccc

Totalni nonsens.

Promorije
Gost
Promorije

DA posto smo maloumni pa ne vidimo ko se zasto bori

Radmila
Gost
Radmila

Gluposti,,😷

Send this to a friend