Kolumne

Trg žrtava crnogorskog krivosuđa

Ilustracija (Foto: Savjet Evrope)

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

U uređenoj klerofašističkoj državi, što Crna Gora još uvijek nije (preciznije: nije uređena), Radomana i Čirgića bi prosto strijeljali.

U nekoj manje uređenoj (e, taj nivo klerofašizma bi Crna Gora mogla – i hoće – doseći brzo), njih dvojicu bi zatvorili u radni logor.

No tamo gdje je sve, pa i klerofašizam, teško oboljelo od aljkavosti i javašluka, država se mora dovijati kako da kazni političke protivnike – a da se vlasi ne dosjete.

U takvoj državi sudovi ne distribuiraju pravdu. Nego postoje da bi štitili one na vlasti a vršili odmazdu nad neposlušnima. Pravo je u takvoj državi i na takvim sudovima tek teška batina u rukama vlasti, a pravosudni sistem isto što i vojska i policija: sila. Uzgred, takvim sudovima upravljaju baš ovi što su za „Njegoševu, tradicionalnu Crnu Goru“. Da, njima zakon leži u topuzu. A tragovi im, je li tako ide, smrde nečovještvom.

Sad… što se prava tiče, ja sam kafkijanac. Pravo je čisti, arbitrarni teror. Kome je do pravne države, dabogda živio u njoj.

Mene su vukli po sudovima i znam na šta to liči. Iznad svake crnogorske sudnice trebao bi stajati natpis: „Oni koji ulaze ovdje neka zaborave svaku nadu“. Zbogom nadi, zbogom razumu, zbogom etici – to su crnogorski sudovi. Nema te ogavne presude koju nije moguće potkrijepiti odgovarajućom pravnom procedurom i članom zakona i ustava. Pa crnogorski sudovi tako i čine: donose „pravno utemeljene“ ogavne presude.

Ona Radomanu i Čirgiću je, očito, kafkijanska. Sve znate, nema potrebe ponavljati. Ali mi se, što bi se reklo, sljedeća „dimenzija slučaja“ čini interesantnom.

Šugavom, glibavom, smrdljivom, trulom, ogavnom, besprizornom crnogorskom krivosuđu trebalo je 12 godina da donese presudu u slučaju za čije je razrješenje potreban IQ veći od 65 i pola minuta slobodnog vremena. Šta je tu i ko od koga ukrao nije pitanje prava, nego zdravog razuma. Kad imaš takav slučaj, a obavezan si prosuditi suprotno razumu i pravdi, šta da radiš? Jasno: žrtvu, u ovom slučaju Čirgića i Radomana, „odradiš“ proceduralno. Ako je meritum jasan, odjebeš meritum, njime se ne baviš. Žrtvu sapleteš na nekoj od bezbrojnih procedura koje postoje da bi bile zloupotrijebljene – i riješena stvar.

I to riješena tako da žrtve, na ime nagomilanih sudskih troškova, moraju platiti 42 hiljade eura. A zašto naš dobri sud nije sačekao još malo, još godinu-dvije, pa zaokružio iznos na 45K? Nije li jasno da sudstvo koje 12 godina nije u stanju presuditi u ovom, ili bilo kom drugom slučaju, treba raspustiti i razmisliti o alternativnim, efikasnijim i pravdi bližim načinima rješavanja sporova: bacanju kocke, gledanju u šolju ili izvlačenju najkraće slamke?

Nije li jasno da sudstvo koje 12 godina nije u stanju presuditi nema pravo tražiti pare za „sudske troškove“, nego na ime gubitka vremena, energije i živaca treba platiti ne 42 hiljade, nego milione onima koje deceniju i nešto u svojim sudnicama podjebava?

Nije li, napokon, jasno da crnogorsko krivosuđe, baš kao ni svemoć i nadpravni status Crkve Srbije u ovoj državi nisu uspostavili DF i Zdravko, nego DPS. To je krivosuđe proizvelo toliko nepravde i žrtava da bi svaki naš grad trebao imati „Trg žrtava crnogorskog krivosuđa“.

Trenutak kada se DPS suoči sa sudskim gadlukom koji je kreirao biće, šta da vam kažem, čas poetske pravde.

12

avatar
1000
6
6
0
 
10
CucabiblionLolaPingvinLaban
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lola
Gost
Lola

” cas poetske pravde”..
Fantastican Andrej kao i uvijek..

Cuca
Gost
Cuca

Samo bih Dodao : Broj Pravnika Po glavi stanovnika u Crnoj Gori je Daleko Najveci u SVIJETU…..mozda to nesto Kaze o KVALITETU Pravnika kod nas..

Pingvin
Gost
Pingvin

Kao i uvijek pravo u metu! Minimalizam i istina. Sjajni Andrej – Grk, Bosanac, Albanac, Crnogorac, Srbin…. vise nije ni vazno! Fascinira me hrabrost, pravicnost i jednostavnost narativa.

Laban
Gost
Laban

Nažalost, tačno.

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

To je sistem kome ste kumovali i koji ste veličali.Sistem koji žarko,iz petnih žila ,želite da vratite.Nije Vlada donijela ovu odluku, već sud u kome se ništa promijenilo nije već deceniju i po. Gdje ste bili svo ovo vrijeme da ukazujete na taj veliki problem u pravosudju? Gdje ste bili da ukažete na sramnu presudu poslanicima u slučaju ,,državni udar”(bez… Više »

Ivan
Gost
Ivan

Prijatelju, ne znam kome se obraćaš ali makar Andreju Nikolaidisu ne možeš prebacit da nije kritikovao trulež staroga sistema, a makar njemu ne moraš objašnjavat kakvi su nam sudovi jer je svojevremeno zbog teksta Dželatov šegrt osuđen na visoku novčanu kaznu. S tim što je Andrej kritikovao anomalije sistema a vi ga, rekao bih, nijeste kritikovali zbog anomalija no zbog… Više »

Laban
Gost
Laban

Sve anomalije prošlog režima on stalno kritikuje,pa i u ovom tekstu,a poenta je zadnja rečenica,pa mi tekstI Iluminacije djeluje kao da je autor zbunjen

Laban
Gost
Laban

Šta čitate?

Vujaklija
Gost
Vujaklija

Odlicno ali malo okasnjelo Andrej!

Kriticar
Gost
Kriticar

Apsolutno tacno,to sto je dps posijao to i sada bere,jer da dps nije tako radio, nikad ova horda zla ne bi dosla na vlast,ali taj dps ga je iznjedrio.

Kiki
Gost
Kiki

To je tačno ali su isti oni dobro profitirali na račun toga

biblion
Gost
biblion

…Bi, ta zla horda bi došla jer se predugo priprema da dođe…Sva logistika iz Srbije koja se mogla zamisliti uvaljena je u CG.

Send this to a friend