Kultura

Amanda Stojović: Na muzičkoj sceni nam nedostaje opera

Foto: Muzički centar Crne Gore

“Kvalitetni ljetnji festivali doprinose dobroj kulturno-turističkoj ponudi grada i zemlje. Ipak, bilo bi dobro da svaki primorski grad ima koncertnu sezonu tokom cijele godine. Publika bi to znala i željela da isprati”, kaže Stojović.

Koncert mecosoprana Amande Stojović sa članovima Crnogorskog gitarističkog dua Goranom Krivokapićem i Danijelom Cerovićem upriličen je sinoć na novskoj tvrđavi Forte Mare.

Amanda Stojović godinama nastupa na operskim scenama Beča, Ljubljane, Maribora, Rijeke, Beograda, ali i Osake, Tokija, Fukuoke, na kojim izvodi zahtjevne uloge u operama Vagnera, Verdija, Pučinija, Bernštajna. Sarađivala je sa svjetski priznatim dirigentima, poput Tibora Boganija, Kloda Šniclera, Donata Rencetija, a scene je dijelila sa nekim od najpoznatijih vokalnih solista današnjice Fiorencom Čedolinskom, Pierom Đulačijem, Oksanom Volkovom…

Publici u Herceg Novom predstavila se neuobičajenim repertoarom, koji čini klasična latino muzika.

INTERPRETACIJSKI IZAZOV

“Koncert u Herceg Novom nazvali smo Veče klasične latino muzike. Na programu su bile kompozicije Vilja Lobosa, Rodriga, De Falje. Ovi kompozitori koristili su elemente svog tradicionalnog nasljeđa vješto ih uvodeći u moderne kompoziocione tendencije 20. vijeka”, kaže u razgovoru za Dnevne novine priznata umjetnica.

Saradnja sa članovima Crnogorskog gitarističkog dua nije nova. U ovom sastavu umjetnici nastupaju od 2008. godine, kada su se predstavili u dvorani Slovenačke filharmonije u Ljubljani.

“Repertoarom za glas i gitaru se bavim od 2005. godine kada smo Danijel Cerović i ja osnovali duo ‘Amarilli’ te počeli da koncertriramo. Godine 2008. nam se Goran Krivokapić prvi put pridružio na jednom od koncerata u Ljubljani, u dvorani Slovenačke filharmonije. Ta vrsta kamernog muziciranja koja je direktno uticala i na razvoj solo pjesme, me je uvijek privlačila jer je predstavljala interpretacijski izazov, te sam počela sve više da istražujem. Stečena znanja i iskustva sam kasnije pretočila u magistarsko-naučni rad na Muzičkoj akademiji u Ljubljani pod naslovom ‘Uticaj tradicionalnih elemenata narodne muzike na vokalnu interpretaciju u ciklusima za glas i gitaru 20. i 21. vijeka'”, objašnjava Stojović.

MANJAK DVORANA

Koncert klasične latino muzike samo je jedan od kvalitetnih programa koji će tokom ovog mjeseca biti upriličeni u Herceg Novom. Nakon upravo okončanog Guitar Art Summer Festa, slijede Operosa Opera Montenegro Festival, te Jazz Bay festival. Ovakvi kvalitetni ljetnji festivali, smatra Stojović, najviše doprinose dobroj kulturno-turističkoj ponudi grada i zemlje.

“Ipak, mislim da bi bilo dobro da svaki primorski grad ima koncertnu sezonu tokom cijele godine. Smatram da ima dovoljno publike koja bi to znala i željela da isprati. Naravno, to bi zahtjevalo i izgradnju namjenskih koncertnih dvorana”, kaže Stojović.

Jedna od takvih dvorana je, ističe ona, zgrada Crnogorskog simfonijskog orkestra.

“Crnogorski simfonijski orkestar svojim kvalitetom parira svim orkestrima u regionu i šire. Završetak radova na zgradi bi dodatno doprinio popularizaciji klasične muzike u Crnoj Gori. Upravo takve institucije koje bi slušaoci prepoznali kao referentne, a to su filharmonija i opera, su ključne za razvoj, te njegovanje klasične muzike”, ističe Stojović.

Na kraju, osvrćući se na profesionalne planove, Stojović kaže da nastavlja saradnju sa Mariborskom i Riječkom operom.

“Vraćam se ulogama Amneris (“Aida”), Frika (“Das Rheingold”), Kornelije (“Giulio Cesare”), te nastavljam sa koncertnim aktivnostima”, zaključila je Stojović.

Send this to a friend