Kultura Aleksandar Bogdanović

Bogdanović odgovarao na poslanička pitanja

Aleksandar Bogdanović

Brojne analize iz proteklog perioda ukazale su na nedostatke sa aspekta dokumentacione zaštite kulturnih dobara, usljed čega je pokrenut postupak revalorizacije. Obrađeno je 1764 kulturnih dobara, od čega 478 pokretnih sa 91.248 predmeta, u tom trenutku nije evidentirano 9.415 predmeta u okviru 63 zbirke koje imaju status pokretnih kulturnih dobara, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović odgovajući na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore.

Jedno od pitanja, koje je postavila poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak, ticalo se revalorizacije kulturnih dobara u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti kulturnih dobara, odnosno za koja pokretna dobra je pouzdano utvrđeno da nedostaju.

“Moram naglasiti da je u pitanju veoma složen, kompleksan i dugoročan postupak, koji se prvi put sprovodi, a za čiju je implementaciju Ministarstvo kulture u periodu od 2013-2014. godine, angažovalo preko 250 stručnjaka, različitog profila, sa kvalifikacijama, konzervatori i restauratori, arhitekte, istoričari umjetnosti, arheolozi, etnolozi, istoričari i drugi, kroz rad 45 stručnih i 29 tehničkih timova”, kazao je Bogdanović.

On je ukazao na zvanične rezultate ovog projekta, koji su dati u Izvještaju o implementaciji Projekta “Revalorizacija kulturnih dobara Crne Gore“, koji je Vlada Crne Gore usvojila na prijedlog Ministarstva kulture.

“Zvanični rezultati dati su u Izvještaju o implementaciji projekta “Revalorizacija kulturnih dobara Crne Gore”, u kojem je navedeno da je obrađeno 1764 kulturnih dobara, od čega 478 pokretnih sa 91.248 predmeta, te da u tom trenutku nije evidentirano 9.415 predmeta u okviru 63 zbirke koje imaju status pokretnih kulturnih dobara”, kazao je Bogdanović.

Naglašava da ima određenu rezervu kada se govori o broju nedostajućih pokretnih kulturnih dobara utvrđenom na osnovu revalorizacije, naročito iz razloga što su navedeni rezultati bili dio analize sprovedene u tom trenutku i na osnovu dokumentacije koja je bila dostupna stručnim timovima.

“Iz tog razloga, a naročito nakon suočavanja sa aktuelnim izazovima u Narodnom muzeju Crne Gore, Ministarstvo kulture je intenziviralo aktivnosti na utvrđivanju činjeničnog stanja, kada je u pitanju tačan broj predmeta sa statusom kulturno dobro, koji eventualno nedostaje ili nije evidentiran tokom postupka revalorizacije”, rekao je on.

Bogdanović je podsjetio kako revalorizacija podrazumijeva i sferu nepokretnih dobara.

“Kada su u pitanju nepokretna kulturna dobra, tokom procesa revalorizacije nailazi se na brojne poteškoće, počev od definisanja granice kulturnog dobra i njegove zaštićene okoline, vlasničkih odnosa i drugih pravno administrativnih problema, što je u znatnoj mjeri otežavalo i još uvijek otežava konačno izdavanje rješenja o statusu kulturno dobro. Iz tog razloga, Uprava za zaštitu kulturnih dobara revalorizovala je i objavila u Službenom listu Crne Gore nepokretna kulturna dobra Istorijsko jezgro Cetinje, Bedemi sa bastionima i Stari grad Budva, Sveti Stefan, Stari grad Bar sa čaršijom i podgrađem i Stari grad Ulcinj”, istakao je Bogdanović.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
joko
Gost
joko

Makar i jedan predmet da fali sramota

TALOG
Gost
TALOG

To nije nista.
Vi ste pokrali citavu Drzavu,a ne desetak hiljada eksponata.

Goost
Gost
Goost

Sve vas na dozivotnu robiju treba poslati!

kurnabiciklo
Gost
kurnabiciklo

to su ovi srbi pokrali, ovi iz beograda

Mrgud
Gost
Mrgud

Kakva ti diskusija .da je ziv ko nije . . .naslo bi se sve to vratilo i odgovaralo zestoko . . .pitali bi se mnogi kako se ja zovem .ali idemo . . . .

nick
Gost
nick

Hoćeš Anu ili Moša za predsjednika OO, e NEĆE MOĆI!!!!!

Kiren
Gost
Kiren

Ada Moša 😁

мудовиште
Gost
мудовиште

Да се одма и под хитно оптужи СПЦ и Српски екстремисти!!! Небили се икако шупнули ЕУ и ако Бог да кидисали, са њима заједно на све што је Српско,у црној гори…Мило,милоо,милоо,мил…!!!!!!

JA TO
Gost
JA TO

Pa to je cijeli muzej….

Send this to a friend