Kultura

Bogdanović otvorio Dane evropske baštine

Izložbom “140 godina od održavanja Berlinskog kongresa 1878. i prvog sticanja nezavisnosti Crne Gore” i naučnom konferencijom „Kulturna baština Crne Gore“, koje su organizovane na Univerzitetu Crne Gore zvanično su otvoreni Dani evropske baštine 2018. godine.

Otvarajući Dane evropske baštine ministar kulture Aleksandar Bogdanović je istakao:

“Tema ovogodišnje manifestacije “Umjetnost dijeljenja” upućuje upravo na uključivanje svih segmenata društva u principe zaštite i očuvanja kulturnih dobara, te prenošenje znanja i iskustava koja bi doprinijela da se nasljeđe učini dostupnim i interesantnim svim generacijama. U tom cilju, ovogodišnjim konceptom “Dana evropske baštine” u Crnoj Gori fokusirane su autentične vrijednosti našeg materijalnog i nematerijalnog nasljeđa, kao i osobensoti crnogorskog prirodnog ambijenta”.

“Program Dana evropske baštine započinjemo podsjećanjem na godinu koja ima posebno mjesto u evropskoj ali i crnogorskoj istoriji. To što je Crna Gora prije 140 godina na Berlinskom kongresu ostvarila svoje viševjekovne težnje i zvanično postala 27. suverena država, predstavljalo je jedno od ključnih uporišta za njeno savremeno kulturno i identitetsko uobličenje. Upravo zahvaljujući tome mjesto Crne Gore na kulturnoj mapi Evrope ima svoje istorijsko utemeljenje, što i ova manifestacija ubjedljivo potvrđuje. Zato nas raduje što ona ove godine počinje još jednim osvrtom na značaj Berlinskog kongresa, čemu posebnu dimenziju daje predstavljanje teksta “Berlinskog ugovora”, akta o ratifikaciji zemalja učesnica kongresa i fotografija koje se odnose na mjesto održavanje kongresa i predstavnika velikih sila. Ova će nas dokumenta ponovo podsjetiti na značaj naše državotvorne tradicije i na početke našeg ozvaničenenog državnog suvereniteta,” dodao je Bogdanović.

“Da se “Dani evropske baštine” realizuju u okviru Evropske godine kulturne baštine, jubileja koji slavimo u saradnji sa državama članicama Evropske Unije, a sa ciljem podizanja svijesti o značaju zajedničkih istorijskih iskustava naroda Evrope, čime se podstiče i osjećanje pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru. Slogan Evropske godine kulturne baštine, upućuje na mjesto spajanja prošlosti i budućnosti, podsjećajući da zajednička istorija i kultura koju dijelimo predstavlja važan element daljem uspostavljanju saradnje na svim nivoima”, istakao je Bogdanović.

Direktor Istorijskog instituta Crne Gore dr Radoslav Raspopović je, predstavljajući izloženu postavku naveo:

“Paneli za izložbu posvećenu 140 godina od prvog sticanja nezavisnosti Crne Gore, zapravo pokazuju materijale iz novog, drugog, izdanja publikacije „Berlinski ugovor 1878.“. Prvo izdanje koje je ovdje pred nama, štampano je prije 10 godina na osnovu dokumenata iz Arhiva spoljnih poslova Ruske imperije. Drugo izdanje pripremljeno je prevashodno na osnovu dokumenata iz Političkog arhiva Službe ministarstva spoljih poslova u Berlinu. Kombinujući ranije i nove izvore, drugo izdanje sadržaće i sav materijal koji je danas na izložbenim panelima pred vama. Ono će biti obogaćeno sa još nekim dokumentima jedne i druge provinijencije, a dio njih, kao i na ovoj izložbi, biće po prvi put predstavljen crnogorskoj javnosti.“

O značaju uključivanja Crne Gore u obilježavanje Dana evropske baštine govorila je i prof. dr Irena Orović, prorektorica Univerziteta Crne Gore, koja jeizrazila posebno zadovoljstvo što upravo na Univerzitetu Crne Gore počinje realizacija ovogodišnjeg programa.

U okviru Dana evropske baštine, od 21. do 30. septembra 2018. godine, u jedanaest opština će biti organizovano četrdeset programa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MOje
Gost
MOje

Tako se radi bastina

IMe
Gost
IMe

Bravo Saa, tako se radi kultura

Koja
Gost
Koja

Bravo ti ga Saleeeee, aoooooooooooo

Send this to a friend