Kultura

Bogdanović otvorio Salon arhitekture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je sinoć Salon arhitekture u Podgorici.

“Jedan od načina kojima se danas prezentuju arhitektonske ideje i projekti, upravo su saloni arhitekture. To jeste forma kroz koju se može ostvariti uvid, kako u gotova rješenja i realizovane projekte tako i u sam tok preovlađujućih ideja i estetika recentne arhitektonske scene.

Za Podgoricu i Crnu Goru ovakva manifestacija ima posebnu važnost, jer ubrzani progres našeg društva nametnuo je brojne izazove, od kojih su neki od najbitnijih oni koji se tiču sadržaja, funkcionalnosti i organizovanosti prostora u kom živimo, ali i estetike koja će obilježavati taj prostor. Složićemo se da nam je ostavljeno jedno složeno arhitektonsko nasljeđe, koje traži poseban odnos u zaštiti i valorizaciji, i koje, po prirodi stvari, predstavlja referencijalno uporište za onaj poželjni okvir savremenih arhitektonskih praksi, u kom bi trebalo da se odvija dijalog između tradicije i savremenosti“, rekao je Bogdanović otvarajući Salon.

Bogdanović je govoreći o institucionalnoj podršci naveo:

“Naglasio bih da će Ministarstvo kulture uvijek davati podršku ovakvim akcijama u kojima se potvrđuje struka, jer, još jednom bih podsjetio, brzina razvoja i potrebe savremene Crne Gore moraju biti usklađeni sa njenim izuzetnim prirodnim ambijentom i kompleksnim arhitektonskim nasljeđem.

Njihovim narušavanjem narušili bismo i sopstveni kulturni i identitetski habitus. U sprečavanju toga, manifestacije kao što je Salon arhitekture mogu mnogo toga da urade, jer to jesu događaji na kojima se prezentuju najbolje ideje recentne crnogorske arhitekture, čime se otvara i onaj neophodni prostor za problematizaciju, preispitivanje i polemike, što podiže dinamiku i odgovornost ne samo arhitektonske već i cjelokupne kulturne scene Crne Gore. Upravo se na taj način stvara ambijent za iznalaženje najboljih rješenja našeg budućeg arhitektonskog razvoja“.

Na svečanosti je pored ministra Bogdanovića govorio i predsjednik Saveza arhitekata Crne Gore Filip Aleksić.

Treći crnogorski Salon održava se pod sloganom „Paraarhitektura“ u prostoru nekadašnjeg Titexa.

Crnogorska publika će biti u prilici da isprati 74. ostvarenja, podijeljena u sedam kategorija, i to: Realizacije, Projekti, Enterijeri, Istraživanje i eksperiment, Publikacije, Konkursni radovi i Studentski radovi.

Organizator ovogodišnjeg Salona je Savez arhitekata Crne Gore, dok su pokrovitelji Ministarstvo kulture, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Glavni grad.

Send this to a friend