Kultura

CdM saznaje: Viva Vox stiže u Podgoricu 6. maja

Popularni hor Viva Vox održaće koncert na podgoričkom Trgu nezavisnosti 6. maja, saznaje CdM. Ulaz na koncert popularnog hora biće besplatan, a užitak u nastupu sastava koji nastupa bez ijednog instrumenta, „častiće“ nas Delagacija EU u Podgorici, i to u okviru obilježavanja Dana Evrope. Delagacija EU je spremila niz svečanosti i javnih manifestacija, među kojima se svakako izdvaja nastup Viva Vox-a.

Hor Viva Vox iz Beograda, predvođen dirigentkinjom Jasminom Lorin, postoji od 9. maja 2005. godine. Od 2009. godine u svoje nastupe uvodi ritmičku podršku bitboksa, vokalne tehnike kojom se imitiraju zvuci bubnjeva i perkusija, i okreće se izvođenju popularne muzike isključivo glasovima, bez instrumentalne pratnje (a cappella).

Širu popularnost u zemlji i svijetu stekli su u julu 2011. godine, kada je video snimak njihovog izvođenja pjesme Du hast njemačkog benda „Rammstein“ postao viralni hit na društvenoj mreži YouTube. Uslijedio je koncert u beogradskom Sava Centru 1. decembra 2011. godine, za koji su karte bile rasprodate već dvije nedelje unaprijed.

Na ovom koncertu prvi put su u svom maniru izveli miks pjesama britanskog benda The Prodigy koji je po popularnosti nadmašio njihovu obradu pjesme Du hast. Samo godinu dana kasnije, početkom decembra 2012, Viva Vox je pred prepunom velikom salom Sava Centra održao ne jedan, već tri koncerta u nizu. Ostatak svijeta dobio je priliku da ih sluša uživo na turnejama u Poljskoj, Češkoj, Austriji, Bjelorusiji i mnogim drugim zemljama, a domaća i regionalna publika na koncertima koje neprestano održavaju širom Srbije, ali i na festivalima kao što su Belgrade BeerFest, Exit i Sea Dance.

Vrhunac njihove dosadašnje karijere predstavlja koncert u sali Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 14. januara 2013. godine.

Kod nas dolaze u okviru proslave 9. maja, Dana Evrope koji se obilježava u znak sjećanja na dan kada je Robert Šuman 1950. godine predstavio prijedlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj prijedlog, poznatiji kao “Šumanova deklaracija” (Schuman Declaration), smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska Unija.

Send this to a friend