Kultura Obnovljen Spomen-kompleks na Grahovu

Čuvajući spomenike herojske prošlosti čuvamo vrijednosti našeg kulturnog identiteta

Imajući u vidu da se spomen-obilježjima na poseban način izražava odnos društva prema prošlosti i temeljnim vrijednostima na kojima je sazdan naš kulturni identitet, u susret 13. julu – Danu državnosti Crne Gore, završena je obnova i Spomen-kompleksa na Grahovu.

Za realizaciju svih potrebnih konzervatorskih tretmana i mjera na Spomen-parku ustanka i revolucije na uzvišenju Umac izdvojeno je više od 100.000 eura, a projekat je realizovan u saradnji Ministarstva kulture i Centralne banke Crne Gore.

Spomen-park na Grahovu bio je u zapuštenom stanju, zbog izloženosti atmosferskim uticajima i klimatskim promjenama podneblja u kojem se nalazi, a evidentirano je i oštećenje mermernih ploča, pa je bilo neophodno uraditi sanaciju kompletnog spomeničkog kompleksa koju su uspješno sprovele ekipe Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

„Brinući o spomeničkom nasljeđu herojske prošlosti Crne Gore, ujedno čuvamo i neprolazne vrijednosti našeg kulturnog identiteta. Bez obzira na to da li su spomen-obilježja nastala kao izraz pamćenja određenog istorijskog trenutka, djelovanja istaknute ličnosti ili velikih stradanja naroda, činjenica je da predstavljaju izraz potrebe zajednice i pojedinaca da pamte i čuvaju naslijeđene vrijednosti kao dio sopstvenog identiteta. Naša je dužnost da brinemo o simbolima slavne prošlosti Crne Gore utemeljenim u slobodarskoj misli i Vlada Crne Gore ostaće istrajna u tom cilju“, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Spomen – kompleks na Grahovu predstavlja jedinstven arhitektonski i ambijentalni izraz očuvanja sjećanja na poginule borce za slobodu iz Drugog svjetskog rata. Projektovan je i građen u periodu od 1977. do 1978. godine.

Sastoji se od tri prostrana platoa, od kojih se na prvom nalaze četiri spomen biste, kao i prilazne staze koje stepenicama vode do drugog platoa. Ovaj plato predstavlja širi prostorni koncept i čine ga 272 kubusa na kojima su uklesana imena palih boraca u Narodno-oslobodilačkoj borbi iz toga kraja.

Centralni objekat unutar spomen – parka je skulptorska kompozicija koja predstavlja kolonu u pokretu, a čiji je autor vajar Miodrag Živković. Na čelu kolone je i figura narodnog heroja Save Kovačevića, koja dominira u prostoru i u umjetničkom izrazu pojačava značaj i simboliku stradanja partizana u NOB-u.

Sanaciju pristupnog puta Spomen-kompleksu realizovala je kompanija Bemax u saradnji sa Ministarstvom odbrane. Memorijalni park na Grahovu upisan je kao spomen-obilježje u Registar Opštine Nikšić.

10

avatar
1000
8
2
0
 
10
MaryBbbbeNarcis ZgubidanLjuboPosrbica3'13
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Sava je naš heroj,iako je i on u žaru revolucije pravio greške,ali što reče jedan pametan čovjek,”u ratu nema nevinih”.

Ljubo
Gost
Ljubo

To junacko moje Grahovo

Posrbica3'13
Gost
Posrbica3'13

Vjecna slava Crnogorskim junacima u svim oslobodilackim ratovima protiv okupatora i domacih izdajnika.

Svarog
Gost
Svarog

Cekamo mlade srpske intelektualce da dekorisu spomenik nekom trobojkom 😂

Bbbbe
Gost
Bbbbe

Nažalost, to možemo očekivati.Trenutno nemaju farbe?

Grahovo.ME
Gost
Grahovo.ME

Da je VJECNA CRNA GORA!!!!!!

Miki
Gost
Miki

ovo je za kaninu barutanu svjet izmislio , najljepsi spomen kompleks u drzavi

mala murtenica
Gost
mala murtenica

Da se popovi i cetnici ne povampirise ..spomenici propadose ..a dzepovi popunise .
Nihad vise 1918.

Dragan
Gost
Dragan

Prelijepo,jos da se osvjetli bice turistika atrakcija.

Mary
Gost
Mary

Ima sprovedenu struju , ali izgleda da za 100.000eura to nisu uključili ili šta već Uglavnom nije upaljena ali jeste sprovedena kad ne napravljen prije 40 godina

Send this to a friend