Kultura

E, onda slikaj i ćuti

Miloš Šobajić

Slikar Miloš Šobajić kaže da bi umjetnici trebalo da budu ljudi koje nije moguće uklapati u doktrinu, ali da “vlast ne voli kad neko priča”, posebno ne ako “imaju nešto da kažu”.

Šobajić je u intervjuu za Blic pričao o svojim iskustvima sa vlašću, i o tome kako je jedno iskustvo razlog da svoju knjigu “Slikaj i ćuti”, u izdanju Vukotić medije, baš tako naslovi.

“Ovaj naslov sam pozajmio iz sjećanja na ono što mi je rekao jedan visoki crnogorski funkcioner u Parizu, kada sam se usudio da pitam nešto neprihvatljivo, a pitao sam ga, valjda, da li je istina i da li je moguće da Tito ima samo163 cm visine”, kaže Šobajić.

“Pretvorio se u razjarenu zvijer: ‘Jesi li ti slikar? Jesi. E, onda slikaj i ćuti.’ To jeste bila angdota, ali na širem planu, poruka je jasna. Vlast ne voli kad neko priča, ona zahtijeva tišinu i poslušnost i svi oni koji imaju nešto da kažu nisu dobrodošli, posebno ako govore mimo dogme i doktrine koju vlast propovijeda. A umjetnik je upravo antidogmatski tip, ili bi trebalo to da bude”, rekao je on.

Kako je Vojo Stanić otišao u slikare

(…) Smrt nije izbjegla ni moje djedove, stričeve i veći broj njihove djece koji bi dobijali tuberkulozu čim bi sa zdravog nikšićkog vazduha došli u Beograd, da bi se školovali ili da rade u njemu, ili da žive. Bilo je to dvadesetih godina prošlog vijeka, kada je slikar Vojo Stanić, kao dječak, živio u kući pored kuće Šobajića u Nikšiću.

Odgovara Vojo Stanić na nekoj televiziji na pitanje kako je postao slikar. Kaže: “Imao sam divan koloraturni glas i volio sam da pjevam i često bih izašao u avliju i divno pjevao. Ja tako zapjevam, a đed mi vikne: ‘Ćuti, ne pjevaj, neko je umro u Šobajića!’ Ja umuknem. Drugi put opet zapjevam, a đed vikne: ‘Ćuti, opet je neko umro u Šobajića’ i tako više puta, dok nijesam sasvim prestao da pjevam i počeo, onda, iz dosade da slikam!” (Iz Šobajićeve knjige “Ćuti i slikaj”)

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
2018
Gost
2018

Evo ga kao Mlatija Blebećković ili Vrisko Nakaradović.
Na toliko značajno i pametno pitanje dobio je odgovarajući odgovor.
Ostaje smijalica.
Zbog sebe je nije trebao ispričati.
Inače, nije potrebno da znamo što on misli.
Isuviše je njegovih loših misli i namjera

stevan
Gost
stevan

Voli Mišo CG samo tako. Kad bi mu moglo biti izbrisao bi je sa geografske karte.

Exon
Gost
Exon

Da mu moze biti, zapalio bi Crnu Goru . Neka ste mu dali prostor…

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Kupio bih ja jednu sliku. Ali bih volio da je svijetlih boja. Nama nekad u novine daju slike poznatih umjetnika to su slike mnogo stare ali te odmore i dušu i oči.

Send this to a friend