Kultura

Intenziviranje saradnje u oblasti kulture sa Republikom Argentinom

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas na Cetinju sa nerezidentnim ambasadorom Republike Argentine u Crnoj Gori, Estanislaom Angelom Zavelsom.

Sagovornici su ocijenili da bi u skladu sa Sporazumom o saradnji u oblasti kulture između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Argentine koji je potpisan u decembru prošle godine trebalo intenzivirati zajedničke aktivnosti na promociji kulture dvije države.

Bogdanović je upoznao ambasadora Zavelsa sa planovima i potencijalima crnogorskog sektora kulture na polju razvoja kinematografije, napominjući da je strateški cilj naše države da bude filmska destinacija koja nudi stranim koproducentima podsticajne mjere za snimanje u Crnoj Gori.

Dodatno, Bogdanović je naglasio da će u narednom periodu biti intenzivirane aktivnosti na planu promocije kreativnih industrija kao i da smo otvoreni za zajedničke projekte sa umjetnicima iz Republike Argentine.

Ambasador Zavels je izrazio zadovoljstvo zbog svog prvog boravka u Crnoj Gori, ističući značajne potencijale za saradnju između umjetnika i institucija kulture iz dvije zemlje, a posebno u oblasti kinematografije, muzike i plesa. Sagovornici su se saglasili da je prisustvo crnogorske zajednice u argentinskim provincijama Santa Fe i Ćako od izuzetnog značaja za dalji razvoj odnosa i saradnje između dvije zemlje.

Dogovoreno je da će u narednom periodu biti organizovana prezentacija argentinskih filmova u Crnoj Gori, kao i razmjena programa iz ostalih oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva i iskustava iz domena zaštite i očuvanja kulturne baštine i razvoja kreativnih industrija.

Send this to a friend