Kultura

IPA projekat MONET: Počeo program razmjene u Narodnom muzeju

Program razmjene koji se realizuje u okviru IPA projekta MONET – Culture in Motion in Adriatic Networks of Museums, počeo je u Narodnom muzeju na Cetinju i trajaće dvije nedjeljeU razmjeni učestvuju umjetnici iz Crne Gore, Albanije, regije Pulja i regije Molize, odabrani na međunarodnom javnom pozivu, sa ciljem stvaranja jedinstvenih umjetničkih djela, koja će biti prikazana na putujućoj izložbi u sve tri zemlje učesnice programa.

Odabrani umjetnici će, kroz saradnju sa mentorima, posjetiti Narodni muzej i Nacionalnu biblioteku “Đurše Crnojevć ” i biti u prilici da kroz susrete sa studentima i umjetnicima iz Crne Gore, ramijene znanja i iskustva koja će doprinijeti njihov daljem zajedničkim ili individualnom radu.   

U okviru realizacije IPA projekta MONET planirano je održavanje sedam umjetničkih laboratorija u kojima će učestvovati 28 umjetnika iz Crne Gore, Albanije i Italije, a uključene institucije su Narodni muzej Crne Gore, Centar savremene umjetnosti, Fondacija Pino Pascali (Polignano a Mare, Pulja, Italija), Arheološki muzej Ribezzo (Brindisi, Pulja, Italija), ARATRO – Arhiv elektronske umjetnosti i laboratorija savremene umjetnosti Univerziteta Molize (Kampobaso, Molize, Italija), Nacionalna galerija umjetnosti Tirana (Tirana, Albanija) i Nacionalni muzej fotografije “Marubi” (Skadar, Albanija).

Projekat MONET je finansiran u okviru prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Osnovni cilj projekta je stvaranje mreže muzeja i kulturnih lokacija i promocija prirodne i kulturne baštine kroz valorizaciju muzeja u smislu menadžmenta, infrastrukture i usluga. Ministarstvo kulture Crne Gore je na ovom projektu vodeći partner, dok su ostali partneri iz Italije Muzej Pino Pascali, ARATRO Univerzitet Molize i Regija Pulja, a iz Albanije Ministarstvo kulture i Muzej fotografije Marubi. Pridruženi partner je Opština Leće.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bajo alumenta
Gost
Bajo alumenta

Jesu li ovu drugu sa lijeva oslobodili ovim pistoljem?

skejsis
Gost
skejsis

monet je bio dobra mreza cim se pojavio presao sam sa promontea

Send this to a friend