Kultura Putevima bokeljskih Hrvata

Izložba hrvatske umjetnice Renate Poljak u Kotoru

Kulturno – edukativni projekat „Putevima bokeljskih Hrvata“ nastavlja se u 2020. godini.

Predsjednici Crne Gore i Republike Hrvatske, Milo Đukanović i Zoran Milanović supokrovitelji su ovog projekta.

Nakon nedavnog otvaranja granica, kulturna razmjena dva naroda nastavlja se izložbom „Partenca“ hrvatske umjetnice Renate Poljak.

U Staklenoj galeriji kotorskog Kulturnog centra „Nikola Đurković” izložba će biti otvorena 10-og jula.

Partenca (ital. odlazak) naziv je izložbe kojom umjetnica govori o globalnoj nesigurnosti današnjeg društva, o fragilnosti ljudske egzistencije kroz priču o odlasku, iščekivanju i razdvojenosti, ulsovljene migracijama.

Izložba je inspirisana životnom pričom autorkine prabake, Bračanke koja je čekala svog supruga s putovanja u Čile, ali se on nikada nije vratio. Središnji dio izložbe predstavlja video instalacija, video film Partenca okružen istoimenom i tematski identičnom autorskom serijom od osam foto kolaža, a umjetnica ostaje vjerna svom prepoznatljivom izazaju kojeg karakterisu socijalno-političke konotacije i sugestivan autoricin angažman.

Zainteresovani mogu pogledati izložbu do 20. jula.

Renata Poljak rođena je u Splitu gdje je i završila školu likovnih umjetnosti, a titulu magistra umjetnosti dobila je na École Régionale des Beaux-Arts u Nantesu. Za svoj rad dobila je nekoliko nagrada kao što su Gold Black Box na Black Box festivalu u Berlinu (2006.) te T-HT nagradu za umjetnost (2012.), jednu od najprestižnijih umjetničkih nagrada u Hrvatskoj. Tokom karijere izlagala je u Hrvatskoj ali i velikim svjetskim metropolama umjetnosti kao što su Pariz, Tokio i New York.

Kulturno – edukativni projekat „Putevima bokeljskih Hrvata” pokrenut je 2018. godine s namjerom zaštite i promocije baštine bokeljskih Hrvata, edukacije i jačanja prijateljstva i povjerenja između dva naroda – Hrvatske i Crne Gore. Raznim aktivnostima, projekat je promovisao kulturnu saradnju, umjetnost oba naroda, razmjenu ideja i prijateljstva i time izazvao pozitivne reakcije u obje države, otvorivši nove mogućnosti za saradnju i razumijevanje. Donatori projekta su Grad Kotor, HEP, Porto Montenegro, Hoter Regent Porto Montenegro i mnogi drugi.

Send this to a friend