Kultura

Marina Abramović o Beogradu: Vratila sam se kući

Foto: Bojana Janjić

Marina Abramović (71), slavna konceptualna umjetnica i majstor performansa, prirediće u Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu retrospektivnu izložbu “Čistač”, koja će biti otvorena 21. septembra 2019. Izložba će biti postavljena u samo sedam gradova Evrope, a poslije Stokholma, Kopenhagena, Osla, Bona, Firence i poljskog Toruna završiće se u Marininom rodnom Beogradu, u kom je posljednji put izlagala 1975. godine.

“Poziv da napravim retrospektivu me je baš obradovao. Kad mi se predsjednica VladeSrbije Ana Brnabić prvi put javila, bila sam veoma uzbuđena i srećna, jer je ovo prvi put da mi se neko od naših zvaničnika obratio povodom izlaganja u mom rodnom gradu. Ova posjeta Beogradu za mene je vrlo emotivna, pošto želim da obiđem brojna mjesta, posebno ona na kojima sam odrastala i provodila vrijeme kad sam bila mala. Uzbuđena sam jer imam utisak da sam se vratila kući, nekim sjećanjima i vremenima koja su me činila baš srećnom, pošto je to bio jedan od ljepših perioda u mom životu. Sve ovo je jedno veoma lijepo emotivno iznenađenje”, otkriva Marina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Medovina
Gost
Medovina

Uputili joj poziv,jasno! Pa će srpski mediji, brujati: Velika Srpska umjetnica, Marina Abramović, …tako isto će govoriti, likovni kritičari, političari, i dr. Opet će da prisvoje tuđe-Crngorka i po ocu i po majci… koji su se time ponosili i tako izjašnjavali … biće Srpkinja, a da ne zna za to.

JA pa JA
Gost
JA pa JA

JESI DOKLE NEPOKUPIŠ LOVU.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

A kad dodje na CT kaze “Beskrajno se radujem jer je Crna Gora moja kuća”…šta reći??!!

Amerikanac
Gost
Amerikanac

Ova teta pripada jednoj mracnoj sekti. Eto to reci. Informacija provjerena.

Comi
Gost
Comi

Pa njena je kuca i Srbija i Crna Gora… Ne vidim koji je to problem. Ja sam rodjen u Jugoslaviji i svuda se na prostoru bivse juge osjecam kao kod kuce. Crnogorac sam po nacionalnosti.

Jakvinta
Gost
Jakvinta

Kad pođe u CG onda je opet došla kući, kad je u Ameriku, opet je kući… A čovjek ima samo jedan dom.. mislim čovjek..

Moje ime
Gost
Moje ime

A neki ljudi osjećaju cijeli svijet kao svoj dom.

Send this to a friend