Kultura Dodjela nagrade Komuna

Marković: Gradimo modernu Crnu Goru čuvajući tradiciju

Zadatak svih je da čuvamo Crnu Goru sa svim vrijednostima koje je krase i da upravo na taj način gradimo modernu državu po mjeri razvijene Evrope. Vlada će doprinositi i podsticati da u prvim redovima daljeg sveukupnog napretka, pored institucija, bude naša intelektualna elita. Rame uz rame, pojedinci i pokreti, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na svečanoj dodjeli priznanja časopisa Komuna za doprinos očuvanju, promociji, zaštiti, valorizaciji i afirmaciji kulturne baštine Crne Gore.

“Sam proces evropeizacije nije suprotan tradiciji, a istorija i kultura svih naroda koji ovdje žive, doprinijeće tom procesu”, dodao je premijer.

Predsjednik Vlade je podsjetio da su upravo tradicionalne i slobodarske tekovine antifašizma, multikulturalnosti i zajedništva temeljna vrijednost nezavisne Crne Gore i da se 2011. godine nastojanjima za njihovo očuvanje, pridružio i časopis Komuna.

“Misija čuvanja bogatog kulturnog i istorijskog nasljeđa kroz format ovakvog štampanog medija, daje nam za pravo da kažemo da Komuna nije samo časopis, već svojevrsni kolektiv intelektualaca i patriota koji se prepoznaje kroz svako njeno izdanje”, naglasio je Marković.

On je dodao da su tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva, multivjerskog i multikulturnog, duboko ukorijenjene u našem biću, ali se pod teretom vremena i izazova do njih ne dolazi ni lako ni u kratkom vremenu.

“Baš zbog toga, Komuni i njenim autorima dugujemo posebnu zahvalnost, jer su predanim radom, kroz 32 izdanja, oživjeli i podsjetili na naš identitet i kulturu, dajući im zasluženo mjesto u kontekstu ukupnog društvenog i ekonomskog razvoja”, istakao je predsjednik Vlade.

Osvrćući se na devet godina rada Komune, kazao je da je ona svojevrsan hroničar ovdašnje zbilje i da su njeni autori kvalitetom sadržaja doveli časopis do školskih i fakultetskih klupa, a objavljeni materijal postajao je referentna arhivska građa.

“Jednom riječju – riznica onoga što je baština Crne Gore”, poručio je Marković.

Nagrada Slobodanu Čukiću

Premijer je uručio godišnju nagradu časopisa Komuna Slobodanu Čukiću – uredniku, esejisti, filosofu.

“Kao autor nekoliko knjiga i oko 200 posebnih istraživačkih eseja i članaka posvećenih crnogorskom narodnom biću i razumijevanju njegove tradicije, Čukić je dao intelektualni pečat samobitnosti i državnom identitetu Crne Gore”, rekao je Marković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
milija
Gost
milija

Vi samo gradite privatnu mafijasku drzavu i nista vise

Objavite_koment
Gost
Objavite_koment

Kad bi Srbi htjeli da se zamijenimo za Premijera . ..

Mila
Gost
Mila

Marković čuva sebe i svoj kapital, a CG koristi kao ,,zlatnu koku,, koja mu sve to omogućava. Đe ste Crnogorske i Crnogorci, nekako ste mutirali pa sve ćutke gutate. Dokle?

Mirko
Gost
Mirko

A dje nagrdise nas evo 30 godina da ne mozemo grdji bit. No mi smo krivi

Ajde!
Gost
Ajde!

A ti, Mila, prosipas neku selektivnu pricu, bolje vidi kako ti se opozicija brcka po jahtama i kupuje stanove po komsiluku.

Send this to a friend