Kultura

Ministarstvo će ispitati da li je riječ o kulturnom blagu

Uprava carina potvrdila je juče za Pobjedu navode poslanice DPS-a Daliborke Pejović da su carinski službenici nedavno otkrili nelegalnu pošiljku za koju se sumnja da sadrži kulturno blago Crne Gore.

Ministarstvo kulture je, kako se navodi u odgovorima Pobjedi, formiralo komisiju koja će utvrditi da li se radi o kulturnim dobrima ili ne.

Kako navodite da je poslanica istakla da nijesu poznati ni primalac ni pošiljalac pošiljke, ukazujemo da su pred carinskim organom poznati i pošiljalac i primalac pošiljke saopšteno je iz Uprave carina. Demantovali su navode Pejović da je riječ o DHL pošiljci i istakli da su, postupajući u skladu sa carinskim propisima, preduzeli sve mjere iz svoje nadležnosti, među kojima je i saradnja sa Ministarstvom kulture.

Podsjetimo, poslanica DPS-a Daliborka Pejović, postavljajući poslaničko pitanje ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću, prekjuče je u Skupštini kazala da “ima informacije iz carina da je skoro DHL pošta sasvim slučajno, metodom uzorka, otkrila vjerovatno nelegalni tok arheološkog blaga, nalazišta i pokretnih kulturnih dobara, kojima se niti zna porijeklo, niti trag, niti konačno odredište.

“Plašim se da to nije jedina nego su vjerovatno i mnoge druge prošle ili neopaženo, ili nijesu istražene na adekvatan način, što znači da su muzealije i kulturna pokretna dobra na neki način u velikoj opasnosti”, kazala je Pejović.

Iz Uprave carina Pobjedi je odgovoreno da carinski službenici prethodnih godina nijesu otkrili nijednu sličnu pošiljku sa potencijalnim kulturnim blagom Crne Gore. Do zaključenja ovog broja Pobjede, iz Ministarstva kulture juče nijesu stigli odgovori na Pobjedina pitanja o nelegalnoj pošiljci i rezultatima rada komisije koja provjerava njen sadržaj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Djuro
Gost
Djuro

Da ne zna Stevica o cemu se radi ?
On je najstor za kulturno blago.

Miraš Tenda
Gost
Miraš Tenda

Još Stevica roni na Tajlandu. Nijesu mu rekli da su našli djecu.

Raspucin
Gost
Raspucin

On ne seka u inozemstvo. On bolju cijenu dobije kod Pavla i slicnih. Eno je jos jednu kucu sagradio.

Ken
Gost
Ken

Mozda je slucajno provalila drzavni posao?

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Neka policija upre malo dhl i znace se ko je poslao

Raspucin
Gost
Raspucin

Pa cujes li da je Ministarstvo u saznanju i ko je posiljalac i primaoc?

Send this to a friend