Kultura

Mirko Vlahović i Varja Đukić novi prvaci nacionalnog teatra

Varja Đukić i Mirko Vlahović (Foto: Dan)

Poslije dugo godina Crnogorsko narodno pozorište ponovo će dodjeljivati status prvaka ovog nacionalnog teatra, a ove godine status su već dobili glumci Mirko Vlahović i Varja Đukić.

“Status prvaka/prvakinje je nesumnjivo potvrda vrijedne glumačke karijere i glumačkog života koji traje. Pored važnosti koje nosi u samom ansamblu, zvanje prvaka označava i društveno priznanje i počast onim glumcima koji “nose repertoar” i koji su svojim glumačkim kreacijama, u važnim predstavama, ostavili pečat i trag koji postaje dio istorije jednog teatra”, saopštila je za Pobjedu direktorica CNP-a Zorana Kralj.

Zvanje prvaka, prema njenim riječima, podrazumijeva i procentualno uvećanje plate.

“Uvećanje je u ovom trenutku simbolično, ali ćemo nastojati da i to unaprijedimo u narednom periodu. Važno je naglastiti da je ovaj status odnosno postojanje i priznavanje glumaca prvaka, važno za ukupni pozorišni sistem, za teatarske institucije koje imaju ozbiljan ansambl, a CNP ga svakako ima”, navela je Kralj.

POZORIŠNA PRAVILA

Zakon o pozorišnoj djelatnosti predviđa da je, po pravilu, pozorište predlagač kandidata za status prvaka, ali može biti i strukovno udruženje.

“U odnosu na kriterijume koje smo u Crnogorskom narodnom pozorištu definisali kroz Pozorišna pravila, jednom od ključnih opštih akata CNP-a, umjetnički direktor Pozorišnom savjetu CNP-a predlaže glumce članove našeg ansambla za ovo zvanje, a nakon saglasnosti Savjeta prijedlog se uz obrazloženja i dokumentaciju koja potvrđuje ispunjenje kriterijuma, upućuje Ministarstvu kulture”, pojašnjava ona.

Ministarstvo je, dodaje Kralj, u skladu sa Zakonom, dužno da formira komisiju koju čine relevantne ličnosti iz pozorišnog života koja odlučuje o dobijanju zvanja.

Što se tiče kriterijuma čije ispunjenje je potrebno dabi neko zavrijedio status prvaka, Kralj je objasnila da obuhvataju sve one elemente koji određuju domete i uspjeh jedne glumačke karijere.

“To su godine rada u CNP-u odnosno u našem ansamblu, broj tumačenih glavnih uloga, broj uloga koje se ne mogu označiti glavnim ali su po važnosti i kompleksnosti od presudnog značaja za uspjeh predstave, kvalitet glumačkih ostvarenja, uloge u drugim pozorištima, na filmu, televiziji, nagrade na relevantnim pozorišnim festivalima u zemlji i inostranstvu, društvena priznanja, i naravno profesionalan odnos prema kolegama, obavezama, prema pozorištu”, rekla je Kralj.

Pored Vlahovića i Đukić ove godine, prema riječima Kralj, bilo je u konkurenciji još glumaca, budući da, kako je kazala, ansambl CNP-a čine izuzetni pojedinci čija su glumačka dostignuća i karijere vrijedni pažnje.

“Tokom pripreme prijedloga, a nakon diskontinuiteta koji je objektivno otežavao posao, susreli smo se sa brojnim dilemama. Ipak, prevagnulo je mišljenje da je u ovom trenutku nužno strogo i u potpunosti poštovati kriterijume koje smo sami definisali, i u tom smislu su upućeni prijedlozi za Varju Đukić i Mirka Vlahovića, koje je komisija Ministarstva kulture takođe prepoznala kao nosioce ovogzvanja”, rekla je Kralj.

Zorana Kralj

Govoreći o razlozima zbog kojih ovaj status godinama nije dodjeljivan glumcima u nacionalnom teatru, Kralj je izdvojila nepostojanje kriterijuma i nedovoljno jasnu proceduru od trenutka predlaganja kandidata za ovo zvanje, do formiranja same komisije.

“Zbog toga smo, umjesto čekanja da se neko drugi sjeti i pozabavi onim što nas se direktno tiče, došli do konkretnih rješenja, konsultujući uporednu praksu, ušli u proceduru izmjene i dopune Pozorišnih pravila i ispostavili gotova rješenja Ministarstvu kulture, koje je u potpunosti podržalo našu inicijativu i ispunilo svoje obaveze kako bi cijeli proces bio zaokružen”, istakla je Kralj.

Status prvaka/prvakinje ranije su imali Boro Begović, Drago Malović, Čedo Vukanović, Petar i Dragica Tomas, Gojko Kovačević, Branislav Vuković… Prije najnovije, ovogodišnje odluke, o ovom statusu, posljednji status prvakinje dodijeljen je glumici Oliveri Vuković.

Što se tiče dodjele statusa u budućnosti, Kralj je dodala da će odlučivati isključivo realna slika ansambla, u odnosu na svakog pojedinca, na svakog glumca i glumicu.

“Ko god od glumaca stekne uslove za dobijanje ovog statusa, pozorište je u obavezi da napravi analizu, prikupi dokumentaciju i preko Savjeta uputi prijedloge Ministarstvu kulture”, dodala je Kralj.

Pitanje moralnog i estetičkog stava

Status prvaka Crnogorskog narodnog pozorišta glumcu Mirku Vlahoviću predstavlja veliku čast prije svega nagradu za dugogodišnji rad i stvaralaštvo.

“Međutim, ovo priznanje sa sobom nosi i veliku odgovornost i obavezu, koje sam. i te kako svjestan. To je pitanje i moralnog i estetičkog stava prema pozorištu, poslu, umjetnosti uopšte”, rekao je Vlahović.

Ponovno uspostavljanje ovog priznanja, prema njegovim riječima, od velike je važnosti za naš nacionalni teatar.

“Naročito imajući u vidu veliki broj mladih i talentovanih ljudi, mojih kolega, kojima će ovo poslužiti kao podstrek i potvrdu da se predani rad vrednuje, te da jednog dana i oni mogu doći do ovog statusa”, kazao je Vlahović.

Đukić je za TVCG kazala da su status i nagrada dvije različite stvari.

“Status sam ja, nezavisno od toga što sam ga sad stekla, sticala godinama i decenijama. Ne radi se o nagradi meni, nego se radi o mom prilogu pozorištu. To što sam dobila zvanje prvakinje Drame, to sam očekivala mnogo ranije. Sticajem nekih okolnosti, formalnosti, mislim čak i nemara u velikom dijelu, koji potiče skroz iz sistema, to je sad došlo na red. Ne znam zašto bi sad došlo kada sam ja posljednji put igrala „Ekvinocija” kao neku ulogu, a inače sam kao glumica uvijek igrala velike, glavne uloge, zato što to pripada mom glumačkom habitusu”, rekla je Đukić za TVCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

Varja, status nijesi sticala godinama, nego si ga gradila valjda godinama, a stekla si ga sad, kada si i dobila zvanje. A to sto si igrala velike, glavne uloge…neka Varja, gledali smo i mi ponesto, pa znamo sto si igrala. I to da glavne i vrlike uloge pripadaju tvom glumackom habitusu….ohhhh Varja Varja…neka Varja

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Ne razumijem se mnogo u umjetnicke poslove ali vam mogu rec da imamo najljepseg direktora (direktoricu) narodnog pozorista u regionu sigurno ako ne i u evropu.

samo kažem
Gost
samo kažem

Još samo da joj neko objasni da je CNP skraceno od Crnogorsko narodno pozoriste i da mi nemamo u jeziku još spelovanje

samo kažem
Gost
samo kažem

Zorana Kralj zvana CE EN PE

Ana
Gost
Ana

Odbijate poslove u svom maticnom pozoristu da bi radili u drugim pozoristima i tako dobilijali redovnu platu i ovamo honorar, i onda drze govore.

Matija
Gost
Matija

Svi se osjecaju znacajno i mnogo vazno, a samo su tu lokalni umjetnici, nista vise od toga!

Send this to a friend