Kultura

Najpoznatija remek djela inspirisana naukom

Umjetnost i nauka su oduvijek bile usko povezane, što dokazuju i sljedeća djela…

1. Vrisak

Rezultat slika za edvard munk vrisak

Edvard Munk naslikao je “Vrisak” 1893. godine nakon što je u svom dnevniku zapisao da je bio inspirisan neobičnim, crvenim nebom koje je vidio jedne noći dok je šetao s prijateljima po Norveškoj. Upadljiva atmosfera i činjenica da je Munk bio inspirisan burnim zalaskom sunca dovela su do mnogih teorija šta je izazvalo takvu boju neba, piše Live Science.

Među popularnim tezama se nalazi i da je krivac erupcija vulkana Krakatau 1883. godine u Indoneziji, a nova teorija sugeriše da je Munk bio inspirisan rijetkim sedefastim oblacima, koji su stvorili talasast efekat vidljiv jedino u toku izlaska i zalaska sunca, pogotovo tokom zime.

2. Ilustracija nauke u umjetničkoj formi

Image may contain: plant

Marija Sibila Merijan je oduvijek vidjela stvari koje drugi ljudi nisu. Njemačka umjetnica je 1706. godine nacrtala tarantulu koja jede kolibrija. Iako je prvobitna gravura bila kritikovana kao čista fantazija, tarantule ponekad zaista jedu ptice.

3. Vulkanski zalasci sunca

Rezultat slika za willian turner

Vilijam Tarner je poznat po svojim radovima, koji su inspirisani prirodom, a predstavljaju uzburkana mora, scene na mjesečini i planinske vrhove. Tarner je, prema podacima iz naučne studije koja je 2014. godine objavljena u časopicu Atmospheric Chemistry and Physics, slikao spektakularne zalaske sunca 1816. godine u Engleskoj.

Inspiracija je proizašla iz erupcije na planini Tambora 1815. godine, jedne od najvećih i najjačih vulkanskih erupcija ikad. Naredna godina 1816. je poznata i kao Godina bez ljeta ili Godina siromaštva kad je nastupila velika hladnoća tokom ljeta za koju se smatra da je posljedica serije vulkanskih erupcija, a konačni udar je zadala upravo erupcija Tambore.

4. Remek-djela mikroba

Image may contain: food

Svake godine mikrobiolozi na takmičenju Agar Arta prave kreativna djela kombinujući bakterije i gljivice unutra petrijevih posuda.

Jedno od takvih djela su i Neuroni Mehmeta Berkmena i Marije Penil, koji predstavljaju mapu Njujork Sitija napravljenu od mikroba i gljivica.

5. Zvjezdano nebo

Rezultat slika za van gogh star

Fizičari iz Nacionalnog autonomnog univerziteta Meksika su podrobrnije istraživali sliku Zvjezdano nebo Vinsenta Van Goga i otkrili su da je slikar prikazao turbulentno strujanje, na matematičkom nivou.

Fizičari su ove dokaze pronašli i u drugim slikama koje su nastale kad se Van Gog borio sa svojim mentalnim problemima. “Put sa čempresima” i “Žitno polje” s vranama prikazuju istu, veoma prezicnu turbulenciju.

Send this to a friend