Kultura

Njegošev sobni sat izložen u Cetinjskom manastiru

Njegošev sobni sat, koji se nalazi na spisku trezorskih vrijednosti upućenom Narodnoj banci Jugoslavije, koji je 1975. godine potpisao tadašnji direktor Muzeja Cetinje, Stanislav Rako Vujošević, izložen je u Riznici Cetinjskog manastira na Cetinju, saopšteno je danas iz Narodnog muzeja Crne Gore.

Prošle godine tehničar u informacionom centru Narodnog muzeja Aleksandar Berkuljan podnio je krivičnu prijavu, u kojoj je naveo da je Njegošev sobni sat, ukrašen brilijantima, nestao iz Narodnog muzeja.

U muzeju su naglasili da je njegov nestanak izazvao interesovanje crnogorske javnosti, ističući da Njegošev sobni sat nije uveden u knjige inventara Državnog muzeja, niti Njegoševog muzeja.

“U knjizi Jevta Milovića, “Njegoš u slici i riječi” nalazi se fotografija sata sa legendom ispod – Njegošev sobni sat, ali bez obrazloženja gdje je snimljen ili gdje se nalazi. Podsjećamo da se u Njegoševom muzeju nalazi sat iz 19. vijeka, koji je Narodnom muzeju Crne Gore, poklonio antikvar Dušan Ivanović iz Pariza, koji je 1986. godine posjetio Cetinje i, kako je zapisano u ondašnjoj štampi, godinu dana kasnije poslao ovaj vrijedan poklon Narodnom muzeju Crne Gore”, ukazuju u Narodnom muzeji.

Kako su naveli, činjenica je da ta dva sata nisu evidentirana u zakonom propisanim knjigama, što je predstavljalo dodatne probleme u radu Revizione komisije.

“Narodni muzej Crne Gore će i u narednom periodu, pažljivo preispitivati sve evidentirane i prijavljene nedostatke muzejskog materijala, kako bi za sve nedostajuće predmete, bili pokrenuti postupci kod nadležnih organa”, poručili su iz te ustanove.

16

avatar
1000
9
7
0
 
12
JsjsjslunjoOprem dobromigoPjer
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jsjsjs
Gost
Jsjsjs

Dakle, vec vise puta pisem na ovu temu. Kako je moguce da hiljade eskponata i predmeta “KOJI PREDSTAVLJAJU “DOKAZ” (kazem dokaz, jer su Crnogorci stalno prinudjeni da se brane od srpskog okupatora) POSTOJANJA CRNOGORSKE NACIJE” – tek tako nestanu iz DRZAVNE USTANOVE !? Ne razumijem, neko je sleper dovezao ispred i to se jednostavno natovari i ide kod tih kojima… Više »

lunjo
Gost
lunjo

Bio nekom u dnevnu, pa ga vrnuo kad se digla prašina. Ada čuš.

migo
Gost
migo

Ima postenih ljudi pa vrate ukradeno i ostanu anonimni donatori,njima nije do slave i karijere

Pjer
Gost
Pjer

Pretece nekako

Da je eternal
Gost
Da je eternal

Pocece neki da vracaju kulturno blago Crne Gore iz dnevnih boravaka vidju ja fino

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Pa dobro, sigurnije je satu u manastiru kod Riste nego u muzeju, jer popovi nijesu rasipni da lako daju nešto tj. ne blagodare nego blago uzimaju. 🙂

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Iz narodnog muzeja u Cetinju su nestale hiljade eksponata, sa ikone Filermose su ukradeni dragulji, tako da je Njegoševom satu u svakom slučaju mnogo sigurnije u Cetinjskom manastiru.

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Vratiti ga u Muzej, da ne “odleprsa” kad Tisto bude napustao nas Manastir.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Da se vrati u Muzej iz koga je nestalo hiljase eksponata.

Docleat
Gost
Docleat

Đe mu je i mjesto.

Stevo ronilac
Gost
Stevo ronilac

Vrtaće ugledni Cetinjani zaboravljene uspomene!

Stirak
Gost
Stirak

Velika pobjeda Berkuljana, veliki poraz Službe za dokumentaciju!!

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Haha, da ne mislis na onaj spomenik tvom kralju koji je ubio crkvu u kojoj je krsten?

Abcd
Gost
Abcd

Ovo djeluje kao razapinjanje čovjeka da bi se time umanjio njegov kredibilitet, čovjeka koji je istakao činjenicu da stvari nisu u muzeju?

Njeskina
Gost
Njeskina

Ne muti dalabu, ovo je uspjeh gospodina Berkuljana, jer je on ukazao na postojanje sata i tražio da se to ispita.
Hvala bogu da je pronadjen.

Definitivno
Gost
Definitivno

Abcd, jesu u muzeju, ali beogradskom…

Send this to a friend