Kultura

Obilježen jubilej, 110 godina od rođenja Lubarde

Jubilej, 110 godina od rođenja Petra Lubarde, obilježen je juče u Vladinom domu na Cetinju.

Na svečanosti koja je organizovana tim povodom su govorili Janko Ljumović, ministar kulture, Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje i Đina Lazar, predsjednica Fondacije Petar Lubarda.


“Svaka kultura koja je imala umjetnike sposobne da autentičnost svog prostora uvežu u univerzalni svijet umjetnosti, pravila je bitan odmak od onog statusa koji se često definiše kao kulturna periferija. Umjetnici koji su to u stanju dobijaju mjesto u nečemu što bismo mogli nazvati borhesovska galerija svjetske umjetnosti. Jer, „Noć u Crnoj Gori“ ili „Bitka na Vučjem dolu“, jesu djela u kojima će posmatrač sa bilo koje tačke na planeti otkriti duboke protivrječnosti ljudske egzistencije, njene iskonske borbe i mijene, njenu arhetipsku uvezanost.” rekao je ministar Ljumović.


“Upravo zbog te tragalačke invencije na polju uvezivanja lokalnog i univerzalnog, Lubarda i dalje mora biti veliki uzor našim mlađim stvaraocima, jer savremena stvarnost, možda više no bilo koja druga epoha, traži od umjetnika da problematizuje ali i odgoneta kako vremenske tako i prostorne dosluhe,” istakao je Ministar.

Gradonačelnik Bogdanović je rekao:

„Nijesu ovom podneblju strani životopisi nalik Lubardinom. Kretali su sa cetinjskog i crnogorskog krša mnogi ka svijetu – gradeći ime, a uvijek se vraćajući ognjištu – svojim duhom i svojim radom. No, baš je Petar Lubarda bio jedan od najznačajnijih među njima. Koliko je samo njegovo stvaranje i njegovo ime bilo cijenjeno širom svijeta – a da se on svojim duhom uvijek vraćao ovdje i time što se ukazivalo sa skoro svakog njegovog platna. On je uvijek ostajao – naš. Cetinje zbog toga sa ponosom čuva ime Petra Lubarde – velikog slikara, velike životne priče i velikog djela.“


O Lubardi je govorila i Đina Lazar, predsjednica Fondacije:

“Tu, nedaleko u pravom kamenom kršu, pod ovim nebom Lubarda je izgradio svoj unutarnji svijet, on je gledao kao i svi, ali zapažao njegovim okom nešto dublje, značajnije i snažnije. Druženje sa tim kršem, u onim vremenima kada je jedva imao olovku da “škraba” kako sam kaže, kamen mu je bila olovka, sveska i papir.”

Povodom jubileja u Biljardi je predstavljena izložba radova “Lubarda kao inspiracija”, čiji su autori učenici iz osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore.

Program je realizovala Fondacija „Petar Lubarda“ iz Herceg Novog u saradnji sa Narodnim muzejem, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Prijestonice Cetinje.

U okviru programa obilježavanja jubileja 110 godina od rođenja Lubarde institucije kulture su organizovale izložbu „Od predjela ka znaku“ – omaž Milu Milunoviću i Petru Lubardi, u okviru likovnog programa 30. Barskog ljetopisa, koja je otvorena 5.jula.

Takođe, 3. avgusta, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu će biti otvorena izložba “Petar Lubarda 1907-1974.2017.”, koju Centar savremene umjetnosti organizuje u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog iz Novog Sada i Kućom legata iz Beograda.

Send this to a friend