Kultura

Paganini i Rodrigez za uživanje

Nedavno objavljeni muzički spot u kome mlada gitaristkinja Nađa Janković iz Kotora izvodi prvi stav Velike sonate Nikole Paganinija, privukao je veliku pažnju profesionalne publike, koja je sa oduševljenjem pozdravila ovaj njen „prvjenac”. Po riječima Nađinog oca Predraga Jankovića, ujedno njenog menadžera, za tri dana spot je registrovao preko deset hiljada pregleda, što prija mladoj umjetnici, učenici kotorske Muzičke škole „Vida Matjan”.

“Sedamnaestogodišnja Nađa iz Crne Gore jedan je od najtalentovanijih gitarista s kojima sam ikada radio. Njena virtuoznost te njen poseban muzički talenat veliki su izazov za mene kao profesora”, napisao je Nađin mentor Stefan Šmit, jedan od najinovativnijih gitarista današnjice objavljujući spot.

Oduševljenje njenim muzičkim umijećem, potkrijepio je angažovanjem profesionalnog tima da snimi dva spota sa Nađom, od kojih će drugi takođe uskoro biti objavljen.

“Od septembra sarađujem sa profesorom Stefanom Šmitom i često odlazim za Njemačku kod njega na časove, konsultacije i snimanja. Prošlog mjeseca sam snimila dva video snimka u Njemačkoj. Radi se o Paganinijevoj kompoziciji Grand sonata, prvi stav i Rodrigovoj „Invocacion y danza”. Prva kompozicija je već objavljena i privukla je veliku pažnju za kratko vrijeme profesionalne publike iz čitavog svijeta sa izuzetno pozitivnim komentarima. Sa nestrpljenjem očekujem uskoro objavu i drugog snimka za koji smatram da će privući još veću pažnju. Sa snimanjima ću nastaviti tokom cijele ove godine. Za par dana me očekuje solistički koncert u njemačkom gradu Toley, u aprilu nastupam u Solunu i Trosingenu, zatim koncerti u Poljskoj i Rumuniji”, kazala je Nađa za Dan.

Pored časova u Njemačkoj ona već nekoliko godina putuje u Dubrovnik, gdje pohađa časove gitare kod profesora Maroja Brčića.

Sedam je godina otkako je počela da svira gitaru, a već je osvojila tridesetak nagrada u Americi, Evropi i regionu na prestižnim međunarodnim takmičenjima. Nastupala je u Rimu, Beču, Beogradu, Tirani, Podgorici, Štutgartu, Kotoru, Firenci, upoznala je i publiku u Španiji, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, Albaniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Americi… Od 2016. godine članica je „D`Addario porodice”.

“Gitara je obilježila moj život, puno je rada iza mene, svakog dana po pet-šest sati, često i više vježbanja, skoro bez dana pauze. Puno je koncerata, festivala, nastupa, seminara, mastera, putovanja, bilo je često i povreda. Nisam zažalila, to je moj izbor i opet bih da bih bila srećna uradila isto. Na sceni se trudim da izađem skoncentrisana, da prenesem moju emociju na publiku i da privučem pažnju slušalaca. To često u klasičnoj muzici nije slučaj i zato se dobro pripremam za koncerte i pažljivo biram kompozicije”, istakla je Nađa.

Ona je naglasila da je u poslednje vrijeme najviše raduje što polako počinje da se cijeni njen i rad mladih talentovanih muzičara.

“Prošle godine podržali su me Ministarstvo kulture Crne Gore i Sekretarijat za kulturu Opštine Kotor. Veseli me osnivanje Fonda za talentovane učenike osnovnih i srednjih škola na državnom nivou i najava stipendiranja talentovanih učenika i srednjoškolaca u Opštini Kotor. Tako će mladim i uspješnim ljudima biti mnogo lakše. Nadam se da ću se ovog ljeta predstaviti publici u mom rodnom gradu u Kotoru i održati solistički koncert”, najavila je talentovana umjetnica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Itana i Damjan
Gost
Itana i Damjan

Nađa volimo te i želimo ti puno sreće i uspjeha u životu.

tebra
Gost
tebra

bravo nadja!! samo naprijed i mi sa tobom! nauci nas sta valja!

Send this to a friend