Kultura

Petar Lubarda na bijenalu u Sao Paolu

“Bio sam u Sao Paolu, pregledao sve paviljone i mogu ti reći, bez lažne skromnosti, da nemam mnogo jaku konkurenciju, odvajajući Pikasa i još ponešto do njega (sad se ti sigurno smiješ kako je Lubarda postao uobražen!). Bez šale, vrlo dobro izgledaju, jer ih prvi put vidim ovako kompletno izložene u jednom odgovarajućem ambijentu…

Otkako sam u Riu mnogo sam razmišljao o našim likovnim prilikama. Koliko mi imamo mogućnosti a koliko ih malo koristimo. Koliko mnogo talenata, a koliko straha od novoga. Zbog čega to, kad smo u politici napredni… Zašto onda taj strah u umjetnosti gdje su fantazija i imaginacija ne samo potrebne, već i neophodne”.

(Rio de Žaneiro, 2. XII 1953.)

Ovo je dio pisma koje je Petar Lubarda 2. decembra 1953. poslao svom velikom prijatelju, poznatom likovnom kritičaru Otu Bihalji Merinu, piše Art Montenegro.

Taj čuveni bijenale u Sao Paolu 1953. godine, i ako tek drugi za redom, ušao je u istoriju svjetske umjetnosti. Na njemu su se pojavili najznačajniji umjetnici sa svih strana svijeta. Francusku je predstavljao Pablo Pikaso sa 51 djelom, među njima je bila i čuvena Gernika. Englesku je predstavljao veliki Henri Mur sa 69 skulptura. Austriju 20 radova fenomenalnog Oskara Kokoške, Holanđane djela Mondrijana, Norvežane čak 70 radova Edvarda Munka…

Jugoslaviju je predstavljao Petar Lubarda sa 25 svojih djela.

Interesantno, Jugoslavija je na sličnim događajima uvijek slala po jednog predstavnika iz svake republike. Ovog puta je puta je sam Petar Lubarda predstavljao Jugoslaviju. Njegova djela su bila izložena u odvojenom paviljonu, a tu čast je imao još samo Pablo Pikaso.

Lubarda je izložio slike; “Fantastična zvijer”, pet slika pod imenom “Kompozicija”, “Gavran”, “Uznemirena životinja”, “Suvo drvo”, “Ptica grabljivica”, Guslar”, “Bik i njegov mjesec”, “Pejzaž”, “Odbrana”, “U prostoru”, “Vatra”, “Meduza”, “Mjesečina”, “Red” ,”Tragedija”, “Ritam 1” , “Ritam 2″ ,”Stijene” i “Borba”.

Lubarda je bio izuzetno zapažen, što je krunisano jednom od tri glavne otkupne nagrade za slikarstvo. Slika “Fantastična zvijer”, sa novim imenom “Besta Fantastica” jedina je ostala u Brazilu, gdje je otkupljena.

Veliki engleski istoričar umjetnosti, pjesnik, književni kritičar i filozof Herbert Rid koji je bio i član žirija izjavljuje da je Lubarda pravo otkriće bejenala u Sao Paolu.

A slavni engleski vajar Henri Mur, da Bijenale nije pokazao ništa novo što svijet ne bi poznavao, osim Jugoslavije i njenog Lubarde.

Slika „Besta Fantastica” (Fantastična zvijer) koju je Petar Lubarda naslikao u Beogradu 1953. godine i koja je nakon samo nekoliko mjeseci kasnije otkupljena na Bijenalu, u Sao Paolu je bila samo deset godina. Nakon toga dolazi u posjed kolekcionara Marka Barbezatu iz Liona koji ju je čuvao više decenija, ali nakon njegove smrti 1999. godine, porodica je otuđila sliku i otada joj se gubi svaki trag.

2017. godine se vraća u grad u kome je nastala, zahvaljujući kolekcionarima Dušanu Klepiću i Vladimiru Krstonošiću. Po našim saznanjima ni jedna od zvaničnih institucija Crne Gore i Srbije se nije oglasila za otkup ovog remek djela pa ona i dalje ostaje u privatnom vlasništvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Angel
Gost
Angel

Divno je to sto je zahvaljujuci ovim kolekcionarima slika Fantasticna zver ponovo vracena u Srbiju posle toliko vremena.

Pg - Tg
Gost
Pg - Tg

Jedan od naših najvećih umjetnika, zaslužio svjetsko poštovanje i priznanje za svoj rad…nadam se da će i naše ministarstvo kulture posvetiti više pažnje za njegov veliki doprinos u CG kulturi. Svaka čast za Art MN, za promociju naših velikana…nastavite i dalje.

Send this to a friend