Kultura

Pjevalo se Crnoj Gori i o Crnoj Gori u Sloveniji

Povodom obilježavanja 100 godina od Božićnog ustanka, a u susret Danu nezavisnosti Crne Gore, u nedjelju, 24. marta u organizaciji Crnogorskog društva Montenegro Maribor, u Literarnoj kući u Mariboru, održan je POETSKI TEATAR MONTENEGRO pod nazivom NOĆ SKUPLJA VIJEKA.

Nastupili su eminenti crnogorski umjetnici: glumac Slobodan Marunović i kantautor Slobodan Kovačević. U prepunoj sali u predivnom ambijentu, glumac Slobodan Marunović govorio je stihove: Njegoša, Dušana Kostića, Jevrema Brkovića, Lesa Ivanovića, Vita Nikolića i Ratka Vujoševića. Propraćen burnim aplauzom publike, na njihovu želju, glumac je govorio je monolog iz kultne prestave Potonja ura Njegoševa.

Pored organizatora, predstavi su prisustvovali i članovi drugih društava iz Ljubljane, crnogorski studenti koji studiraju u Mariboru, glumci Slovenačkog narodnog pozorišta i drugi. S obzirom da je predstava bila posvećena obilježavanju 100 godina od Božićnog ustanka, na zahtjev crnogorskih studenata, Marunović je govorio i monolog iz tv filma: Ispovijed Krsta Zrnova Popovića. Bilo je veličanstveno kako su studenti, snaga i budućnost Crne Gore s oduševljenjem slušali i upijali riječi borca za pravo, čast i slobodu Crne Gore.

Slobodan Kovačević je svoj nastup počeo s pjesmom crnogorskog autora Aleksandra Lesa Ivanovića Kari Šabanovi i pjesmom More. Nakon toga je nastavio sa najljepšim pjesmama koje je posvetio Crnoj Gori. Cijela sala je pjevala Crnoj Gori. Počevši s pjesmom: Ovdje je moj dom, preko Kaplje vode i Vječna da si do Nidje nebo nije plavo kao iznad Crne Gore, duboko se dotaknuo patriotskih osjećanja prisutnih. Pjevalo se Crnoj Gori i o Crnoj Gori do kasnih večernjih sati. Nakon toga je uslijedilo slikanje i druženje s gostima.

Bila je to zaista divna predstava, prepuna ljubavi do Crne Gore i čežnje za zavičajem.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Toni
Gost
Toni

Aog, evo se rasplakah od čežnje za zavičajem. Avionom se stigne do zavičaja za sat vremena, a autobusom od ujutru do uveče. Kakva patetika i demagogija…

Gvint
Gost
Gvint

Tvoj zavicaj je ocito Srbija?Fino je voljeti svoj kraj

Avro
Gost
Avro

Mora da je najjači aplauz bio kad su recitovali stihove Jevrema Brkovića,pošto je on strašno popularan u Cg. Nema toga Crnogorca koji ne zna napamet makar dvije pjesme ovog proslavljenog autora. Eto,sad mu se i Slovenci dive!

Send this to a friend