Kultura Kinoteka predstavlja

Plužine: Crnogorski gradovi kroz vrijeme

Kinoteka predstavlja serijal kratkih video prikaza crnogorskih gradova kroz vrijeme, uz instrumentale naših autorskih bendova alternativne muzike.

Pogledajte prilog o Plužinama.

Muzika: “The Crystal Sphere” – Miloš Pejović.

Tokom prethodna dva mjeseca, u okviru kampanje Ministarstva kulture “Živimo kulturu: Toliko toga možemo doživjeti od kuće”, Crnogorska kinoteka je dala izuzetan doprinos filmskom programu koji se emitovao svake večeri na Drugom programu RTCG.

Kvalitetnim i pažljivo odabranim naslovima, pružili su širok uvid u crnogorsku i jugoslovensku filmsku baštinu, a za veliki dio materijala izvršen je transfer iz analognog u digitalni oblik visoke rezolucije. Gledali smo velikane domaće kinematografije kroz klasična igrana i dokumentarna ostvarenja, ali i filmove koji se bave kulturnim nasljeđem i našom prošlošću, u produkciji Kinoteke.

Imajući u vidu iskazano interesovanje publike, Kinoteka je odlučila da pripremi serijal kratkih video prikaza crnogorskih gradova kroz vrijeme. Ovi prilozi sastoje se od odabranih crno-bijelih i kolor kadrova nastalih tokom nekoliko decenija, uz instrumentale crnogorskih bendova koji stvaraju autorsku alternativnu muziku. Prve reakcije i veliki broj pregleda na društvenim mrežama uvjerili su da će ovo neobično putovanje kroz prošlost izazvati veliku pažnju, a kod mnogih gledalaca i probuditi uspomene.

Ciklus “Crnogorski gradovi kroz vrijeme” od ponedjeljka se emituje na Prvom programu RTCG.

Prikazivanjem filmova od umjetničkog, kulturnog, istorijskog i naučnog značaja, publici se pruža uvid u nacionalnu i svjetsku filmsku baštinu. Crnogorska kinoteka je otvorena za sve istraživače koji se bave istorijom i teorijom filma, studente filmskih škola i poklonike filma uopšte.

Evo koje ćemo gradove gledati u nastavku serijala kratkih video prikaza crnogorskih gradova kroz vrijeme:

▪️25. maj, 19h – Danilovgrad, Kolašin, Andrijevica, Šavnik, Plav

▪️26. maj, 19h – Perast

▪️27. maj, 19h – Rijeka Crnojevića i Virpazar

M.Drašković

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
PomoćGen. Dukljaninhas1
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pomoć
Gost
Pomoć

Koja je godina u pitanju?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Vidi se onome đedu stara crnogorka sa 4s, na 1:50 otprilike…

has1
Gost
has1

U prvom djelu filma su stare Pluzine, koje su 70-тih godina potopljene.

Send this to a friend