Kultura

Preminuo Uroš Tošković

Jedan od najboljih crnogorskih umjetnika, Uroš Tošković, preminuo je u 87. godini života.

Rođen je u Pelevom brijegu 1932. godine. Srednju umjetničku školu je završio u Herceg Novom. Posljednje godine života proveo je živjeći asketski u Podgorici i Baru gdje je i stvarao. 1956. godine kao stipendista francuske Vlade u Parizu završava Školu lijepih umjetnosti kod Morisa Brijanšona.

Tošković je o sebi znao reći da jeste ludak, ali i nešto više od toga. Da bi se ovakvo samoodređenje opravdalo služi uvriježeno mišljenje da je Uroš Tošković jedan od najboljih crtača 20. vijeka.

Uroš Tošković, crnogorski slikar i jedan od najboljih crtača u svijetu svih vremena, ovako je govorio o slikaru Pablu Pikasu:

“Pikaso je genije koji je za svaku fazu u životu imao drugu ženu. Zaustavljao sam ga u Parizu i pitao: jeste li vi Pikaso? Da, ja sam Pikaso. Ja put njega, on produži. Mali, zdepast. Zna Petar Omčikus. Kad dođe na izložbu glava mu kao čioda, trapav. Nigdje se nije pojavljivao, vrlo loše je govorio francuski. Ali imao je neke žive oči koje su sve vidjele…”

Kritičari o Toškoviću

Uroš Tošković jeste slikar svoga doba i njegove slike pokazuju isti onaj užas koji pokazuju sve umjetnosti 20, i 21. vijeka. To su uglavnom avetinjski portreti sa kojih izbija posebno uvjerljiv dah užasa.

Podsjećaju na slike Frensisa Bejkona, ako se odstrani „realistična“ crta Bejkonovog slikarstva. Reklo bi se da je Tošković sa ovim slikarom srodnik u umjetnosti, ako bi se tražila neka paralela sa svijetom.

Ipak, drugi aspekt povlačenja paralela je daleko sadržajniji – Uroš Tošković je umjetnik koji dolazi sa područja Crne Gore i teško se može zaobići misao da je on zaista jedan u nizu velikana iz Crne Gore koji pričaju o đavolu. Demonsko u Toškovićevim slikama možemo uočiti i u djelima Živka Nikolića u filmu, Miodraga Bulatovića i Mihaila Lalića u prozi, te Novice Tadića u poeziji.

To je isti đavo i biće da ga oni dobro poznaju. Ukoliko bismo se usudili da krenemo u potragu za tim đavolom, vjerovatno bismo morali zaviriti u kolektivno nesvjesno žitelja tog podneblja, ali i to samo na prostorima sa kojih su potekli.

Toškovićev kliše je vrlo radikalan, pa je kao pojava zaista velika atrakcija. On je bradati starac crnih ruku koji kao da uživa u činjenici što može to biti, a da ne bude to. Možda Tošković kada je sam razmišlja kolika je razlika od života ludog slikara na plažama Bara naspram istog takvog života u Parizu. I jedno i drugo je iskusio. Bio je to isti čovjek i isti slikar, no da li je ludilo bilo isto.

To nikad nećemo saznati, kao ni o čemu razmišlja kada je sam. A možda bi bilo zanimljivo.

A kako bi sve izgledalo da se Tošković opredijelio za drukčiji način života? Da je obrijao bradu kao Dado Đurić i da živi na jugu Francuske, recimo. Ili da umre gladan kao Nikolić ili Tadić? Ili da bude uredni gospodin kao razočarani Lalić, samoživi šeret kao Bulatović?

Svakako bi priča o Urošu Toškoviću bila drukčija, iako bi slike bile iste i iako bi to bio isti onaj najbolji crtač XX vijeka. Svi su oni veliki umjetnici, a rekli smo da je opisani đavo njihove umjetnosti isti đavo, to navodi na zaključak da bi se ipak Toškovićevo ludilo moglo odvojiti od njegove umjetnosti.

Njegova umjetnosti ne proishodi iz prikazanog ludila, naprotiv, ludilo u njoj pronalazi svojevrstan alibi. Tošković ne bi bio lud da nije veliki slikar, ali vrlo vjerovatno ne bi bio veliki slikar da je a priori onako lud.

Objektivan pogled na Toškovićevo ponašanje ili razložno slušanje onog što priča, navodi na utisak da se ne trudi posebno u demonstraciji ludila. Prilično siromašno ludilo kakvih ima na svakom koraku, ali ipak sa pedigreom.

Zašto je, naposljetku, Tošković odlučio biti onoliko lud koliko je potrebno da bi se ljudi čudili?

Odgovor na ovo pitanje bi mogao biti ujedno i odgovor na pitanje o čemu razmišlja kad je sam. Tošković razmišlja o smrti kada je sam, a uz strah od smrti dolazi i strah od anonimnosti.

Tako Tošković sam sebe razdvaja od svoje umjetnosti jer nije dovoljna besmrtnost velikog umjetnika, tu postoji jasan i užasan strah od vlastitog nestajanja i taj strah se tjera na svaki način.

B.Marković

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vanzemaljac
Gost
Vanzemaljac

Sustinski bio je kao malo dijete radoznao uvijek sai novim idejama,
Priroda je bila njegova Vera sa stvarnoscu
Pokazacu kao si htio pobjeci tamo gdje pripadas I odakle si na. kratko bio nas gost.
Zam da nas geadas,slusas I pratis.

Zoran M
Gost
Zoran M

Otisao je u legendu veliki ujetnik.
Laka mu zemlja.

Bazinga
Gost
Bazinga

Odreći se svega ovozemaljsog i živjeti ko pustinjak je zaista teško. Ali je to i možda u ovakvim turbulentnim vremenima nešto najbolje što čovjek može da uradi, i vjerovatno na trenutak svi tako nešto i poželimo. Samo što je razlika između nas i Uroša ta što mi nemamo hrabrosti da to i uradimo, to samo mogu uraditi veliki ljudi. A… Više »

Japac
Gost
Japac

Nije baš kao pustinjak. Samo je izgledao tako. Pio je skupa vina često po restorana

AAAAA
Gost
AAAAA

Slava ti!

Čapur
Gost
Čapur

Njemu je svijet mali bio, mi kao drustvo nijesmo spremni za njega ni za 200godina…

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Velika licnost Crne Gore, ounk veća od nekih koji misle da su veliki!!! Nek ti je vječna slava!

jasarko
Gost
jasarko

generalno nikada nesto posebno nisam razumio umjetnost…ali imam utisak da je ovaj umjetnik provalio nesto sto necemo mi brzo…

Gost
Gost
Gost

Ovakvi se jednom radjaju i zive dovijeka..

Union Berlin
Gost
Union Berlin

Pocivaj u miru dobri covjece !

Vidovita Zorka
Gost
Vidovita Zorka

To je bio poseban covjek.
Tesko ga je ko mogao razumjeti,jer je govorio jezikom pravog umjetnika.
Vidio je mnogo dublje…
Pocivaj u miru legendo😔

Nik
Gost
Nik

Cuvena njegova, ko ga je znao i dosta govori o njemu: ‘ ja sam ratno siroce, ol’ mi dat…’

Herojnamagarcu
Gost
Herojnamagarcu

Koliko smo mi uopste daleko od ludila ?

DUKLJA
Gost
DUKLJA

LEGENDO,NEKA TI BUDE LAKA CRNA CRNOGORSKA ZEMLJA,NA POTEZU JE VLADA CRNE GORE I MINISTARSTVO KULTURE.

Darko
Gost
Darko

Aaaa pusti sad , kad ga nema !

Dragutin
Gost
Dragutin

Ne može bez vlade ni umrijet čojek.

starac fočo
Gost
starac fočo

Možda najveći kojeg smo imali. Srijetao sam ga po Podgorici, uvijek ekscentričan, uvijek drugačiji, uvijek svoj. Počivao u miru legendo naša. Crna Gora je ostala bez još jednog genija.

Vasilisa
Gost
Vasilisa

Veliki crtac uopste veliki umjetnik…

Panda
Gost
Panda

Tek kad ode,neki genije, mi ga se sjetimo ..

Crnogorka🌷
Gost
Crnogorka🌷

Veliki i Poseban!

ND
Gost
ND

Ekscentrik-umjetnik! Otišla je legenda.

Darko
Gost
Darko

Najveci slikar nase CGore , laka ti nasa zemlja a zivot si prozivio casno i dostojanstveno !!!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Jedan od onih umjetnika zbog kojih CG nije mala. Jedan od onih koji CG dade za pravo da o umjetnosti moze pricati I sa Francuskom I sa Italijom. Jedan koji ce nadzivjeti sve kriticare naseg I buducih vremena. Pocivaj u miru Urke!

Ligeja
Gost
Ligeja

Niko nije ronio dublje nego ti, niko nije patio kao ti, mi nijesmo imali nikoga kao ti.
Počivaj u nemiru, Liro. Tebe pojem do sedmog neba.

Osmijeh
Gost
Osmijeh

Djela mu ime nastavljaju

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Uros legenda…slava mu !

Murcielago
Gost
Murcielago

“Jedite, najedite se, obogatite se…”

Musa
Gost
Musa

Pocivaj u miru legendo!

Send this to a friend