Kultura

Prodavnica igračaka na festivalu Zlatna iskra

Višestruko nagrađivana predstava „Prodavnica igračaka“, u produkciji Gradskog pozorišta, biće izvedena u srijedu 15. maja na sceni Pozorišta za decu u Kragujevcu, u okviru 21. izdanja Međunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra“. Predstava će biti igrana u dva termina – u 10 i u 12 sati. Prema tekstu Aleksandrua Popeskua, „Prodavnicu igračaka“ režirao je i adaptirao Jaroslav Antonjuk.

Pored naše predstave, na festivalu će do 17. maja biti izvedeni i komadi „Izvini mama”, Dječjeg pozorišta iz Subotice, „Toma Palčić” Kijevskog akademskog pozorišta, „Tražim dozvolu da živim” pozorišta „Karabaska” iz Perma, „Zamrznute pjesme” Gradskog kazališta iz Rijeke, „Mario i Neta” Malog pozorišta „Duško Radović” iz Beograda, „Miševi pripadaju nebu” teatra „Lampion” iz Kladna (Češka), „Krek, krek, greb, pljus” Lutkovnog gledališča iz Ljubljane i „Ima li djeda odijelo?” u produkciji Pozorišta mladih iz Novog Sada.

„Prodavnica igračaka“ priča je o djevojčici Dini koja se nađe u čarobnoj radnji u kojoj se samo naizgled biraju igračke. U toj prodavnici ne plaća se novcem, već godinama života, pa će Dinu želja za posjedovanjem novih stvari veoma brzo učiniti staricom. Ova priča najmlađoj publici razotkriva važnu istinu da materijalne stvari ne donose sreću, te da u životu veću vrijednost imaju ljubav, prijateljstvo, ośećanja i brižnost. „Prodavnica igračaka“ govori o vječitoj razapetosti između „biti i imati“, o potrazi za iskušenjima, glamurom i sjajem. To je i priča o snazi prijateljstva, o hrabrosti, posvećenosti i vještini donošenja mudrih odluka, ali i o odgovornosti za sopstvena djela.

Igraju: Katarina Krek, Goran Slavić, Branka Femić, Branko Ilić i Pavle Ilić.

Reditelj Antonjuk potpisuje i songove za predstavu, a u autorskom timu su još: Eva Farkašova (scenografkinja, kostimografkinja i kreatorka lutaka), Zoran Đerić (dramaturg), Bogdan Szczepanski (kompozitor), Vladimir Slaninka (video animacija) i Davor Novak (korepetitor). Prevod teksta potpisuje Pero Mioč.

Na VII Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici „Prodavnica igaračaka“ osvojila je dvije nagrade: priznanje za najbolju scenografiju koje pripalo je Evi Farkašovoj i nagradu za glumačko majstorstvo koju je dobio Pavle Ilić. Takođe, nagrada za najbolju scenografiju pripala je našoj predstavi i na XXV Internacionalnom festivalu pozorišta za decu u Subotici. Specijalnu nagradu za savremeno dramaturško oblikovanje teksta „Prodavnica igračka“ osvojila je na XVII Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci.

Send this to a friend