Kultura

Šanta Panta slavi jubilej

Punih trideset godina djeca širom Crne Gore i regiona sa radošću skandiraju ime ,,Šanta Panta” i pjevaju čuvene stihove ,,Ima jedna šašava kanta u kojoj živi Šanta Panta”… Februara, sada davne 1988. godine, u Tivtu, Radojica Stanković, alijas Šanta Panta, započeo je uspješnu bajku koja i danas traje.

“Početak rada u liku Šante Pante zbio se februara 1988. godine. Prošli vijek. Karijera je počela u Tivtu sasvim slučajno, u tadašnjem hotelu ,,Kiparis”, kada je grupa djevojčica i dječaka uzrasta do petog razreda došla na ekskurziju. Pošto sam tada bio član rokenrol grupe ,,Luna” iz Titograda, tražili su da napravimo žurku za njih, s tim da neke pjesme budu prilagođene njihovom uzrastu, dakle, da bude dječjih pjesama. U to vrijeme, priznajem, nijesam nešto ni poznavao dječji repertoar, ali uz neki rokenrol i uz nekog Pantu koji nam je pomagao oko instrumenata, a znajući pjesmu ,,Ima jedna kućica stroga u kojoj živi baba roga”, napravio sam stih ,,ima jedna šašava kanta u kojoj živi Panter Panta”, ali pošto je on išao šantavo, nastalo je ime ,,Šanta Panta”, priča priču Radojica Stanković.

U to vrijeme, ističe on, klinci su to prihvatili i skandirali pseudonim ,,Šanta Panta”. Sit probdjevenih noći, jer je još kao klinac počeo da se bavi muzikom i pjevanjem, Stanković se vrlo brzo zasitio sviranja po hotelima.

“Odlučio sam da prvim svojim nastupom ,,Samo da rata ne bude”, a koji je bio apel pred rat koji se desio, uradim sa likom Šante Pante koncert za djecu Nikšića. Bila je puna tadašnja sala ,,18. septembar”. Pozvao sam brojne goste. Ljudi su prihvatili lik koji je bio čudesan. Pozajmio sam od glumca Voja Krivokapića jedan crni plašt i onda sam ga išarao sa nekim bijelim tačkicama, a sebi nacrtao srce na obrazu… Djeca su to prihvatila”, kazao je u razgovoru za Dan Stanković.

Napominje da je sarađivao sa mnogim poznatim ljudima: Veselinom Gezovićem, Ljubivojem Ršumovićem, Draganom Radulovićem, Todom Nikoletićem, a u posljednje vrijeme i sam piše svoje tekstove.

“Nastale su raznorazne predstave: ,,Šanta Panta, priča o sebi”, ,,Kako sam nastao ja prije mene”, ,,Kapetan Motika i Princeza Krofna”, ,,Bontonijada”, ,,Šantine bajke”, ,,Da sam neko ko vlada planetom” i mnoge druge… Lik Šante Pante je uvijek i u svakoj toj priči, svakoj predstavi, ali se mijenjaju kostim i scenografija, priča i muzika. Teme su raznovrsne, pa imamo dječija i ljudska prava, odrastanje, lijepo vapitanje, ljubav… “, pojašnjava Stanković.

Do sada je snimio dvije kasete, tri DVD izdanja, sedam CD-ova…

“Ušao sam u udžbenik muzičke kulture za prvi i drugi razred osnovne škole, sa pjesmama ,,Pismo Djeda Mrazu” i ,,Živjela, živjela škola” koja je veliki hit. Na svim dječjim priredbama i danima škole, ona se izvodi. Snimio sam preko hiljadu televizijskih emisija. Svojevremeno sam bio glumac pozorišta ,,Duško Radović”, a od 1997. godine imam sopstveno pozorište ,,Stanković” u Nikšiću. U statusu sam slobodnog umjetnika već nekoliko godina. Nastupam po Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, inostranstvu… igram i zabavljam djecu i evo došlo je vrijeme da proslavim 30 godina rada. Obilježavanje jubileja počeću najprije iz mjesta odakle sam i počeo karijeru, a to je Tivat. Tamo ću 30. januara od 13 i od 14 časova u Domu izvesti predstavu ,,Da sam neko ko vlada planetom”, pod pokroviteljstvom Opštine Tivat”, kazao je Stanković.

Potom će, pojašnjava on, nastaviti nastupe širom Crne Gore.

“Već mogu najaviti jedan veliki nastup u Kulturno-informativnom centru ,,Budo Tomović” 21. februara u 10 časova. Tu ću na najljepši mogući način pokušati opisati sve te godine mijenjajući kostime tokom nastupa. Obilježio sam mnoga djetinjstva. Sada i one mame i tate koje dođu i njih sam zabavljao, a i njihovu djecu sada. Volio bih da imam malo veću podršku države, da prepoznaju da je trideset godina uspješnog rada zaista veoma veliko. Nadam se da će i tu država naći načina da pomogne i da ova godina bude u znaku mog jubileja, te da ću posjetiti sva sela i gradove Crne Gore. Zahvalio bih redakciji ,,Dana”, redakciji za kulturu, koja me prati i izvještava o mom radu. Za ovih trideset godina najteža mi je saradnja sa odraslima, a najlakše igra i pjesma sa najmlađima”, zaključio je Radojica Stanković.

Aktivan na književnom polju

“Kada je u pitanju moj književni rad imam puno planova za ovu godinu. Završavam knjigu ,,Nikšićki imenik”, u kojoj na specifičan način opisujem ljude koji su postigli uspjeh, a koje sam lično poznavao ili poznajem i koji su uspjeli u raznim oblastima od zanatlija, sportista, kulturnih radnika… nekih stotinjak ličnosti koje ću pokušati da uvedem u tu knjigu. Takođe, snimam i rokenrol pjesme… Snimio sam ,,Nikšić moj” i ,,Nikad više ti i ja”, a još dvije bi trebalo da uradim da napravim mini singl. To mi je stara želja. Takođe, pripremam jednu knjigu ljubavne poezije za odrasle. Uglavnom, čitava godina će biti ispunjena, i potrudiću se da sve to ostvarim koliko budem u mogućnosti”, kazao je Stanković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NIK
Gost
NIK

“Nema većeg prevaranta nego što je Šanta Panta”- grafit iz Nikšića ispisan dječjim rukopisom…

Send this to a friend