Kultura i promocija onlajn karaktera

Tomislav Marković, Naprijed u zlo

Na ovogodišnjem VI Internacionalnom sajmu knjiga organizovana je i promocija onlajn karaktera. Uprkos nemogućnosti da prisustvuje sajmu, Tomsilav Marković je putem video čata razgovarao o svojoj zbirci poezije „Napred u zlo“. Novonastala situacija u kojoj pandemija diktira novi način života, organizatorima nije predstavila prepreku u osmišljavanju raznovrsnog sadržaja.  Sa pjesnikom razgovarala je Dragana Tripković.

Tomsilav Marković je prozaista, pjesnik, esejista, piše publicistiku i žanrovski hibridne forme. Pisao je za politički portal „Antena M“, a sada je kolumnista sajta „Al Jazeera Balkans“. Marković je takođe i jedan od osnivača i urednika Kulturno-propagandnog kompleta Beton. Zbog svog stvaralaštva, prepoznat je kao izuzetan analitičar kulturne i društvene stvarnosti na Balkanu.

Na promociji je najprije bilo riječi o proročkoj crti njegove poezije. Markoviću je postavljeno pitanje o proročkoj ulozi pjesnika i da li on vjeruje u postojanje tog fenomena. Autor je priznao da je prelistavajući svoju knjigu i sam bio iznenađen aktuelnošću pojedinih stihiva koji su nastali prije više od jedne decenije. Autor ističe da se poezija obistinjuje i to je protiv volje pesnika.

Riječi je bilo i o ulozi književnosti i mogućnosti analize stanja kroz tu umjetnost. Ona možda nema moć da utiče na sve aspekte života, ali može da ukaže na stanje u društvu. Marković je istakao da književnost ne može da obavlja posao političkih pokreta, ona je tu da upozna javnost sa situacijom.

Send this to a friend