Kultura

Veliki graditelj slike sklon eksperimentu

Povodom obilježavanja 110. godišnjice rođenja jednog od najvećih jugoslovenskih slikara 20. vijeka Petra Lubarde, organizovano je nekoliko izložbenih događaja. Najsveobuhvatnija postavka u nizu, retrospektivna izložba njegovih radova iz dvije ustanove, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i legata čuvenog umjetnika, priređena je u Kući legata pod nazivom “Lubarda 1907-1974-2017.”

Na izložbi u Kući legata posjetioci mogu hronološki sagledati razvoj Lubardinog opusa od ranih radova aktova iz poznih dvadesetih 20. vijeka do veličanstvenih kompozicija s kraja karijere.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog čuvaju se Lubardini radovi nastali prije Drugog svjetskog rata. Obaveza čuvanja nametnula je koncept postavke, a akcenat je na ključnim momentima.

“Lubarda, svi se slažu, ima predvodničku ulogu, zato što je on jedan od autora koji su u najvećoj mjeri iskoračili u svijet i pokazali univerzalnost stvaralaštva, ne samo njegovog, nego i cijele jedne grupe umjetnika koju je on povukao za sobom”, istakla je upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Jasna Jovanov.

Kuća legata stara se o Lubardinim radovima iz poslijeratnog perioda. Interes publike za njegovo djelo i danas je veliki.

“Samo do danas ovu izložbu je vidjelo preko 2.500 ljudi, naravno veliki broj ljudi je bio i u Novom Sadu i u Podgorici, a nakon zatvaranja 6. januara, ova izložba putuje dalje u Andrićgrad, u galeriju Petra Lubarde”, kaže direktor Kuće legata Filip Brusić Reno.

“Tajna Lubardine umjetnosti, njene snage, jeste u spoju jednostavnih ideja, osjećaja za boju kao primarnu, moćnu slikarsku materiju i specifičnost širokog slikarskog gesta. Veliki majstor, veliki graditelj slike koji je uvijek bio sklon eksperimentu, Petar Lubarda ostavio nam je djela koja su vizija prirode i života kao vječne borbe”, smatra Reno.

Petar Lubarda jedan je od najznačajnijih umjetnika ovih prostora koji je stvaralaštvom obilježio i odredio tokove slikarstva druge polovine 20. vijeka. Modernist, odlučnost izraza i stvaralačka snaga odredili su mu istorijski pijedestal koji ga svrstava među najdarovitije i najuticajnije umjetnike.

Send this to a friend