Kultura

Vlast u Čačku: Gradski park nosiće ime Sonje Savić

Proslavljena glumica Sonja Savić nije dobila ulicu u rodnom Čačku jer će po njenom imenu biti nazvan park kod Željezničke stanice, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) zamjenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić.

Ona je tako odgovorila na medijske izvještaje da nijedna od 68 čačanskih ulica koje će uskoro biti preimenovane neće ponijeti ime poznate glumice zbog ”načina života koji je vodila”.

<<<Sonja Savić ne može dobiti ulicu zbog načina života koji je vodila>>>

„Stav grada Čačka, odnosno Gradske uprave je da mali park kod Željezničke stanice ponese ime naše poznate i priznate glumice Sonje Savić, koja je ime Čačka, grada u kojem je rođena, širila po prostoru bivše Jugoslavije. Smatramo da drugi po veličini gradski park zaslužuje da ponese ime Sonje Savić. To je zapravo razlog. Nema nikakvog uplitanja privatnog života, pogotovo kod ljudi koji su se bavili umjetnošću i kod kojih je potpuno odvojen javni i privatni život“, izjavila je Dačić.

Nadležni u lokalnoj samoupravi nisu, međutim, mogli da preciziraju kada će ova inicijativa zvanično biti realizovana.

Prethodno su pojedini mediji prenijeli da Komisija za određivanje naziva ulica u Čačku nije usvojila predlog da jedna od ulica u ovom gradu dobije ime po Sonji Savić. U odgovoru Komisije kao razlog je, kako je prenijela TV N1, navedeno to da predlog nije imao potrebnu većinu.

“Jedno od objašnjenja je bilo da kada bi Sonja Savić dobila ulicu, to ne bi bila dobra poruka mladima zbog načina na koji je živjela”, rekla je za tu televiziju odbornica u Skupštini Čačka iz opozicione Narodne stranke Violeta Marković.

Kustos Galerije ”Nadežda Petrović” Predrag Živković, koji godinama brine o umjetničkoj zaostavštini heroine jugoslovenskog filma, nada se da će gradska vlast održati riječ i park kod Željezničke stanice, prepoznatljivi gradski toponim, nazvati po Sonji Savić.

„Zaista mi je drago da će jedan gradski lokalitet, a posebno taj park u čijoj blizini je Sonja i odrasla ponijeti njeno ime. Dodao bih i da bi bilo lijepo da se realizuje i onaj drugi dio predloga podnosioca inicijative za ulicu Sonje Savić, odnosno da se postavi skulptura ”Ona hoda sama kroz grad”, koja bi bila dilo čačanskih autora. To bi zaista bila sjajna stvar i Čačak bi se na pravi način odužio djelu Sonje Savić“, navodi Živković.

Čak 68 ulica u Čačku uskoro će promijeniti ime. Riječ je o saobraćajnicama koje su do sada bile označene brojevima, a većina njih nalazi se na području uglavnom prigradskih naselja.

Ulice sa svojim imenom prvi put će u Čačku dobiti pisac i nobelovac Ivo Andrić, naučnik Mihailo Pupin, naučnica Mileva Ajnštajn, pisac Miloš Crnjanski, pjesnik Duško Radović, košarkaš Radivoj Korać, matematičar Mihailo Petrović – Alas i drugi.

Takođe, ulice su dobili i Čačani koji su poginuli u ratnim dejstvima tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Send this to a friend