Kultura U studiju Nvo melos

Završeno snimanje vokalnih dionica za numeru Poljem se vija

U studiju NVO Melos završeno je snimanje vokalnih dionica za “Poljem se vija”. Sektorska grupa Muzika okončala i drugu fazu svog zadatka u projektu COMPLICITIES.

U studiju NVO Melos u Baru okončano je snimanje vokalnih dionica za novu verziju poznate izvorne narodne pjesme “Poljem se vija”, koju u sklopu međunarodnog kulturnog projekta COMPLICITIES priprema Sektorska grupa Muzika.

Profesorica Zorica Vučeljić, koja je sa producentom Filipom Despotovićem koordinator ove sektorske grupe, ističe da su mlade pjevačice Amina Količić, Emila Habibović, Anastasija Đuranović, Sara Mijović i Bogdana Mijović odlično uradile svoj zadatak, i podsjeća na hronologiju projekta:

“Početkom ljeta, prvo su odabrana ova djeca za učešće na radionici, a onda sam sa njima vježbala nekoliko naših etno-pjesama. Na kraju je za snimanje odabrana “Poljem se vija”, za koju smo Filip i ja snimili matricu novog aranžmana”, kaže Vučeljić.

Ona dodaje da je pjevanje u studiju”Melos” bilo snimano na ukupno četiri radionice: djevojke su pojedinačno snimale vokale, a sada slijedi postprodukcija.

“Posao se sada u studiju nastavlja miksovanjem i nivelacijom..Prilikom komponovanja matrice, Filip i ja smo odstupili umnogome od postojećeg aranžmana, pjesmi smo dali novo ruho, i sigurno će zvučati interesantno i onima koji do sada nisu imali kontakta sa njom”, ukazuje Vučeljić.

Producent i snimatelj Despotović ističe da nakon snimanja pojedinačnih vokalnih dionica sada slijedi njihovo miksovanje u hor, a potom će vokali u remiksu biti “prevučeni” preko matrice.

“Sve je proteklo u najboljem redu, djevojke su bile veoma motivisane , i u studiju smo imali dobru, kreativnu atmosferu u kojoj su u hodu rješavani i otklanjani sve greške i sitniji propusti.. U svakom slučaju, ovo je jedno veliko iskustvo i za njih i za nas, i u sklopu NVO Melos omogućiće dalji razvoj misije koju smo odredli, da sačuvamo od zaborava tradicionalnu muziku tako što ćemo joj dati nova aranžerska rješenja, primjerena XXI vijeku i ukusu mlade publike”, naglasio je Despotović.

On je dodao da je do sada u svom samostalnom producentskom i kompozitorskom radu aranžirao i producirao preko 80 pjesma elektronske muzike.

Vučeljić je istakla da je u potpunosti zadovoljna angažmanom djevojaka u studiju.

“Izuzetno mi je drago što se nastavlja njihova ljubav prema etno pjevanje, svakako im je koristilo novo iskustvo rada u studiju, bile su radoznale da vide kako sve to ide, i ssvim su odgovorile zadatku. Ovakav projekat jer lijep način da se tradicija spoji sa savremenim tokovima muzike, modernim žanrovima, kako bi tradicionalna muzika nastavila svoj život u budućnosti”, zaključila je Vučeljić.

Sve radionice u studiju, kao i prethodne u sali Dvorca, bile su održane uz poštovanje svih mjera NKT-fizička distanca, nošenje zaštitnih maski i reducirani broj polaznika.

COMPLICITIES (skraćenica od “COntemporary art Modeling Peripheries for LIvable CITIES”) je međunarodni projekat kulturne saradnje koji se finansira iz fondova EU u sklopu INTERREG IPA CBC Itallija-Crna Gora –Albanija 2014/2020 programa.

Projekat za cilj ima da kroz učešće i akcije savremenih umjetnika različitih žanrova učini gradske periferije prijemčivijim i atraktivnijim mjestima za život, započet je 2018. i biće završen krajem ove godine.

Vodeći partner je JP Kulturni centar Bar iz Crne Gore, a partneri su Opština Leće iz Italije i CDP iz albanskog Skadra.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
GeraltNarcis Zgubidan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Geralt
Gost
Geralt

Odlično ćete snimit taj glas u tu neizolovanu sobu sa bijelim zidovima. Pakao.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nevjerovatno dobro zvuči pjesma”čobanine”u izvođenju dječijeg hora,klinci su fenomenalni.

Send this to a friend