Djeca da li ste vidjeli neke promjene u ponašanju svog djeteta

Kako pomoći djeci ako imaju strah od škole?

Prva školska nedjelja je za nama, da li ste vidjeli neke promjene u ponašanju svog djeteta?

Osim psihičkih simptoma pri pomisli ili odlasku u školu, mogu se javiti i fizički simptomi (mučnina, glavobolja).

Uzroci su mnogobrojni, a mnogi roditelji još uvijek nedovoljno shvataju koliko je važno o ovoj temi da razgovaraju s djecom, jer strah od škole može dovesti do anksioznosti i depresije.

Takva djeca školu doživljavaju kao prijetnju, strah, brigu, kaznu i stres.

Svjesna su da u situaciji suočavanja sa školom mogu pobjeći ili se boriti, ali to u njima izaziva brojne simptome koji mogu ostaviti posljedice. Nešto bolje se osjećaju u školi petkom, ali tokom nedjelje mogu imati značajnih problema s posljedicama straha i zbog škole.

Ne postoji konkretan uzrok straha od škole, ali stručnjaci sugerišu da određene situacije ipak mogu podstaći ovaj problem. Djeca koja neko vrijeme nisu išla u školu zbog bolesti ili nekog drugog razloga, mogu s vremenom razviti strah od povratka u nju. To je povezano s brigom oko nadoknađivanja propuštenog i suočavanja s velikom količinom zahtjevnih zadataka. Tu je i fizičko ili psihičko zlostavljanje koje dijete doživljava u školi, a koje je posljednjih godina u porastu.

Takođe, sve češći uzrok leži u previsokim zahtjevima i očekivanjima roditelja koji naglašavaju važnost prosjeka i visokih ocjena. Psihijatri upozoravaju roditelje da prestanu sa forsiranjem djece, jer ne samo da podstiču strah od škole, već podstiču perfekcionizam, strah od neuspjeha, pa čak i depresiju.

KAKO POMOĆI DJETETU?

Pokušajte ih redovno ohrabrivati u vezi sa školom i ukazivati na njihovu vrijednost koja ne zavisi od ocjena. Podstičite ih da odlaze na druženja i aktivnosti van nastave sa drugarima iz škole, kako bi razvili prijateljstva i osigurali socijalnu podršku u školi.

Bilo bi dobro da redovno odlazite na roditeljske sastanke i razgovarate s učiteljima i profesorima ako sumnjate na određene probleme sa strahom od škole kod djeteta. Ponekad učitelji mogu jasnije da shvate moguće uzroke ovog problema, jer mnogo vremena provedu s djetetom.

Uzmite u obzir i pomoć ostalih službi u školi koje vam mogu pomoći. Školski psiholog ili pedagog mogu biti od velike pomoći djetetu ukoliko ono odbija da razgovara o svom strahu s roditeljima. To se odnosi posebno na tinejdžere, kojima je ponekad lakše da kažu svoje osjećaje i probleme ljudima s kojima direktno nisu povezani.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mark
Gost
Mark

Najveci problem imaju vaspitana djeca iz mirnih porodica,uglavnom ih maltretiraju nevaspitana bezobrazna djeca koje roditelji ili uopste ne vaspitavaju,ili ih vaspitavaju da mogu da rade STA hoce jer to pokazuje da su oni bitni i vazni,i da im ne moze niko nista…a u stvari samo pokazuju koliko su primitivni i ograniceni!

Realan
Gost
Realan

Jos veci problem su djeca ciji roditelji se aktivno druže i vaspitavaju djecu,pricaju sa njima,citaju im price. sad ce vecina da kaze i da me negira da svi to rade,e nazalost ne radite dragi roditelji ili makar ne u dovoljnoj mjeri. Djecu vecinom vaspitavaju internet i virtuelni prijatelji. I tako djevojcice od 10_12godina koje ne cupaju obrve,sminkaju se i slikaju… Više »

Send this to a friend