Djeca

Metode za smirivanje ljutitog djeteta

Kada vaše dijete ima napad bijesa, teško je znati kako da reagujete. Djeca ne dolaze s uputstvima i gotovo je nemoguće razmišljati dok i vaše srce kuca brzinom munje dok dijete vrišti. Kažnjavanje je pouzdana metoda kojom se roditelji često služe kako bi smirili ljutito dijete, ali neki stručnjaci tvrde kako ta metoda može učiniti više štete nego koristi, te da zapravo stvara “borbu moći” između roditelja i djeteta.

Isprobajte tehniku prizemljenja

Vaše dijete je uznemireno iz nekog razloga, a zatvaranje djeteta u sobu neće mu omogućiti izražavanje osjećanja. Umjesto da izolujete dijete, naučite ga da izbroji 10 predmeta u sobi naglas. Ako ste izvan svoje kuće, gledajte kamenje ili drveće, predmete u vašoj okolini.

Stvorite kutak za smirivanje

Dobro je stvoriti jedan kutak u dječijoj sobi ili nekoj drugoj prostoriji i nazvati ga kutkom za smirivanje. Roditelj može sjesti u blizini djeteta ili dijete može samo koristiti kutak. Cilj je pomoći mu da ponovo stekne kontrolu nad svojim emocijama, a ne da ono stekne utisak kao da je u kazni.

“Važno je da taj kutak bude korišćen kao alat smirivanja, a ne kao alat kažnjavanja”, govori terapeutkinja.

Zagrljaj

Umjesto da dijete pošaljete u kaznu, gdje će biti samo, psiholog Šeril Put savjetuje roditeljima da naprave suprotno od toga i da pozovu dijete k sebi u zagrljaj, na druženje.

“Nekoj djeci jako pomaže ova metoda jer se pomoću nje mogu nositi s ljutnjom, odnosno pomaže im kada ih roditelje utješe i zagrle”.

Provedite dijete kroz njegove osjećaje

Mi odrasli često razgovaramo s prijateljima kada se nosimo s nekim problemom i tražimo podršku i utjehu na taj način. Našoj djeci razgovor takođe može pomoći. Strpljivo pričanje može pomoći djetetu da razumije korake koji su potrebni kako bi se smirile ili procesuirale velike emocije.

Pustite dijete da se ljuti

Iako je usmjeravanje ljutitog djeteta na drugu aktivnost uvijek pozitivna stvar, ponekad je u redu pustiti djecu da otpuste svoju ljutnju. Trik je u tome da roditelji djetetu ponude sigurnu opciju otpuštanja bijesa. Bacanje igračaka vjerovatno nije sigurno, ali bacanje pompona, balona ili nečeg mekanog može biti prihvatljivo.

1 Komentar na "Metode za smirivanje ljutitog djeteta"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend