Djeca

Ne ugrožavajte djeci privatnost

Svako dijete sigurno nešto krije od roditelja. Ali velika je greška ako odrasli stalno glume detektiva i ne dozvoljavaju mališanima da zadrže trunčicu privatnosti. Tako se zapravo stvara međusobno nepovjerenje, iako roditelji odbijaju da priznaju svoju krivicu.

Stručnjaci upozoravaju da djeca imaju pravo da ne dozvole da im se čita svaka poruka koju ispišu i preslušava svaki razgovor sa vršnjacima. Umjesto da im “čeprkate” po telefonu, pametnije je da ih samo suptilno upozorite da ne želite da iznevjere vaše povjerenje, a da im čitate poruke tek kada posumnjate da rade nešto neispravno i opasno.

Ukoliko tinejdžer napravi neku grešku, pogrešno je da ga grdite u društvu, pred svima. Sačekajte da ostanete sami pa mu u četiri oka recite zašto nije smio to da uradi i kakve ga posljedice čekaju.

Nemojte da ga ismijavate ako vam iznese neki problem, već ga ubijedite da je bolje da se uvijek za pomoć obrati vama. Ako ste već naslutili šta ga muči, pretvarajte se da niste znali dok vam nije rekao o čemu se radi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend