Dom

Maske štite tokom pandemije, ali mogu imati negativan uticaj

Slijedeći preporuke zdravstvenih stručnjaka o nošenju maski za lice, sve više ljudi traži načine da do njih dođe, kako bi spriječili širenje zaraze koronavirusom.

Sa druge strane, nošenje maski duži vremenski period stavlja pojedine ljude u rizik zbog pojave problema sa kožom, koja je samo po sebi najbolja zaštita.

Maske za lice moraju čvrsto da prijanjaju na lice, naročito u predjelu nosa kako bi osigurale maksimalnu zaštitu. Što je maska ​​čvršća, pritisak trenja je veći na kožu. Upravo zbog toga medicinske maske znaju da izazovu upalu koja može da dovede do bola i infekcije.

Zbog zaštitne prirode maske, vaš dah je zarobljen, stvarajući vlažno okruženje za vašu kožu.

Šta treba učiniti ako osjetite iritaciju?

Ako je moguće, pritisak maske oslobodite svaka dva sata, a čim se nađete na sigurnom, masku treba skinuti.

Najvažnije je održavati kožu čistom, kao i masku. Prije nego što nanesete masku, koristite blago sredstvo za čišćenje koje ne sadrži potencijalno nadražujuće supstance poput kiselina i retinoida jer oni mogu dodatno da iziritiraju kožu.

Sijledeći važan korak je hidratacija. Preporučuje se nanošenje masnog balzama na bazi keramida na djelove lica gdje će ga maska ​​dodirivati najmanje 30 minuta prije nego što masku nanesete. To će stvoriti zaštitnu barijeru između maske i lica kako bi se smanjilo trenje.

Ako već imate iritacije, prije spavanja nanesite oblogu od ljekovite masti ili hidrokortizonske kreme. O ovim sredstvima možete da se konsultujete sa farmaceutima u apotekama.

I na kraju, najvažnije je da maske ne skidate svaki čas, ne dodirujete ih rukama i ne prilagođavate jer uvodite sebe u rizik kao i važe okruženje.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
JelenaPetarPanKinaSlavko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jelena
Gost
Jelena

Izaziva , neuralgiju, lica usnana ,jako loš osjećaj, trajanja obraza. .Niti malo bezazlene. Najbolje u tom slučaju su platnene.

PetarPan
Gost
PetarPan

Ne znam da li je veća korist ili šteta.Neću komentarisati korist već štetu:dok je maska na licu jako priljubljena udišemo većinom vazguh koji smo izbacili sa malom količinom kiseonika,maska se ovlaži prilikom disanja čume stvaramo pogodno tlo za zarazu i maska ostavlja trag na licu koji može stvoriti ozlede koje opet mogu napasti bakterije itd…

Kina
Gost
Kina

Gluposti. Ne moraju biti priljubljene. Ne služe da nas zaštite, nego druge od nas, zato svi treba da je nosimo.

Slavko
Gost
Slavko

Kako sad stite? Zar nije Begic rekao da ne stite?

Send this to a friend