Dom Riješite dilemu da ne biste oštetili ni mašinu ni garderobu

Šta ide u veš mašinu zakopčano, a šta otkopčano

Vjerovatno većina vas kod stavljanja veša u mašinu vodi računa da slučajno je pomiješa bijelo i šareno, a da ne razmišljate da li neki komad odjeće treba staviti zakopčan ili otkopčan.

Zbog toga ćemo vam dati nekoliko savjeta.

Odjeća sa rajsfešlusom se prije stavljanja u mašinu mora zakopčati jer ukoliko se ubaci otkopčana može ošteti drugu odjeću i izgrebati vrata veš mašine. Zbog svega i proizvođači mašina u uputstvima za korištenje preporučuju da se rajfešlusi zakopčaju prije pranja.

Što se tiče odjeće sa dugmadima (košulje, bluze, haljine) njih treba prati otkopčane, jer zakopčana dugmad ne samo da se mogu isčupati, nego i pocijepati tkaninu na mjestu gdje je prišivena.

Odjeća koja se kopča kukicama (grudnjaci) se može zakačiti na druge komade odjeće u mašini i one osjetljivije pocijepati, a pletivu izvući niti. Takvu odjeću ne možete ni zakopčati prije pranja jer prelabavo drže, i otkopčaće se. Zato te predmete perite odvojene, u platnenoj kesici – tako bi grudnjake trebalo i inače prati. Znamo nebrojeno slučajeva kad je žica izašla iz grudnjaka, iz bubnja otišla dalje i pokvarila mašinu.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
sara
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sara
Gost
sara

korisni savjeti

Send this to a friend