Dom

Stvari koje ne biste smjeli da držite na tavanu

Osim ako na tavanu nemate ugrađen klima-uređaj, stvari koje ste tamo odložili biće izložene ekstremnim temperaturama i velikoj vlazi. Donosimo vam popis predmeta koje ne bi smjeli držati na tavanu

1. Drveno pokućstvo
Naslijedili ste antikne drvene stolce ili stolice, ali nisu baš vaš stil? Nemojte ih odlagati na tavan. Vlaga i promjene u temperaturi mogu raširiti drvo i uzrokovati pucanje.

2. Igračke
Ako se ne možete odvojiti od malih slatkih plišanih životinja s kojima ste se igrali vi ili vaša djeca dok su bila mala, vjerovatno ste ih odložili na tavan. Budite svjesni da ih miševi i grinje mogu vrlo lako uništiti.

Ako ih već ne možete baciti, pospremite ih u plastične kutije, a ne u vreće za smeće.

3. Tepisi
Vuna, pamuk i svi drugi prirodni materijali izvrsni su “plijen” za moljce i slične napasnike koji vrebaju na tamnim i vlažnim mjestima. Ako već ne možete baciti taj stari tepih, dobro ga očistite, zaštitite od moljaca i zamotajte u debelu poliestersku vreću.

4. Svijeće
Razmislite samo koliko vruće može biti na tavanu tokom ljetnjih mjeseci. Smjestite svijeće negdje u hladniji dio kuće kako bi izbjegli topljenje voska.

5. Stara tehnika
Televizori, mobilni telefoni, DVD uređaji, laptopovi i slični uređaji ne bi trebalo držati gdje su velike promjene u temperaturi. Nivo vlage varira previše, a elektronika je vrlo osjetljiva te se može oštetiti.

6. Stara odjeća
Staru vjenčanicu, haljinu s djevojačke večeri ili neku drugu važnu odjeću ne biste smjeli držati na tavanu. Odjeća može promijeniti boju i moljci je mogu uništiti.
Pohranite je radije u kutije, ali položeno ravno, na suhom i mračnom mjestu s uravnoteženom temperaturom i dobrom protočnošću vazduha.

Uz to, barem jedanput godišnje izvadite svu staru odjeću koju ste ”pohranili” kako bi provjerili ima li oštećenja. U kutijama koje se mogu poklopiti nema mjesta za moljce i grinje. A s poklopcem će se i miris plijesni teže uvući u odjeću.

7. Koža
Čuvati kožnu jaknu na tavanu samo za ”svaki slučaj” ako se ponovno vrati u modu, nije baš najpametniji potez. Nemojte ju spremati na tavan jer bi je velike temperaturne promjene mogle uništiti i ostaviti neugodan miris.

8. Fotografije i stari albumi
Vaše uspomene su vjerovatno sada većinom u digitalnom obliku, ali kako bi bilo tužno da stare obiteljske slike budu oštećene jer ste ih pohranili na tavanu. Sjetite se da fotografije nikada ne izlažete direktnoj sunčevoj svjetlosti jer će izbljediti s vremenom.

9. Knjige
Vlaga na tavanu može uništiti i knjige. Ovo je mjesto u domu dobra opcija samo ako knjige odložite u plastične ili metalne kutije.

10. Papir
Ako vam je papir toliko vrijedan da ga se ne želite riješiti, nemojte ga samo držati na tavanu. Pokušajte pronaći bilo koje drugo mjesto u vašoj kući jer će inače poprimiti neugodan miris, promijeniće boju i osušiti se.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Napisite sta onda moze na tavan?

Send this to a friend