Ishrana

Pržite na maslinovom ulju

Navikli ste da pržite na suncokretovom ulju, dok maslinovo zaobilazati u širokom luku? Griješite, kažu stručnjaci koji razbijaju zabludu mnogih da ekstradevičansko maslinovo ulje nije pogodno za kuvanje.

Istina je, zapravo, da ovo ulje trpi 190-200 stepeni Celzijusa, što je temperatura koja se postiže u fritezama. Problem nastaje kod dugotrajnog zagrijevanja, ali morali biste da pržite duže od 30 sati da bi se promenio hemijski sastav maslinovog ulja.

Opšte pravilo glasi da što više ima zasićenih masti u ulju, ono je stabilnije kad se zagrijava. Takvo je kokosovo ulje koje čak ni nakon osam sati prženja ne gubi kvalitet.

Odličan izbor je i ulje od avokada koje podnosi ekstremno visoke temperature od 270 stepeni, a dobro je i ulje od kikirikija koje ima neutralan ukus što je posebno važna karakteristika kod dubokog prženja.

Treba izbjegavati suncokretovo ulje, zatim ulje od koštica grožđa, kukuruza i susama. Koje god da izaberete, pridržavajte se starog pravila – nikada dva puta ne pržite u istom ulju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

A ne sprdajte se s narodom. Ne izbjegava se maslinovo ulje iz hira nego sto je litar minimum deset evra.

Send this to a friend