Psihologija

Kako lažemo sebe?

Jasno nam je da nismo dobri, vrijedni, predani i plemeniti kako se predstavljamo, ali na koji način uspijevamo sebe da ubijedimo da smo u “superlativu”? Kako se održava samoobmana? Laž samog sebe?

Poslije čak tri decenije istraživanja na ovu temu, evolucioni biolog Robert Trivers je došao do odgovora.

“Uspješno lažemo sebe tako što pažljivo selektujemo informacije, biramo ih, propuštamo kroz filter i tako uspijevamo da iskrivimo sliku realnosti kako bi se uklopila u naš postojeći sistem razmišljanja”, objašnjava stručnjak.

Bez problema ćemo smanjiti broj popušenih cigareta, reći kako ništa ne jedemo, a gojimo se, pričati kako nismo dobili unapređenje jer je šef grozan, a ne zato što smo nesposobni za taj posao. Sve ćemo svaliti na partnera i povjerovaćemo zaista da je on kriv za svađu, jer ćemo izabrati samo one informacije koje nama idu u prilog.

Tags

5

avatar
1000
3
2
0
 
5
marinirana mukaNinja1964del PerowtfIhoho
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
del Pero
Gost
del Pero

Svedjanina nikada neces cuti da prica ono sto nije …a moj komsija u CT prica kako je iz BG avionom bez goriva sletio u PG

Ninja1964
Gost
Ninja1964

Nije te nista slagao, imas na National Geografi kanalu veliki broj epizoda gdje prilikom kvara na avionu iz bezbjedonosnih razloga piloti ispustaju gorivo da ne bi doslo do zapaljenja prilikom slijetanja.

wtf
Gost
wtf

sto je poenta teksta? da svi prikazuju sebe kao naj naj? postoje normalni ljudi i postoje kompleksasi, ovo je tekst za kompleksase

Ihoho
Gost
Ihoho

Lažemo se kao Srbi sto lazu da je Kosovo Srbija hohoho .

marinirana muka
Gost
marinirana muka

Bratski, tekst je o psihologiji, a ti drvis o Srbima. Potrazi po portalu, mozda ima tekst o opsesiji, negativnim ljudima ili niskom IQ.

Send this to a friend