Psihologija nije ono što mislite

Svaki čovjek je dužan da bude inteligentan

“Mnogi ljudi misle da je inteligentan čovjek onaj koji je mnogo čitao, koji ima dobro obrazovanje, koji je mnogo putovao, poznaje nekoliko jezika…

Međutim, može se imati sve to i biti neinteligentan, a velika je mogućnost da, iako ništa od ovoga nema, čovjek ipak bude prirodno inteligentan.

Obrazovanje se ne smije miješati sa inteligencijom. Obrazovanje živi starim sadržajem, a inteligencija stvaranjem novog, osvještavanjem starog znanja kao novog.

Inteligencija, to nije samo znanje, već i sposobnost da se razumiju drugi. Ona se ispoljava u hiljadama i hiljadama malih stvari: u sposobnosti da se sa uvažavanjem negoduje, da se ponaša skromno za stolom, u umijeću da se neprimjetno (stvarno neprimjetno) pomogne drugom, da se čuva priroda, ne baca smeće oko sebe, ne prlja opušcima ili psovkama, glupim idejama (to je takođe smeće, i te kakvo)!

Upoznao sam, na ruskom Sjeveru, seljake, koji su bili zaista inteligentni ljudi. Oni su održavali iznenađujuću čistoću u svojim domovima, znali su da cijene dobre pjesme, umjeli su da ispričaju zanimljivu priču koja se desila njima ili drugima, vodili su uredan život, sa razumijevanjem se odnosili prema tuđoj tuzi i tuđoj radosti.

Inteligencija, to je sposobnost za razumijevanje, za opažanje, to je tolerantan stav prema svijetu i ljudima.”

(Dmitrij Lihačov, Pisma o dobrom i lijepom)

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
De niro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
De niro
Gost
De niro

Pogledajte cg i shvaticete da nije.

Send this to a friend