Psihologija

Vrijeme je da se probudiš, savremeni čovječe

Vrijeme je da se probudiš i ustaneš iz kreveta, savremeni čovječe. Vrijeme je da ustaneš ranije i završiš sve što juče nisi, a gleda te sa spiska.

Javi se komšinici iako već, evo drugu godinu okreće glavu od tebe. Reci Dobro jutro, komšinice, pobogu, neće ti jezik otpasti. Ništa čovjeka u današnje vrijeme ne može upropastiti kao dobar odgoj. Sjutra je definitivno neću pozdraviti.

Od danas samo proteini i zdrave masti. Šećeri isključivo nerafinisani, iz voća. Moraš da budeš jak, ali nikako grubijan. Bilo bi dobro da je saslušaš i razumiješ, ali ni slučajno da ogrezneš u šonju. I popravi više taj mjenjač, to ti je pola sata kod majstora.

Ustani. Ustani i budi kao svoj otac, koji se svako jutro budio u 5, kako bi se obrijao i obukao jednu od 17 uredno opeglanih košulja, poređanih po bojama. Vrijeme je da se riješiš sve garderobe koju ne nosiš i krnjavih tanjira. Ne bi bilo loše da i šminku osvježiš. Vidi na šta ličiš.

Povuci je za kosu s leđa u datom momentu, ali pazi u kom, savjetuju časopisi za jači pol. Baci sve košulje kratkih rukava, kažu svi. Pravi muškarac ne nosi kišobran, niti torbicu, nedobog sandale, roze boju. Zna sa bušilicama, odvodima, haubama, loptama svih vrsta, razumije se u politiku, ekonomiju. I, nikada, ali nikada, ne plače. Saberi se.

Nazovi ekipu, predloži pivo. Socijalizuj se, ne možeš se dovijeka vaditi na umor. Moraš biti s ljudima. Na poslu samo proaktivno sa inicijativnom, ali pazi da nekoga u hijerarhiji ne preskočiš i ugroziš. Reci šta te muči, pričaj, ali nemoj da kukaš. Otvori se čovječe, tu smo za tebe.

Vama mladima je sve stres. Mi smo u naše doba bili srećni sa tom trinaestom platom, stanom od firme, regresom, zimnicom, farmerkama iz Trsta i novim godinama na primorju. Vama danas ništa ne odgovara.

I šta vam je taj napad panike, u naše vrijeme toga nije bilo?!

Vjeruj u sebe, na svakom ćošku. Vjeruj u sebe u marketu, na internetu, u fitnes sali, u banci, na stanici, u krevetu. Samo pozitivno.

Budi svoj, ali nemoj previše. Danas zubar, sjutra rok na poslu, a prekosjutra moram do mojih. Moraš bolje da se organizuješ. Moraš bolje i kvalitetnije da živiš. Prosto, moraš bolje.

Ispravi se, hidriraj, trepći pred računarom, treniraj, samo ljubav, samo pozitivno. Prosto moraš.

Vrijeme je, savremeni čovječe, da kad se probudiš, otvoriš i oči. Ali prije toga moraš da legneš i da se naspavaš, jer noću, kad je mrak, i očekivanja spavaju.

2 Komentara na "Vrijeme je da se probudiš, savremeni čovječe"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend