Politika

Abazović gost slavnog albanskog književnika

U sklopu službene posjete Albaniji, potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića je u svojoj kući u Draču ugostio jedan od najvećih pisaca današnjice, višestruko nagrađivani albanski književnik i petnaestostruki kandidat za Nobelovu nagradu za književnost Ismail Kadare, saopšteno je iz Kabineta vicepremijera.

Kako su naveli, Kadare je u razgovoru sa Abazovićem govorio o svojim književnim djelima, svom studiranju u Sovjetskom savezu u doba Staljina, životu i književnom radu u Enver-hodžinoj Albaniji, izbjeglištvu u Francuskoj.

“Ismail Kadare jedan je od najznačajnijih evropskih pisaca XX vijeka, a posebno se istakao sa djelom ,,General mrtve vojske”. Njegova djela prevedena su na 45 svjetskih jezika. Kadare je 2020. godine dobio “američkog Nobela”, Međunarodnu nagradu za književnost Nojštat. Kadare je dobitnik Međunarodne nagrade Buker 2005. i nagrade Princ od Austrije 2009. godine”, navedeno je u saopštenju.

Napominju da je dobitnik odlikovanja francuske Legije časti i dopisni član Akademije moralnih i političkih nauka u Parizu.

Više puta je odbijao ponude političkih partija da postane sporazumni predsjednik Albanije.

Uz Ismaila, dodaju iz Kabineta, Abazovića i crnogorsku delegaciju, dočekala je i prva žena romanopisac u Albaniji Helena Kadare.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ceta
Gost
Ceta

Nijesu ga ugostili što ga postuju,vec kad ti neko dođe u kucu treba mu zbog sebe ukazat poštovanje

Tara 🇲🇪
Gost
Tara 🇲🇪

Dritane da li zna Kadare Ismail da ideš stopama Matije Bećkovića protiv svog Naroda 🇦🇱🇲🇪

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ostani tamo posveti se pisanju naravno Milo inspiracija

Nino
Gost
Nino

Kako su lijepo ugostili vuckovog piuna 😂😂😂😂
Bravo !!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Dritane samo naprijed ! Ne osvrci se !

Send this to a friend