Politika

Ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori: Evropska solidarnost viđena na djelu

Sa zadovoljstvom primjećujem veliku političku i finansijsku pomoć EU Crnoj Gori, u ovom trenutku od 53 miliona eura, od čega je tri miliona eura za neposrednu podršku zdravstvenom sektoru, a 50 miliona eura iz pretpristupnih sredstava Evropske unije za provođenje ekonomskih i socijalnih mjera, rekla je u intervjuu za Dan ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčijeva Aleksandrova.

Kakva je sada situacija u Bugarskoj u vezi sa širenjem virusa korona? Je li najgore prošlo?

Bugarska je jedna od zemalja koja je rano reagovala i preduzela odgovarajuće mjere. Početkom marta osnovano je Nacionalno sjedište i 8. marta vlada je uvela stroge mjere za socijalnu isključenost i zatvorila javne ustanove sa hranom i sve škole.

Mjere postepeno postaju restriktivnije, slične onima u Crnoj Gori, ali je to rezultiralo vrlo postepenim povećanjem broja oboljelih i malim brojem umrlih. Od 22. aprila, broj bolesnika s korona virusom u Bugarskoj iznosi 1.015, umrlo je 47 osoba, a 174 su izliječene. U isto vrijeme, donijete su opšte odluke o ekonomskoj i socijalnoj podršci, sve te vladine odluke odobrio je parlament, koji i dalje djeluje u kriznom režimu. Od početka marta, Bugarska je počela da proizvodi maske i zaštitnu odjeću za stanovništvo i medicinsko osoblje. Zadovoljstvo je što zajednica pruža veliku podršku i ima razumijevanje za stroge mjere koje se primjenjuju. Naravno, nije da nema izuzetaka i prekršaja, ali ih je sve manje. Zanimljivo je da su to uglavnom bugarski državljani koji se u fazama vraćaju kući iz inostranstva. I još jedna stvar, Bugarska je vjerovatno jedina koja nije zatvorila svoje hramove za Vaskrs, a crkveni obredi održavali su se u hramovima i samostanima, ali s malo vjernika i uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera.

Kako ste doživjeli pojavu ove pandemije i da li je to uzrokovao neke poteškoće u Vašem svakodnevnom radu?

Možda se čini čudnim, ali bugarska ambasada u Podgorici nadgleda situaciju od kraja januara, kada su azijski državljani zatražili vize u našoj konzularnoj službi da putuju u Bugarsku. Vijesti o teškoj situaciji u Kini, u Vuhanu, već su bile poznate. Prve mjere za kupovinu maski i dezinfekcijskih sredstava tada su poduzete kao prevencija radi sprečavanja širenja infekcije.

Od 16.marta ambasada je u režimu kućnog ureda, ali u praksi radi 24 sata, sedam dana u sedmici bez prekida jer smo stalno dostupni telefonom i elektronskom poštom. Tim je malen, ali vrlo povezan i radi vrlo odgovorno. U čitavom ovom periodu imamo veoma dobar kontakt sa crnogorskim institucijama, a posebno sa Ministarstvom vanjskih poslova Crne Gore, dobijamo sve potrebne informacije i pomoć, pa bih iskoristila priliku da zahvalim svim crnogorskim partnerima.

Da li vjerujete da su jedinstvo i solidarnost dovoljno pokazani u ovom teškom vremenu?

Očigledno da je na početku širenja pandemije u Evropi došlo do određenog kašnjenja u ukupnom odgovoru i koordinaciji. Prvih dana su nacionalne vlasti pojedinačno reagovale, svaka prema situaciji u svojoj zemlji. Nakon toga, u Evropi je usvojen niz komentara vodećih zdravstvenih radnika i vrhunskih naučnika koji uglavnom krive Evropu za potcjenjivanje situacije i nereagovanje na vrijeme koordinirano i solidarno. Pandemija je stvorila tešku situaciju u velikim, ekonomski i medicinski dobro pripremljenim zemljama, ali postojao je zanimljiv komentar da ove zemlje, za razliku od istočne Evrope, odavno nisu imale krize i izgleda da su bile iznenađene. Kao ambasadorka u Crnoj Gori, važno mi je reći da Bugarska reaguje brzo i uz ličnu uključenost potpredsjednice Vlade i ministarke vanjskih poslova Ekaterine Zaharijeve ubrzava postupak pokretanja novih projekata na Zapadnom Balkanu, uključujući i Crnu Goru, koje odobrava bugarska vlada, a finansiraju se kroz Službenu razvojnu pomoć. U 2019. godini finansirali smo projekat za opštinu Podgorica Unapređenje sistema upravljanja otpadom uvođenjem primarnog odvajanja u vrijednosti 45.899,69 eura.

Krajem decembra 2019. godine, opštine Bijelo Polje i Danilovgrad takođe su dobile sredstva: projekat Opštine Danilovgrad Dnevni centar za decu sa posebnim potrebama 16.750 eura, a projekat Opštine Bijelo Polje Ultrazvučni 4d medicinski aparat za Ginekološko odeljenje Bolnice Bijelo Polje 34.173,47 eura. Takođe, sa zadovoljstvom primjećujem veliku političku i finansijsku pomoć EU Crnoj Gori, u ovom trenutku od 53 miliona eura, od čega je tri miliona eura za neposrednu podršku zdravstvenom sektoru, a 50 miliona eura iz pretpristupnih sredstava Evropske unije za provođenje ekonomskih i socijalnih mjera. Ambasador EU Aivo Orav najavio je ovu pomoć u ime svih država članica 2. aprila i to je solidarnost u akciji, i to upravo na vrijeme.

Crna Gora je dobila donaciju sanitetskog materijala iz Kine od NATO vazdušnog prevoza. Evropska komisija je vašu zemlju pozvala da pristupi sporazumu o zajedničkoj nabavci kao dijelu evropskog sastava autorizacije izvoza. Ovaj sporazum je potpisao premijer Duško Marković 13.aprila 2020.godine. Na zahtjev ministara vanjskih poslova šest zemalja zapadnog Balkana, ukinuta je zabrana izvoza medicinske opreme i isporuka u zemlje zapadnog Balkana. Sve ove činjenice su izraz solidarnosti i spremnosti za pomoć u ovoj izuzetno teškoj situaciji za sve. Ali, kako u ljudima tako i u zemljama, najbolji se prijatelji javljaju u najtežim situacijama.

Kako vidite odgovor institucija na Zapadnom Balkanu na pojavu virusa korona? Da li su preduzete sve neophodne mjere?

Vrlo dobro pitanje, ali kao ambasadorka ne mogu sebi priuštiti da procijenim reakcije vlada zemalja regije. Prema informacijama kojima raspolažemo, ne samo države članice, već i države u regiji prvo su reagovale pojedinačno, s naglaskom na nacionalni interes i zaštitu svog stanovništva. Važno je naglasiti da je EU posvećena pružanju finansijske i materijalne podrške svim zemljama zapadnog Balkana, a vlade u tim zemljama sigurno se trude da daju sve od sebe kako bi riješile ovaj izazov.

Mogu čestitati Crnoj Gori što je pokazala solidarnost u ovoj teškoj situaciji i što nije zatvorila svoje luke i kopnene granice kako bi garantovala trgovinu sa susjednim zemljama. Što se tiče preduzetih mjera, mogu komentarisati situaciju ovdje u Crnoj Gori i izraziti svoje zadovoljstvo brzim, adekvatnim i blagovremenim odlukama Vlade i NKT-a. Bitno je nastaviti s aktivnostima kako bi se olakšalo rješavanje posledica ekonomske i socijalne krize.

Podrška domaćoj proizvodnji i diverzifikacija ekonomije sigurno će biti među vladinim mjerama. Na kraju bih željela izraziti svoje divljenje crnogorskog društva zbog reakcije na ovu situaciju, koje je u većini pokazalo visoku odgovornost, disciplinu i zrelost. Koristim priliku da putem vašeg vrlo cijenjenog lista zahvalim svim crnogorskim prijateljima koji su me u tom teškom vremenu za sve nas zvali i pokazali zabrinutost, čistu ljudsku solidarnost i spremnost da pomognu. Budite zdravi i uspješni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CiribuCiriba
Gost
CiribuCiriba

Velje CRBI likuju nad problemima Evrope i ponasaju se kao i pred bitkom kod NIKOPOLJU spremni da posaju pomoc protiv Evrope. Zapamtila vam je Evropa dobro ovu PRVU ali ne i poslednju izdaju.

Mrgud
Gost
Mrgud

Hibridi u akciji,čim se pomene Evropa,NATO ili Crna Gora. Samo tako nastavite najbolja ste podrška DPS-u.

Dudukljanin
Gost
Dudukljanin

Mi dudukljanci kažemo bravo za evropsku solidarnost e viva, nikad više 1918.prodao sam prađeda

Prc CG
Gost
Prc CG

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Potpuno ste u pravu, solidarnost EU se vidjela na djelu, jedni drugima su otimali medicinsku pomoć, postavljali barijere, tako da je pored sve te ,,solidarnosti” Italija tražila pomoć od Rusije i dobila je istog momenta, tražili su je i od EU i ona još nije stigla.

StaraCG4Nahije
Gost
StaraCG4Nahije

Aaaaaaa ova se sprda kao niko

Hana
Gost
Hana

Hahahaha. EU se raspala već.

Send this to a friend