Politika

Amfilohijev Gazimestan

Amfilohije (Foto: MCP)

Iako je sjutrašnji Tojičindanski sabor najavljen kao “zalog za bratsko pomirenje i umnoženje ljubavi”, suštinski razlog za okupljanje naroda koje organizuje Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori svjetovne je, političke prirode stvaranje žestokog pritiska na crnogorsku vlast da ne usvoji zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Ne kriju to u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC. U pozivu “vjernom narodu” da se okupi, bez zazora se tvrdi da crnogorska vlast predloženim zakonom ugrožava ime crkve, dostojanstvo, predanje i imovinu.

Zato se mitropolit Amfilohije, prvi čovjek srpske crkve u Crnoj Gori, odlučio da Trojičindanski sabor organizuje u centru Podgorice: kao demonstraciju političke moći. Zato se i pravi novo “događanje naroda” pozvani su vjernici iz Crne Gore, ali i braća iz Hercegovine, Republike Srpske i, naravno, dobrovoljci iz Srbije.

Samo još da u subotu odjekne poklik “znamo kako da se bijemo” pa da se pojave mučna sjećanja na vrijeme uspona srpskog populizma i Miloševićevog Gazimestana…

BRIŽLJIVE PRIPREME

Uz podršku vjernih srpskih partija u Crnoj Gori i logistiku srpskog državnog vrha, Srpska pravoslavna crkva pokušava da mobiliše mase da bi, po svaku cijenu, spriječila povraćaj u državno vlasništvo Crne Gore crnogorske imovine otete od 1918. godine za vrijeme karađorđevićevske okupacije, kada je izbrisana država i ime Crne Gore.

Istini za volju, srpska crkva je u akciji još od vremena kada je prvi nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti bio sačinjen 2015. godine. Tada su uspjeli da, kroz pravne primjedbe i politički uticaj na vlast u Podgorici, ali i na neke članove Venecijanske komisije, prolongiraju da se zakonski tekst pojavi pred poslanicima u Skupštini Crne Gore.

Koju godinu kasnije, prijedlog zakona je prošao “doradu” i Vlada je tekst poslala na usvajanje u parlamentu. Za izglasavanje nije potrebna dvotrećinska većina, što znači da ukoliko bude “zeleno svjetlo” Venecijanske komisije i saglasnost unutar vladajuće većine zakon može biti usvojen već krajem jula.

To je, očekivano, bio posljednji alarm za djelovanje svih snaga koje su protiv regulisanja imovinsko-pravnih odnosa i položaja vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Naročito Srpske pravoslavne crkve, koja iako nije registrovana kao vjerska zajednica i nije pravno lice suvereno gospodari imovinom koja je nekada bila crnogorsko vlasništvo.

MOLBE UPOZORENJA

Još kada je crnogorski predsjednik Đukanović 8. juna najavio da će državna vlast raditi na obnovi autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, bilo je jasno da slijedi žestoka reakcija.

I mitropolita Amfilohija i sveštenika SPC, ali i političkih aktera u Crnoj Gori i Srbiji. Prvi su se javili iz Demokratskog fronta najavljujući da će srpske pravoslavne svetinje u Crnoj Gori braniti od “lopovske crnogorske vlasti” svim sredstvima, “ne žaleći u toj borbi i vlastite živote”.

Patrijarh SPC Irinej je, bogougodno, kako on zna, odmah svim srcem podržao sve koji hoće da žrtvuju svoje živote za spas imovine njegove crkve. Prvi čovjek srpske crkve je, ne tako davno, skandalozno uporedio položaj Srba u Crnoj Gori sa onim u ustaškom logoru Jasenovac, pa valjda smatra da novom izjavom samo pomaže “opštoj borbi”. Onda je stigla i “teška artiljerija” iz Beograda. Prvo je Nikola Selaković, državni sekretar Aleksandra Vučića, ustvrdio da je Crna Gora “klasična srpska država”, duvajući u jedra srpskim nacionalnim rabotnicima u Crnoj Gori. Potom je, kako to i dolikuje najvažnijem političkom igraču u Srbiji, i srpski predsjednik lično poslao “molbu upozorenja” tražeći da Vlada Crne Gore odustane od usvajanja zakona koji je uperen protiv Srpske pravoslavne crkve!

“Usvajanje tog zakona u značajnoj mjeri bi pokvarilo dobre odnose koji sada postoje između dvije zemlje, a svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnoj Gori neminovno bi ugrozilo odnose dvije zemlje”, otvoreno je upozorio Vučić.

Mora biti da se, dok je posmatrao sve reakcije, mitropolitu Amfilohiju oteo neki samozadovoljni osmijeh: jednim pozivom uspio je da podigne skoro zarđalu srpsku propagandno-političku mašineriju. Još ako se u subotu ispred Hrama Hristovog vaskrsenja pojavi, uz obavezan organizovani prevoz, veća masa poklonika, srpski mitropolit će imati bjelodan dokaz da je najmoćniji opozicioni igrač u Crnoj Gori. Jedini koji može da okupi posvađane opozicionare pod svoj skut, jedini koji može da umiri nezavisne medije i jedini koji zaista može da politički parira vlastima u Crnoj Gori.

I da baci Đukanoviću, Markoviću, političku rukavicu posred lica.

DRŽAVNI IZAZOV

U subotu se ne očekuje okupljanje koje bi moglo da provocira incidente ili nemire u Crnoj Gori, ali, znači naglo podizanje temperature na već vrućoj crnogorskoj političkoj sceni.

Amfilohijeva akcija, uz podršku najvećeg dijela srpske opozicije i bezrezervnu logistiku Beograda, dvostruki je test za crnogorsku vlast.

Prije svega, zvanična Podgorica mora da pokaže da je sposobna ne samo da donosi zakone koji odgovaraju međunarodnim standardima već i da je vlasna da ih sprovodi u realnom životu. Dosadašnji politički kompromisi u sprovođenju zakona, nevezano sa pitanjima vjerskih zajednica, uvijek su bili na štetu države i društva.

Zato je Crna Gora i dalje država nezaokruženog identiteta, sa prilično slabim institucijama koje je zarobila partitokratija i partijska politika. Primjeri “zaobilaženja” akcije u slučaju nelegalno postavljene limene crkve na Rumiji, devastacije kulturnog nasljeđa nelegelanom gradnjom na Ostrogu, sve do izbjegavanja uklanjanja čuvene “krstionice na vodi“ sve su to svježi primjeri kako državna vlast ignoriše vlastite, zakonom i ustavom, utvrđene obaveze. Mnogo je političkih dilova vlasti i srpske crkve iz prošlosti prije crnogorskog referenduma, ali i poslije koji su naveli vrh SPC da pomisli kako će i ovoga puta biti dovoljno malo “zveckanja narodom“ pa da crnogorska vlast pogazi vlastite odluke ili ih, makar zanemari.

Prve reakcije, predsjednika Đukanovića i Vlade premijera Markovića, ukazuju da u vrhu postoji politička volja. Činjenica da se prijedlog zakona brižljivo koncipirao nakon prvobitnih sugestija Venecijanske komisije, kao i paralelna međunarodna lobiranja, govori da je ovog puta država namjerna da ide do kraja. Samo, najteži izazov vlasti neće biti sprovođenje zakona, već održanje unutrašnjeg jedinstva kada počnu a biće ih direktni pritisci, prijetnje, kletve i, naravno, “zakivanja na Vezirov most” pojedinaca i grupa. Jer, Trojičindanski sabor je tek početak podizanja tenzija. Ako Crna Gora želi da opstane kao država, važno je da pokaže čvrstinu u namjeri da štiti vlastiti politički i kulturni identitet i istorijsko nasljeđe. I samo će tako ovaj Amfilohijev Gazimestan ostati samo jedna farsična epizoda i neuspješni pokušaj ponavljanja najgore prošlosti.

Miloševićev Gazimestan: Imperijalni krug nije slomljen

Te noći, izvijestili su mediji, narod na Kosovu, širom Srbije i Crne Gore tada članica SFR Jugoslavije nije spavao. Dan uoči Vidovdana 1989, na 600. godišnjicu Kosovskog boja, kolone ljudi zaputile su se, uz obezbijeđen prevoz državnim vozovima, autobusima, kamionima, na Gazimestan: da odaju počast srpskim kosovskim junacima, da se prisjete Miloša Obilića i kneza Lazara i zaštite Kosovo, ,,svetu srpsku zemlju“ od najezde Albanaca i „njihovih mentora iz Jugoslavije”

U iščekivanju sudbonosnog dana, gotovo milion okupljenih pogledivali su u pravcu neba, čakajući kada će se na Kosovo Polje helikopterom spustiti Slobodan Milošević i ustoličiti sebe kao modernog vožda Srbije.

Bio je to Vidovdan njegove najveće moći, dan kada je Srbima obećao Kosovo, državu, dostojanstvo, da poje onu novokomponovanu „Srbija iz tri dela, biće opet cela“, da poruči da ,,narod niko ne sme da bije“…

Bilo je to vrijeme populizma i velike zloupotrebe naroda.

Uslijedio je krvavi raspad Jugoslavije, rasparčavanje zemlje, „crtanje mapa etnički čistih država”; Vukovar, Sarajevo, Srebrenica; ,,humana preseljenja naroda”, Arkanovi ,,tigrovi“, Šešeljevi ,,četnici“. Pusta sela i gradovi i masovne grobnice…

Potom Oluja i Bljesak, izgon srpskog naroda kojeg je Miloševićev Beograd ostavio na cjedilu, bacio kao istrošenu stvar. Zaboravili su na zevjet Gazimestana.

Deset godina kasnije od “onog Vidovdana”, krajem juna 1999. godine, nakon Kumanovskog sporazuma, srpska vojska se povukla sa Kosova.

Dvanaest godina kasnije, baš na Vidovdan, Milošević je opet ulazio u helikopter. Napuštao je Srbiju, odlazeći u Hag. Zauvijek.

Mnogi su, u Srbiji i u međunarodnoj zajednici, pomislili da je krug zatvoren. Da je srpski populizam uništen, da su tvoritelji srspke hegemonije poraženi, ne shvatajući da je Milošević bio samo tragični izvođač radova, a da je imperijalna, velikosrpska politika, samo sagnula glavu pred silom.

Tamo, u Hagu, ateista Milošević, srpski vožd porijeklom iz Crne Gore, ispovjedio se mitropolitu Amfilohiju, prvom čovjeku Srpske crkve u Crnoj Gori. Samo Amfilohije zna što su jedan drugom rekli, a imali su mnogo toga da podijele: njih dvojica došli su isto vrijeme na vlast, jedan u Beogradu, drugi na Cetinju. Dijelili su različitu ideologiju a istu nacionalističku i šovinističku politiku, sa akademicima SANU sanjali san o velikoj Srbiji. Miloševićev se ugasio, Amfilohije moža i dalje da sanja dok je Crne Gore, čije je istorijsko, kulturno i duhovno nasljeđe preoblikovao uz amin i ponižavajuću blagonaklonost crnogorske vlasti tokom tri decenije stolovanja na prijestolu Svetog Petra Cetinjskog.

Danas, 2019. godine, trideset godina kasnije od “onog Vidovdana“, Kosovo više nije u Srbiji, ali većinska Srbija, nažalost, i dalje živi san da će ,,sveta zemlja“ opet biti srpska, samo kad se promijene odnosi snaga i carska Rusija (čitaj: Putinova Rusija) ponovo udari rukom po Balkanu.

Crna Gora je obnovila državnu nezavisnost, ali nije postala država koja gazduje nad svim djelovima vlastite teritorije. I mnogi u Crnoj Gori sanjaju srpski imperijalni san.

Snovi koji su i java. Ključevi od Cetinjskog manastira, istorijske vertikale crnogorske države, u rukama su sveštenika srpske crkve; Srpska crkva je postala ,,ključar“ i mnogih drugih vjerskih objekata u Crnoj Gori, uključujući i sveti Ostrog koji je, zahvaljujući klimoglavu crnogorske vlasti, nelegalno postao imovina SPC… Na Rumiji se, evo 13 godina, bjelasa limena crkva, kao simbol velikosrpskog obilježavanja teritorije, narušavajući drevni kult kneza Vladimira Dukljanskog…

I dok miruju pregovori Beograda i Prištine o Kosovu, Crna Gora je i dalje posljednja meta. Ili moneta za potkusurivanje, ako sveta kosovska zemlja ostane inostranstvo.

Stvarno, je li srpski imperijalni krug zatvoren?

Draško Đuranović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vova033
Gost
vova033

Ja mislim da se pokatolicimo i tako pridruzimo velikoj zajednici naroda sa mocnim GDP-om… I to…

Logika
Gost
Logika

Vi ste svjesni, Draško, da vas to onda čini Ramušem Haradinajom?

Ce-Vi
Gost
Ce-Vi

Sva polemika oko vlasništva crkvene imovine bi se lako prekinula ako bi se zavirilo u arhiv Uprava za nekrertnine za periog prije 1990 godine.Ovo kažem iz ličnog iskustva jer je i moja imovina(koju sam dobio nasleđem od roditelja) nakon javnih rasprava održanih devedesetih godina bila upisana kao državna svojina a ja(dotadašnji vlasnik 1/1) upisan kao korisnik te imovione. Kasnije sam… Više »

Dejan
Gost
Dejan

Ovakava reakcija je logicna. Kako je nastao jaz izmedju dva tabora jos devedesetih godina predsednik Crne Gore, Milo Djukanovic nije nista radio 20 godina da umanji tenzije.

marius
Gost
marius

Ne bih reka da je G. Djukanovic kriv za ovu situaciju. Naprotiv. Uradio je dosta toga da se pripadnici svih vjera u Crnoj Gori osjecaju slobodno, i da nesmetanood bilo koga propagiraju svoju vjeru i slobodno djeluju. E sad je problem tu , sto su neki previse “halapljivi”, pa u toj svojoj “halapljivosti” ne znaju da cijene sve ono dobro,… Više »

Kosta
Gost
Kosta

Samo oce narod da posvadjaju zarad svojih interesa i nista drugo.

Fileopg
Gost
Fileopg

Mi Crnogorci oćemo naše, a i Srbi oće naše, da bi bio mir neko mora da uzme naše ili mi ili oni, a onaj drugi da ćuti….

Cunami
Gost
Cunami

Drasko Djuranovic je u tekstu napisao recenicu: ,,Ako Crna Gora želi da opstane kao država, važno je da pokaže čvrstinu u namjeri da štiti vlastiti politički i kulturni identitet i istorijsko nasljeđe.” I sa njom pogodio poentu i obesmilio sve sto ostalo sto je napisao u tekstu. Jer mi koji se sjutra budemo okupili ispred hrama smo tu da sacuvamo… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Cunami, prekompilikovano je ovo za tebe.

Cunami
Gost
Cunami

A moj dobri…uludo tu glavu nosis kad je ne koristis…vidimo se sjutra ispred hrama…budi sa bracom…ispostuj djedove

goran1978
Gost
goran1978

Politizuju se stvari iz samo jednog razloga a to je da SPC sacuva pare koja prihoduje iz kase koju svetinje u CG dobijaju.

abba
Gost
abba

Prošlo je 30 godina, mitinzi još nijesu izašli iz mode. Jedno je sigurno, njihov poraz je siguran.

anal i tika
Gost
anal i tika

Draško je vrlo principijelan, za oko 850.000€!

abba
Gost
abba

Može li netko objasniti, zbog čega su Srbi najomraženiji narod u Evropi ?

radosav72
Gost
radosav72

paaa… tako su nekako… prvo oni mrze svakoga itd

jovan
Gost
jovan

Nikad neće pripadati Europi Serbija ali može sa Erdoganom napravit savez kao Slobo sa Rusima,Bjelorusima i N,Korejom, blago vama.

RealniCrnogorac
Gost
RealniCrnogorac

Vise nije ni vjerovanje u Boga, sad je samo vjera u pare. Boze ako nas gledas, digni ruke od nas, ako vec nisi…

Pero
Gost
Pero

Boga ti nema sigurno. oni stihovi “Bog se dragi na Srblje razljuti, za njihova smrtna sagrjesenja…” nikad se nije ispunili.

Sigurica
Gost
Sigurica

MITROPOLIJA CRNOGORSKO PRIMORSKA ima ključeve, koje su im dali vjerni narod Crne Gore,… Da ih nebi nevjernici zloupotrebljavali,…. Tako je bilo, jeste i biće.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Neko laze i zivi u zabludi mali srbijanac blefa sa popom i lisom

Pero
Gost
Pero

Nece bit nikad! “Neka bude borba neprestana”

mina
Gost
mina

Cudo da se jedan ,doduse ne tako mlad,komunsta ,bavi j pitanjem crkve ?Prije se moze reci,da se pridruzio,sto je i normalno.
Milovom horu antisrba,jer sto je sigurno,sigurno je.Ne valja zakasniti.U svako pogledu,svaki dan treba iskazati odanost vlasti,pa kakva go ona bla.
Bez obzira na koverte,na optuzbe insajdera Duska,vlast je vlast,a Pobjeda ,znamo cija je.

Serdar
Gost
Serdar

Raspop amfi-prva zvijezda cdm…😁

Naucnik
Gost
Naucnik

OVO JE GENOCID NAD CRNOGORCIMA.
GENOCID U KOME UCESTVUJE I SAM DRZSVNI VRH SRBIJE.
Ovaj put NECE IM, NITI SMIJE OD NARODA CRNOGORSKOG,
NIKO OPTOSTITI.
PODRSKA ZA VLADU CRNE GORE.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Jel Njegos bio anti-crnogorac?

Anonimus
Gost
Anonimus

Nee, ali ti jesi kada si dopustio da ti mozgić preuzmu strane sile mraka….

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Sile mraka su NATO-americki imperijalizam koji truje svijet za $$$

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Sve sam pobrko samo CPC

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Crnogorac ti si srbijanac

kn
Gost
kn

Zaokruziti drzavu vracanjem autokefalnosti crkvi i zbog drzave i naroda crnogorskog .U toj crkvi svi bi bili dobrodosli za razliku od ove danasnje.Amfilohije je trebao sam pokrenuti to pitanje ali se radje priklonio Beogradu.Sam pao sam se ubio.

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Sramota me dje zivim kad vidim kako je narod naivan ,cus amfilohije da predvodi gradjane ,e svasta li necu vidjet

Komita
Gost
Komita

Izdajnici svoga naroda brane crkvu od crnogoraca ciji su vladari gradili te iste crkve

CrnogoracNjegos
Gost
CrnogoracNjegos

Kakvih “crnogoraca”?

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Kakvim golim zivotima ,sve su to kukavice ka mandic kojeg pocera 10 klinaca koji navijaju za lovcen

Liberal
Gost
Liberal

Ima li smisla da mi cutimo dok oni dzipove parkiraju ispred nasih crkava

Stefo12
Gost
Stefo12

Ko o cemu mi o srbima ,sta je kukavnim crnogorcima koji se boje da se dignu na noge protiv ovog vida okupacije crnogorskih crkava ?

Sirena92
Gost
Sirena92

Zakon o slobodi vjeroispovjesti je korak naprijed za nasu drzavu, a obnova CPC posle 100 godina je nesto sto smeta Srbiji, jer ce njihov uticaj drasticno biti smanjen!

SadoMazoClub
Gost
SadoMazoClub

Steta sto DPS rijesava probleme samo pred izbore, ali eto bolje ikad nego nikad.

Crnogorac45
Gost
Crnogorac45

Srbiji je bolje da se pozabavi jacanju medjususjedskih odnosa, jer je poznato da se ne zalazu za regionalnu saradnje.

Pop
Gost
Pop

Nacija poznata u svijet po genocidu nad Bosnom se opametila nije i i dalje vrše genocid psihički nad narodom i identitetom Crne Gore…

Rafaello
Gost
Rafaello

Mislim da nikad Srbija nece moci da prezali gubitak Crne Gore, i sto je ona 2006.god postala nezavisna i medjunarodno priznata drzava.

Leonardo
Gost
Leonardo

Tako je Rafaello, zato se treba paziti Srbije od sada pa dovijeka. Srbija se pokazala kao najgori okupator koji je dolazio u Crnu Goru.

Zora
Gost
Zora

Takoje

Iskra95
Gost
Iskra95

Bolje je Srbiji da se pozabavi svojim nerijesenim pitanjima, a ne sto se mijesa u izborno zakonodavstvo CG, sto nemaju pravo.

Kinez
Gost
Kinez

SPC je nelegalno prisvojila mnoge crkvene objekte i zemljiste, upisujuci ih u katastar nepokretnosti bez ikakvog pravnog osnova. Crna Gora zeli samo ono sto joj pripada!

Enesa
Gost
Enesa

Zakon o slobodi vjeroispovjesti je korak naprijed za nasu drzavu, a obnova CPC posle 100 godina je nesto sto smeta Srbiji, jer ce njihov uticaj drasticno biti smanjen!

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Srbija se uvijek trudila preko SPC da jaca svoj uticaj unutar Crne Gore, a njihova crkva se bavila vise politickim, nego crkvenim pitanjima.

Marelica
Gost
Marelica

I dalje ne mogu da vjerujem da je Amfilohije dozvolio da se protesti sa ulice, prebace u hram. Dotakli su najnize grane ovim postupkom.

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Organizovanje okupljanja u hramu je skrnavljenje vjerskih objekata! Sramota sto rade.

Mark
Gost
Mark

Neznam zasto vi novinari uporno pisete da se preporuka Venecijanske komisine mora sprovesti kad je to savjetodavna preporuka i uopste se po tome ne mora postupiti !!

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Jadna drzava i jos jadniji zivot naroda u njoj. Ima li jos kakav jad da se izmisli za rad odzavanja vlasti koja pokopa sve. Hocete da pljackate jedino je to razlog za ovo bezumlje koje sprovodite. Zar vam nije dovoljno lopovi sve uzeste do sada jos i crkvu da raskucite i nista narodu ne ostade. Narode ne daj crkvu po… Više »

Ironija
Gost
Ironija

E ti prvi daj zivot za nju. Mora da ti je vrijedan

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Nevjenik pravo ti je ime,idi na Kosovo da braniš Vašu mitsku zemlju,ostavite CG a miru.Vi ste jedini narod koj sve svoje poraze slavite kao pobjede,i ovoga pua će tako biti.

Bokez
Gost
Bokez

Ime ti sve zbori, verovatno se javljaš iz Bosne.

FENIKS
Gost
FENIKS

SIGURNO ĆE DONIJET ZAKLJUČAK DA AKO,U SLUČAJU ĆE SRPSKI NAROD,
OKUPATORU SPC ODLAZI,NISI DOBRODOŠA NA TERITORIJU C.G.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Dosta je bilo..Okupatorska tuďa Crkva Mora napustit nase okupirane Svetinje..Drzave mora reagovat..jer u suprotnom je ugrozena

Bratoljublje
Gost
Bratoljublje

Kad pošten i dobronamjeran čovjek čita neke tekstove i neke komentare,s pravom se zapita, gdje živi.Ne da kod nekih nema ljubavi prema bratu, nego nema generalno prema čovjeku. A zasrašujuće je da nema prema Bogu i da nema straha od Boga.Svi koji mrze boje li se za sebe, o dušama vidi se ne misle. Sad i uvijek neka je Bog… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Gospodin Đuranović bi trebalo da zna da je Mitropolija pozvala na Sabor isključivo vjernike iz Crne Gore, sa molbom da oni koji žive van Crne Gore ne dolaze na Sabor. Takođe je Mitropolija apelovala da se fotografiše svako ko bi pokušao da napravi bilo kakav incident i da se njegove fotografije dostave organizatoru skupa.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

I opet Oprem ne pričaš istinu. Crkva je pozvala sve da dođu, samo je rekla da ona ne plaća prevoz. Ha ha da dostave Organizanizatoru skupa. Da možete da ih sakrijete.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Staropodgoričanine, lijepo što pratiš saopštenja Mitropolije, ali ih bar tačno prenesi. Mitropolija je pozvala vjernike iz Crne Gore da dođu na skup i da ona organizuje prevoz, a ako ko bude pravio problem neka se prijavi i MUP-u, ali i organizatoru skupa, da se njihove fotografije ne bi ,,zagubile”.

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

A sluzbenici spc uvjek istinu pricaju, po tome ste nadaleko poznati.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Romanov, kada tako pišeš protiv Mitropolije, zašto si se krstio u njoj?

Naucnik
Gost
Naucnik

Nije se krstio u Srpskoj crkvi NO U BOGOMOLJI Crnogorske pravoslavne crkve, u bogomolji onih kojima je Sveti Sinod Ruske prsvoslavne crkve stavio kamilavku na glavu!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Naučnik, kako u bogomolji CPC, kada piše da je ukinuta prije 100 godina? Za nekoga ko je rođen prije 100 godina, drži se odlično.

abba
Gost
abba

Oprem, ako je ukinuta znači da je i postojala. Ne može se ukinuti nešto što ne postoji.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Abba, napisao sam sa oni kažu da je ukinuta. A ako je postojala, možeš li da napišeš od kada ?

Neko treci
Gost
Neko treci

Ajde šuti jer su i plakate raširili po gradu kao da je protest a ne crkveni skup! Sram ih bilo sve koji odu tamo s namjerom na pobunu, loše im je od Cg!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Treću, pa dođi na Sabor i vidi kako će biti.

Naucnik
Gost
Naucnik

A, ti, je li ti CDM besplatni EPP program i OGLASNA TABLA???
Uzalud vam!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

I ti si pozvan

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

To znas iz prve ruke, je li? Tomose.

Naucnik
Gost
Naucnik

Opreme, batali. Pozvali ste srbe od svakuda, ali vam taj pritisak na Crnu Goru NECE I NE SMIJE ICI NA RUKU. OVAJ PUT – NE!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pozvani su svi vjernici Mitropolije

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Naučnij, dolaze i Crnogorci i Srbi, vjerni narod Mitropolije

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Milo svaka čast. Marković svaka čast.
Živjela Crna Gora.

Maja
Gost
Maja

Glasaću ih kad vidim koliko neprijatelja ova zemlja ima koji bi je izbrisali i pripisali Srbiji da nije njih! Crna Gora Crnogorcima i onima koji ie poštuju!

PraviCrnogorac
Gost
PraviCrnogorac

Izmisljeni narodi vazda imaju izmisljene neprijatelje

Naucnik
Gost
Naucnik

Pravljeni “Crnogorac”, haluciniras li ponekad?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Naucnik
Nauci nesto od Kralja Nikole:

“Jek potonje srpske sjesme
Njegosevom lirom jeci
Zvekom sablje Lazareve
Danilova sablja zveci!”

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Gazimestan …. klasicna srpska rec.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Moze li neko objasniti kako je to recimo Manastir Moraca oduzet 1918 od Crne Gore kad su ga sagradili srpski kraljevi tri vijeka prije pomena Crne Gore. Isto vazi za sve teritorije Sandzaka, Boke itd

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Isto pope (sa mojim nickom), kao što je sve što je u Srbiji sagrađeno za 500 godina Osmanlijskog carstva, vlasništvo države Srbije a ne Turske. Znate vi to dobro, no čuvate vaša radna mjesta.

Riznicar Stevo
Gost
Riznicar Stevo

Stara kakva ti je to glupa logika? Pa nisu ih turci gradili ahahah

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Rizničare, Turci gradili su crkve, zgrade, mostove i druge objekte, pa nijesu Turski. Zaboravljaš da su Nemanjići (po pisanju njihovih istoričara) do temelja porušili sve gradove Duklje, a samo je Svač po predanju ima 365 crkava.

Riznicar Stevo
Gost
Riznicar Stevo

Skoncentrisi se na crkve. Nisu ih Turci gradili, ali se trazila dozvola od njih. Sta ce Turcima crkva kao muslimanima>????
Plus to, sto su bili okupatori, tako da naravno da nisu Turske. Nemanjic je protjerao Grke, nisam zaboravio. Lose si procitao.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Cije su vlasnistvo one cetiri dzamije na Cetinju? Turci su pokorili sve do Beca I tu su ih Srbi I Hrvati zaustavili. Nekoliko nasih brda je bilo relativno slobodno u nekom momentum Ali zbog geografije. Isti je bio slucaj sa djelovima danasnje Albanije

Klicevski Zbor
Gost
Klicevski Zbor

Kako su ih zaustavili kad su i jedni i drugi bili porobljeni od Austrije i Turske, kakva ti je to logika?

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Hahahahaha”srbi” zaustavili …hahaha, e, Bize, sabrani, dokle ovi okupatori idu s lazima!!!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha, ovo je do sad najbolje. “Srbi i Hrvati odbranili Beč od Turaka”. U bitci kod Nikololja 1936 godine hrišćani su zaustavili Turke u pohodu na Budimpeštu i Beč, a onda se uključila srpska vojska na stranu Turaka i porazili hrišćane. To vam je jedino u istoriji što ste pobijedili.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Greška u kucanju. Bitka kod Nikopolja 1396. Svakako zanimljivo za pročitati.

Riznicar Stevo
Gost
Riznicar Stevo

Ne znas vise sta pricas Stara. Poceo si da pravis vremenske lapsuse od 500god. xD

Ragnar
Gost
Ragnar

Niko nije ni rekao da se svi hramovi vracaju, ima sto je spc ali ima i sto je drzavno!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ima, srpska je limenka na Rumiji i ona krstionica ali su nelegalno podignute, pa ne znamo što će bit. I ne daje se nikome, jedino što više srpski popovi neće imati monopol na crnogorske svetinje, nego će svima biti dozvoljen ulaz.

Bokez
Gost
Bokez

Manastir Morača i Sandžak i Boka se nalaze za tvoju informaciju u Crnoj Gori i onda su naravno naši Crnogorski i dati će se na upravljanje CPC-u.

Naucnik
Gost
Naucnik

Moze, moze, nije on nikome ” oduzet, no PRIPADA DRZAVI CRNOJ GORI, a trenutno ga koristi Amfilohije jer mu je neka budala u administraciji potpisala papir da moze da ga koristi. Eto sto rade neki nepismeni pisari.
No, jos malo, on ce to ZAKONSKI da vrati DRZAVI.

Walter
Gost
Walter

Drugi Gazimestan 😧

Fujto
Gost
Fujto

Navede Mikaš vodu sa koverte na crkve, više je niko ne pominje

LSCG
Gost
LSCG

Vrati se kad te ja budem zvao

Kuvar
Gost
Kuvar

Ocekuje se preko 50h ljudi…

Neko treci
Gost
Neko treci

50h zaludjenika i nezahvanih gradjana koji ne zaslužuju ono što im je Cg dala a druga zemlja nije! Idite u Srbiju pa pravite SPC!

Kuvar
Gost
Kuvar

Procitaj molitvu sv.vasiliju uz iskreno citanje mozda te vrati na pravi put…
Molicu se za tebe i ostalu bracu…

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Uf, ne moli se ti za Crnogorce, uskoro ce se sami MOLITI U SVOJIM PRADJEDOVSKIM BOGOMOLJAMA.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Kralj Nikola o sebi i Petrovicima:

“Jek potonje srpske pjesme
Njegosevom lirom jeci
Zvekom sablje Lazareve
Danilova sablja zveci!”

bbrrrr
Gost
bbrrrr

Kuvar, mislis, stranaca? A sve ce to Risto pretociti u njegovu “statistiku” i reci “crnogorskih” srba…
Samo, kad ne bi bio poznati lazov.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Slušam Vučića i ostale Srbe. Jasno kažu. Crkve i Manastiri u Crnoj Gori su vlasništvo Srbije i srpske crkve stotinama godina. E ima li iko normalan da misli da su Ostrog ili Cetinjski Manastir prije 200 godina, bili vlasništvo države Srbije. Stvarno, ima li ko a da nije na platnom spisku srpske crkve, a da mu nije jasno????

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Crkve i manastiri u Crnoj Gori nisu, niti mogu biti vlasništvo Srbije, već su vlasništvo Mitropolije

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem manipulišeš. Vlasništvo su Srpske pravoslavne crkve. Crnu Goru ste podijelili na četiri dijela.Mirtopolija Crnogorsko primorska zahvata samo trećinu Crne Gore. No to pričate narodu koji ne zna. Davno sam ti rekao da sve dolazi na svoje mjesto ali si vjerovao Amfilohiju.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Staropodgoričanine, vlasništvo su Mitropolije

Neko treci
Gost
Neko treci

Vlasništo su onog mjesta gdje teritorijalno pripadaju pa Srbija neka gradi i širi crkve po svojoj teritoriji! Ni mi se tamo ne širimo sa hramovima!

Avram
Gost
Avram

Mitropolija je dekretom postala vlasnistvo Srbije. Otrgnuta od svog naroda u zadnjih 100g sluzi za imperijalisticke interese Srbije i propagandu SANU!!!

Riznicar Stevo
Gost
Riznicar Stevo

Dekretom postala vlasnistvo Srbije??? LOL jos ti je pamet ostala u morahiji.

FENIKS
Gost
FENIKS

A ČIJI JE DIO MITROPOLIJA U ŠIREM SMISLU OPREM,KO JE NA ČELU SVIH TVOJIH SPC POP KOJI NIJE U CRNOJ GORI I NIJE IZ CRNE GORE
PREMA TOME TO JE LAIČKI REČENO STRANO TIJELO U CRNOJ GORI

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sekula, jesi li konačno saznao kada je CPC osnovana?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Kako mogu biti vlasnistvo Srbije kad same crkve i manastiri u SRBIJI nijesu vlasnistvo Srbije, mozgu.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Kakva hajka na SPC boze. Prica se o “politickoj prirodi” “zloupotrebi naroda”, a sve to najbolje stoji DPSu, posljednja vladajuca partija iz vremena komunizma na Balkanu.

GL🌐BALISTA
Gost
GL🌐BALISTA

Pa sto onda Srbija i njihovi idu na ruku DPSu?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Globalista – To sto izjavljaju je potpuno usmjeren i normalno cinjenicom da sekularna drzava nema pravo na imovinu vjerskih zajednica, pogotovu u multinacionalnoj drzavi bez etnicke vecine.

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Na kraju profesionalnog i zivotnog puta PORAZ, sigurno nije lako.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Zašto gospodin Đuranović piše neistine. Sama Mitropolija je izričito naglasila da se na Sabor pozivaju isključivo vjernici Mitropolije iz Crne Gore, da van Crne na Sabor niko ne dolazi. Mitropolija je takođe apelovala da se fotografiše svako, ko bi na sjutrašnjem Saboru pokušao da napravi bilo kakav incident i da se fotografije proslijede organizatoru skupa i MUP-u.

Crnogorska Boka
Gost
Crnogorska Boka

” Oni koji vjeruju i vole- smrtno mrze one koji ne vjeruju ili drugačije vjeruju i vole.
I, na žalost, često se glavni dio njihove vjere i njihove ljubavi troši u toj mržnji. Najviše zlih i mračnih lica može čovjek sresti oko bogomolja, manastirai tekija” IVO ANDRIĆ.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Hoćeš da kažeš da su crnogorski Mitropoliti i naši preci, koji su zivjeli i čuvali svetinje bili zli i mračni.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Evo sta kaze Kralj Nikola o Boki:

Ah divna je srpska Boka
Moze Bosfor da zasrami –
Na svoj zemnjoj povrsini
Cime ona da se sravni?”

Ja sam vojnik Kralja Nikole

Rašo
Gost
Rašo

Srbi se uvijek okupe pred neko svoje zlo i propast. Počeli su sa Šolevićem da brane Kosovo pa ostaše bez njega. Sve što brane izgube. Tako će završiti i sa crkvenom imovinom u Crnoj Gori, brane ono što nije njihovo i što su nepravedno uzeli, tj. Okupirali i držali tolike godine.

Suljo Šehović
Gost
Suljo Šehović

Moj djed je bio na Gazimestan,a ja idem sjutra,ako Bog da i moj će sin ići na neki sjutrašnji skup da da podršku pravoslavlju,nadam se da neće ići na Kosovo da ljubi skute Haradinaju ili na Pride!!!!Slobo je bio Car Lazar 20og vijeka,poginuo je braneći Srbe na Balkanu,bar je pokušao da ih odbrani,velika sila je bila sa druge strane a… Više »

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Ne “branis” ti Pravoslavlje nego privilegije sluzbenika spc organizacije.
To sto su oni tebe ubijedili da je stvar o Pravoslavlju, to je druga stvar.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Wojwoda evo sta kaze Kralj Nikola o Pravoslavlju u CG:

“Hramovima divnog carstva
Samostalnu stavlja glavu,
Da Patrijarh na oltaru
Srpskom Bogu poje slavu”

Patriota
Gost
Patriota

Ne bi bilo napretek da budeš član biblioteke jer tamo su knjige besplatne, da ponešto i naučiš iz tih knjiga.
Nije Lazar bio Car već Knez.
Slobo je bio komunista koji je iskoristio napaljenu masu.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Knez Lazar se proslavio u narodu kao Car jer se opredijelio za Carstvo Nebesko

Riznicar Stevo
Gost
Riznicar Stevo

I junacki dao zivot za svoj narod!!!! Jos nas rodjeni Grbljanin!!!!

ÐeSteSrbijanci
Gost
ÐeSteSrbijanci

On se bio opredjelio da okupira teritoriju Vuka Brankovica. I on izvuce deblji kraj kao sto su svi otuda uvjek i izvlacili.

Pop
Gost
Pop

E blago ti u pamet i tebi i djedu.

Bata Cuce
Gost
Bata Cuce

Gajili ste ga i debelo darivali punih 30.godina, a i on vas. Sada da vudimo dokle ste dogursli i jedni i drugi.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Kolko danas ima stanovnika Bata? 3? Eto dokle ste vi dogurali

Bata Cuce
Gost
Bata Cuce

pravu. Dobro su nas svi častili zadnjih 75.godina. Tu ni crk vu ne izuzimam.Voli i ons biše kod Mace. E u Cuce nije bilo Maca.

Bata Cuce
Gost
Bata Cuce

Tu smo dje smo i crkva je imala debele “zasluge” . Nema tamo šovinista a ni “masti”
pa se i crkva zaobilazi.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Koliko ima danas Bata stanovnika? 3? Eto dokle ste dogurali

Risto
Gost
Risto

DRAGI MOJI VJERNICI, NE MORATE DOLAZITI U SUBOTU, BIĆE VRUĆE. MOGLO BI SE NEKOM SNEMOĆI, NE DAO BOG. NEK DOĐU SAMO POLITČARI, NJIMA IONAKO NE MOŽE NIŠTA BITI.

Sigurica
Gost
Sigurica

Trojičindanski sabor je poziv MITROPOLIJE CRNOGORSKO- PRIMORSKE na SVETO TROJSTVO,….
„Pobjeda” je definitivno političko-režimko glasilo,… i kao takvo, ne želi dobro Crnoj Gori.

Bokez
Gost
Bokez

A risto inače želi dogro CG.

Neko treci
Gost
Neko treci

Amfi ne preza rat da izazove za lične neispravne ciljeve… toliko o njegovoj veličini. Kao sekta. Jer pravi hrišćanin ovako ne postupa.

Leon
Gost
Leon

Nije mi jasan narod ovoliko zabrazdio za SPC i Srbiju u Crnoj Gori, ja da volim toliko neku zemlju tamo bih pošao. Zašto nama urušavate naš identitet praveći od Cg vaše nekadašnje domove?!

Gero
Gost
Gero

U Srbiji 500.000 Crnogoraca. Nemoj više tako to Gospoda boga.

Leon
Gost
Leon

@Gero – ja znam Crnogorce koji tamo žive i oni poštuju Srbiju a ovi od Cg prave Srbiju.

Riznicar Stevo
Gost
Riznicar Stevo

Leone vidio sam kako postuju mnogo puta. Cak ih ima zaposljenih u Srpskim ambasadama po inostranstvu iz kojih pljuju sve Srpsko.
Rade za zemlju koja im je “okupirala” domovinu???? Ludilo majke mi.

Leon
Gost
Leon

I ja to ne opravdavam nikako! A isto tako imate Anu i Noleta iz Cg porijeklom koji ljube Srbiju. Smatram da zemlja koja ti da koru hljeba zaslužuje poštovanje i priznanje!

Riznicar Stevo
Gost
Riznicar Stevo

Ljube Srpstvo sto je vama sinonim za Srbiju, a to nije tacno. Uostalom, rodjeni Srbijanci, kakve veze oni imaju sa CG sto im je djed tu zivio?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ono sto se zove istina, od te pobjeci se ne moze.

Musa
Gost
Musa

Zatvorice se u CG i na Kosovu.

Oli
Gost
Oli

Sjutra bih zatvorio granice prema Srbiji i republici sumskoj,pa neka Antilopije pravi Gazimestan sa domacim snagama.

Leon
Gost
Leon

Ni sa domaćim nije ispravno, jer ko dodje u tom cilju da se buni je samo nezahvalan za sve što im je Cg dala a nije druga zemlja!

Riznicar Stevo
Gost
Riznicar Stevo

Leone CG je nas u Boki samo opljackala. A vamo gore ponjela za PG, pa te razumijem, to dala.

Leon
Gost
Leon

Boka je u Cg koliko svijet zna pa ti put pod noge i za Srbiju ako ti išta fali.

Grbalj
Gost
Grbalj

Leon mi Grbljani smo cisto srpsko pleme, dodji das nas oceras ako smijes

Riznicar Stevo
Gost
Riznicar Stevo

Sta ste nam to dali? Lijepo kazem uzeli. Ako je tebi CG samo Podgorica, ne silazi nam u Boku!

Milas
Gost
Milas

Ceracemo se bezboznici Milogorski i branicemo pravoslavne svetinje od vasega zla. Satanista , sektas, ateista i bezboznik nece poganiti Ostrog, Cetinjski manastir, manastir Savinu, i ostale pravoslavne svetinje. Strasna vas kazna ceka za zlo koje cinite i sebi i drugima na strasnom sudu Bozjem. Pokajte se i odustanite od vasih zlih namjera dok jos nije dockan.

Mister No
Gost
Mister No

..i naravno Džej.

Sv Ilija
Gost
Sv Ilija

Kod psihijatra iz ovih stopa. Možda će ti on ili ona pomoći da izliječiš deluziju.

Naucnik
Gost
Naucnik

Jadnicak, nije valjda, da ti, utices na narod da se pokaje sto trazi da mu vratis STO SI UKRAO OD NJEGA!!! Ti i SPC treba da se pokajete I IZVINITE CRNOGORSKOM NARODU ZA NEVIDJENI GENOCID!
Sram da vas je!

Bokez
Gost
Bokez

Neka pope, neka svak svoj grijeh nosi, pa i ti i tvoje kolege svoj.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Još od antičkog doba najuticajniji u narodu su bili kralj i vrač. Vračevi su izazivali veće strahopoštovanje i sujeverje zbog spoljašnjeg imidža (maškarade) i pretpostavljih moći (da blagoslove, prokunu, bace u nemilost). U 21. vijeku još uvijek su moćni u većini zemalja. Vaistine mu Ristine.

Send this to a friend