Politika

Analitičari: Proširenje EU od naredne godine na dnu agende

Ilustracija

Bugarski premijer Bojko Borisov je, tokom posjete Podgorici, upozorio crnogorske zvaničnike da do kraja godine Crna Gora mora otvoriti dva preostala poglavlja, jer su 24. maja izbori za Evropski parlament i Balkan će tada biti na posljednjem mjestu na agendi.

Analitičari se slažu da je ovo poruka prijatelja Crne Gore i da će proširenje od naredne godine svakako biti u drugom planu.

Hrvatski analitičar Davor Đenero smatra da je bugarski premijer u pravu i da vremena više nema.

“Veliko je pitanje kuda će poći Evropa nakon izbora. Svi su saglasni da euroskepticizam raste i da procesi nijesu povoljni za Crnu Goru, koja je najozbiljniji kandidat za članstvo. Stalno ponavljam, da vas je EU morala jače pogurati da što prije postanete članica. Takođe i način na koji je ova komisija tretirala proširenje je dovoljan dokaz da se naredna njime neće ni baviti”, kaže Đenero.

On ističe da nam ne idu u prilog ni procesi na Kosovu.

“Ja se bojim ovoga što se dešava na Kosovu i čini mi se da je Srbija, sudeći po ponašanju najviših zvaničnika, odustala od Evropske unije. Naravno, Crna Gora nije u trci sa Srbijom, ima svoj tempo, ali sada ostaje sama jer Makedonija toliko zaostaje i ne može se više govoriti o bilo kakvim paketima”,  objašnjava Đenero.

Američki analitičar i dobar poznavalac integracionih procesa na Balkanu Danijel Server kaže da je Evropska unija bila prilično pouzdan parner od 2000. godine.

“Brisel je pokušavao da drži otvorena vrata za balkanske zemlje koje su se kvalifikovale za pregovore sa Unijom i pokazale želju za integracijom. U svakom slučaju, bolje je za Crnu Goru da se kreće brže nego sporije, a upozorenje Bojka Borisova svakako ima politički smisao jer nakon izbora za Evropski parliament, Unija može krenuti u nacionalističkom pravcu, odnosno u desno, čime bi nova pristupanja bila gotovo nemoguća”,  upozorava Server.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Loky
Gost
Loky

CG nece uci u EU. Ne zato sto ne mozemo, nego zato sto je EU pred raspadom/kolapsom. Veliki Brat preko bare [citaj okeana] je vrhunski odradio posao sa imigrantima, koji ce narednih decenija da siju strah i trepet po zapadnoj Evropi koja se danas vise nego ikad nalazi u najgoroj situaciji od drugog svjetskog rata. Dakle, problemima sa imigrantima, terorizam.… Više »

Pjer
Gost
Pjer

Nema od toga nista.Niko vise ne ulazi tamo bez gusala.

Dukljanin mne
Gost
Dukljanin mne

EU je podla Max….Mi Moramo svojim putem…Mislim da EU i 600.000 gradjana CG..Ne treba trosit rijeci…Bistri Englezi(bilo bi Dobro da CG jasno i kratko rece da ne zelimo u EU)..

Loky
Gost
Loky

Ne brini brate, dok mi udjemo EU ce spasti na par clanica. To je tvorevina koja je fundamentalno anti demokratska. Dje za sve odlucuje sacica birokrata u Briselu. Meni nikad nece bit jasno kako moze jedan Rumun, ili Bugarin da pravi zakone za drzave poput V. Britanije ili Danske, Austrije? Pametni su Norvezani i Svajcarci. Oni su uskladili svoje pravne… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ne treba smetnuti s’ uma i da Amerikanci čuvaju njemačko zlato u Fort Knox-u, kojeg inače odavno nema.

Joxim
Gost
Joxim

Vlast,i ovi uz vlast,su poodavno u EU. Narod u Gvineji Bisao ili u Jemenu!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Znaci nema EU za nas. Toliko price o evro-atlanskim integracijama i na kraju trt.

Za C. G.
Gost
Za C. G.

Ne zavisi vise nista od nas. U evropi dolaze na vlast nacinalisticke kao desnicarske stranke. Delegiraju svoje prestavnike u Evropski parlament i oni su uopste protiv prosirenja kao i protiv stranaca koji tamo zive. Dobar dio zivota sam proveo u zemljama EU i kada uporedim politicke prilike tada i sada to je za 180′ razlicito. Ja licno iz svog iskustva… Više »

Bijela
Gost
Bijela

Ja Boga mi vidim druže. Prvo i najvažnije, što ću moći da konkurišem za posao bilo gdje u Evropi, a da mi ne traže vezu ili pare. Drugo, moraće i vlasti u CG, koliko-toliko da poštuju neke Zakone i pravila. Ovo sad je divljina, a ne možeš đe pobjeći.

Dioklitia
Gost
Dioklitia

Bijela, kako se zove ono kada izgubiš smisao za realnost?

Loky
Gost
Loky

Nama ne treba ovakva EU. Mi smo nasu nezavisnost zacementirali clanstvom u NATO.

Send this to a friend