Politika

ASK od danas kontroliše političke subjekte na terenu

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) od danas će kontrolisati na terenu političke subjekte koji su prikupili najviše novca za finansiranje izborne kampanje za lokalne izbore na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima.

Kako je saopšteno, ASK prati i kontroliše aktivnosti, prihode i troškove svih političkih subjekata koji su podnijeli izborne liste za učešće na lokalnim izborima.

„Danas će početi kontrolu na terenu onih koji sprovode najveći broj aktivnosti u izbornoj kampanji, odnosno koji su prikupili najviše sredstava za finansiranje kampanje za lokalne izbore“ u Prijestonici Cetinje i opštinama Mojkovac, Petnjica i Tuzi, opštini u okviru Glavnog grada“, kaže se u saopštenju Agencije.

Navodi se da će ASK, kroz neposredan uvid u dokumentaciju političkih subjekata, pratiti i kontrolisati poslovanje političkih subjekata posebno u dijelu iskazanih troškova, kao i u dijelu ispunjavanja obaveze plaćanja svih troškova sa posebnog žiro računa otvorenog za izbornu kampanju.

„A po potrebi će informacije o troškovima za organizaciju aktivnosti u izbornoj kampanji tražiti i od pravnih ili fizičkih lica angažovanih za održavanja navedenih aktivnosti“, dodaje se u saopštenju.

Iz Agencije su kazali da su, od 34 izborne liste koje su kandidovane za učešće u izbornoj kampanje, za 33 otvoreni posebni računi za finansiranje kampanje.

„ASK poziva i preostalog političkog subjekta da kroz otvaranje posebnog žiro računa doprinese unaprjeđenju transparentnosti izbornog procesa, omogući realizaciju kontrolnih nadležnosti Agencije i izbjegne pokretanje zakonom propisanih postupaka i mjera“, kaže se u saopštenju.

Iz Agencije podsjećaju sve učesnike na lokalnim izborima da se sva sredstva namijenjena za finansiranje izborne kampanje uplaćuju na poseban račun, i da se sva plaćanja troškova kampanje obavljaju sa tog računa, kao i da se posebni žiro računi ne mogu koristiti u druge svrhe.

„Ukoliko tokom kontrole ASK pribavi podatke koji upućuju na nepravilnosti ili kršenja zakona, u roku od 15 dana od uočene nepravilnosti ili kršenja zakona će sačiniti Izvještaj o izvršenoj kontroli ili nadzoru i ostaviti rok za izmjenu ili dopunu dokumentacije, odnosno pokrenuti prekršajni postupak, podnijeti prijavu ili inicijativu nadležnom organu na dalje postupanje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će ASK blagovremeno obavještavati javnost o rezultatima sprovedenih kontrola, eventualnim podnešenim prigovorima, utvrđenim nepravilnostima i pokrenutim postupcima u odnosu na političke subjekte kod kojih su utvrđene nepravilnosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivana
Gost
Ivana

A sto ne idu po terenu kad su im promocije da vide koliko su potrosili za flajere, zastave, imaju li autobuse, posluzenje, video bimove… Nego kontrolisu samo na pricu. Ovo nije nikakva terenska kontrola, nego sprdacina.

Mirko
Gost
Mirko

Eto ti znas kako se vrsi kontrola pa nauci ljude koji to rade,posto si ti neki “veliki” strucnjak.

Send this to a friend