Politika

Bečić: Liderima DF-a vjerujem koliko i DPS-u

Aleksa Bečić

Prijateljska i politička saradnja između mog brata Dritana Abazovića i mene, iskrena saradnja političkih subjekata koje predvodimo i, u konačnom, formiranje koalicije “Ljudi za 21. vijek” nešto je najbolje što se opoziciji desilo u posljednjih nekoliko decenija, kazao je u intervjuu za Dan lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

“Rezultat je potvrdio da u Crnoj Gori konačno imate dominantnu opozicionu strukturu koja je progresivna, građanska, pomiriteljska, proevropska, poštena i čista, strukturu koja ima velike simpatije međunarodne zajednice i veliku podršku građana Crne Gore koji ne žele da se vraćaju u prošlost i kojima je dosta namještenih utakmica političara iz 90-ih godina”, rekao je Bečić.

On je ponovio da su njihovi uslovi za povratak u parlament jasno definisani planom izbornih i drugih reformi koji su polovinom juna predstavili domaćoj i međunarodnoj javnosti, a koji je u potpunosti na fonu opozicionih zahtjeva iz 2016. godine.

“Bez obzira što su se naše kolege iz opozicije vratile u parlament bez ispunjavanja bilo kog uslova, mi smo ostali principijelni i dosledni jer smagramo da data riječ i obećanje građanima moraju biti svetinja i zvijezda vodilja, zato što je i politika časna i čista profesija koliko su pošteni, iskreni i istrajni oni koji se njome bave. Dakle, plan je jasan i nedvosmislen, a potez krajnje aktivan ako se zaista želi izlaz iz političkog i institucionalnog ćorsokaka u kome se nalazimo. Zajedno sa kolegama iz URA, predložili smo da se na paritetnoj osnovi vlasti i opozicije formira specijalni ad hok parlamentarni odbor koji će naći održiva rješenja u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika, definisagi nova zakonska rješenja u vezi sa načinom izbora i izborom članova Savjeta RTCG, koji će biti nominovani u parlamentu, obezbijediti sveobuhvatnu izbornu reformu, koja obuhvata i implementaciju svih preporuka OEBS-ODIHR-a u cilju povećanja transparentnosti i profesionalizma institucija koje su uključene u izborni proces (posebno DIK-a i ASK)”,rekao je on.

Prema njegovim riječima sve to kako bi se povećalo povjerenje javnosti u izborni proces, uključujući i izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika, o biračkom spisku, o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i o registrima prebivališta i boravišta; definisanje zakonskog rješenja koje podrazumijeva održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu; donošenje kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama i podzakonskih akata DPS-a, uključujući i one koji regulišu njenu strukturu i način rada; osnivanje nezavisnog tijela-odbora za nadzor nad doslednom primjenom usvojenih zakona i podzakonskih akata i nad ostvarivanjem sloboda i prava učesnika na izborima; izmjenu seta medijskih zakona sa ciljem da se pravni okvir usaglasi sa EU i međunarodnim standardima.

“Na kraju plana je istaknuto da potvrđujemo spremnost da učestvujemo i glasamo u plenumu tek kada parlamentarne radne grupe dogovore sva konačna rješenja o rope pomenutim stavkama, zajedno sa potvrđivanjem datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu, što je u jednoj od izjava potvrdila i Maja Kocijančić, portparol Evropske komisije”, podsjetio je Bečić.

Na pitanje hoće li se pridružiti protestima DF-a koji su najavljeni za septembar Bečić je odgovorio pitanjem: “Mislite na najave onih pojedinaca i lidera koji svakodnevno za skupštinskom govornicom, koristeći naše odsustvo, iznose najprljavije i najprizeminije uvrede na naš račun? ”

“Mislite li na one koji su mi u susret poslednjim izborima fabrikovali najprljavije afere i podmetačine, ili možda mislite na one koji na poslednjim izborima nijesu mogli animirati svoje tradicionalne birače da izađu na izbore, a sada hoće da ih animiraju da izađu na ulicu? Poznato je koliko vjerujem u iskrenost i produktivnost akcija koje predvode profesionalni opozicionari, tako da detaljnija analiza, siguran sam, nije potrebna, jer njima vjerujem onoliko koliko vjerujem DPS-u, odnosno ne vjerujem im ništa. Tako da ne planiram saradnju sa liderima DF-a i DPS-om u cjelosti”, poručio je Bečić.

On je istakao da mislim da se sukob u DPS-u najbolje osjeća i najteže prikriva na lokalnom nivou.

“Nema dileme da je primjetan proces prestrojavanja u opštinskim odborima, kao i postojanje struja koje se čak više i ne kriju u pojedinim opštinama. Veoma je simptomatično što je kongres DPS-a pomjeren za kraj 2019. godine, čak i po cijenu toga što će se praktično prekršiti statut, imajući u vidu da mandat organa DPS-a, a time i predsjednika, traje četiri godine i da je rok za održavanje novog kongresa bio jun naredne godine. Vjerujem da nas očekuje zanimljiva 2019. godina kada su u pitanju odnosi u DPS-u, imajući u vidu da je Duško Marković prije nekoliko mjeseci praktično kazao da smatra da predsjednik države ne bi trebalo da bude i predsjednik partije, a da Đukanović očito i dalje pokazuje želju da partijsku moć drži u svojim rukama”, istakao je on.

Dodao je da ima i onih koji smatraju da aktuelna kadrovska kombinatorika u bezbjednosnom sektoru, između ostalog, i priprema za zanimljive unutarpartijske procese.

“Ne zaboravite da je posljednji veliki rascjep u DPS-u bio 1997. godine, a da je DPS samo nekoliko mjeseci prije toga, krajem 1996. godine, nastupio zajedno, navodno nikad jedinstveniji, i ostvario ubjedljivu pobjedu na tadašnjim parlamentarnim izborima. Tako da je loptica okrugla, a da li će Marković sebi dozvoliti političku sudbinu Igora Lukšića i još nekih pojedinaca, ili će crna kutija Crne Gore otključati kutiju i otvoriti nužne procese, ostaje da vidimo.Sve miriše na sukob, koji može lako prerasti u politički nokaut oko podjele moći. Đukanović, kao euroskeptik, gubi podršku Zapada, a to je njegov ozbiljan hendikep”, zaključio je Bečić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bazinga
Gost
Bazinga

Generalno političarima ne vjerujem. Pa ni tebi Bečiću. Svi ste isti samo za svoje dobro, u fabrike bi ja vas sve da vidite kako živi ovaj obični narod. Ne bi preživjeli ni mjesec dana. No vam je lako pričati učinak 0, a plate super. A tek da ne pričam o DF-u i DPS-u koje sam izjednačio, a za vas još… Više »

NBA
Gost
NBA

“BLEECICUU”!!! TEBI VISE NI TVOJA” LICNA KARTA ” NEVJERUJE…..BJEZI VISE ….

Vox
Gost
Vox

Bravo ti ga strucnjaku .znas kad ces srusit drps bez DF-nikada

Lavica
Gost
Lavica

😸😸😸😸😸😸😸😸😸
A što kao misliš ono zajedno su jači
?????????????

Gost
Gost
Gost

Ovo je sve tačno što je Mr Aleksa Be;i’ kayao u intervju Dan-u. Ja bi a i mnogo građanki i građana da na sledećim parlamentarnim izborima koalicija “Za 21 vijek” Aleksina i Dritanova partija bude dio neke nove Vlade Crne Gore. Stvarno je vrijeme za smjenu generacija političara i nešto novo i drugačije od sadašnje politike.

Lavica
Gost
Lavica

” IMA VELIKU PODRŠKU GRAĐANA CRNE GORE ”
😸😸😸😸😸😸😸😸😸😸😸😸😸😸😸

Trol
Gost
Trol

Cus odrzavanje lokalnih izbora u jedan dan… pa svaki laik zna da je to nemoguce. Prvi lokalni izbori u CG i jesu bili svi u jedan dan, ali se zbog klimanja i smjenjivanja vlasti raspored poremetio – tako bi bilo i sad… no vi trazite opravdanje za los rezultat. ODLICAN ste rezultat napravili, ali kako blic krig nije dao rezultat… Više »

Ranko
Gost
Ranko

Ne vjerujte nista ovo plagijatu provalili su mu identitet da je plagirao diplomski rad pa mu je sada svako kriv.

bidon
Gost
bidon

Plagistar je rezimu produzio vijek bar za deceniju

Ve$a
Gost
Ve$a

Becic ili Blecic…svejedno!.😁😁😁

a eeeee
Gost
a eeeee

Dupli lav je vrlo bolestan u mozak

Mr.Bad
Gost
Mr.Bad

Ja toliko vjerujem i njima i tebi!

Milan
Gost
Milan

Ko tebi da vjeruje, razbio si Snp, sa svima u opoziciji si u svadji..?

Jasno je
Gost
Jasno je

Vama je cilj da pobijedite opoziciju a ne DPS

Miki
Gost
Miki

Nijeste uzeli glas ni jednog DPS-ovog biraca , samo od opozicionih partija..i drzite lekcije.

ccc
Gost
ccc

e moj DR MRR becicu, ja mislim da pocinjes da sumnjas i u sebe.

Fileo
Gost
Fileo

E vala, i meni je DPS hiljadu puta blizi od ustasko-komunisticke koalicije.

Miksailo
Gost
Miksailo

Postenjacino, karakteru, pravednice. A nesto sam zaboravio koje ono ti nacionalnosti bijase?

marius
Gost
marius

A da Crnogorac . Ne ,ne ,Srbin. Salim se, Zecanin .

Ćotek
Gost
Ćotek

Fenomena likova i nikova, vazda se objave kad su Bečić, Risto, Vučić na tapeti. A kad se piše o lopovluku, Marovića bra’stvo i jedna Djina, Radjenovići, Radulovići i ostali soj, njih nema…
šta reći sem za stabilnost i NAPREDAK
dodaču popularno OJHA da se vidi da sam crnogorac 😻😻😻

...
Gost
...

Ti si mali OK…😂😂😂

LoL
Gost
LoL

Mislis li sto i ja?

Karibi
Gost
Karibi

Aleksa Folirant.

Ćotek
Gost
Ćotek

Dragi moj Aleksa, DPS=DF je jedna glava s dva oka frlja 🤪 jednako vole i poštuju svoju državu.

pakol
Gost
pakol

jednako vole i svoje gradjane tj ovce ups žetone

Hase
Gost
Hase

Djecace, ti si zesca prijevara i od Darka Pajovica.

LJUTA
Gost
LJUTA

Misljah magistre da
si pametniji…udarila ti vlast u glavu serafime

bidon
Gost
bidon

Pa raskini koaliciju s njima u gradovima u kojima vršite vlast…

Kobi
Gost
Kobi

Ostavi ti Dps. Sa liderima Df-a imaš vlast u nekoliko Opština, a ne vjeruješ im ništa. Jasno je kakav si.

Uros Pg
Gost
Uros Pg

Sto si onda sa njima u koaliciji kad im nista ne vjerujes?! Fotelja mila

Avetinjo
Gost
Avetinjo

Aj ukljuci malo mozak.

Aj lagano
Gost
Aj lagano

Boli istina, pa vrijedjate

Maja
Gost
Maja

Hvalite me usta moja, kada već niko drugi neće..

LJUTA
Gost
LJUTA

Oci sve vide osim sebe moj becicu

Starac focco
Gost
Starac focco

E ja visse vjerujem liderima DF-a no ovome koji je iznikao iz ssinjela sedmog bataljona.Veoma se bojati iskopleksiranih prevaranata koji sramotno priccaju o posstenju a primaju visoke plate za svoj nerad. Zna se ko najvisse pricca o posstenju.

ma, neka
Gost
ma, neka

Pobogu, DF je isto što i Bečićevo društvance – potiču iz istog političkog jezgra samo što su jedni manje umiveni od drugih, a oboje su u srcu prljavi

Lads
Gost
Lads

Bečić je igrač režima, spasili su mu političku karijeru jer su ga sudovi abolirali za očigledni plagijat.

Utrasid
Gost
Utrasid

Ooo, evo ga čuveni plagistar, javlja se iz svog biltena. Fuj.

Orzas
Gost
Orzas

Razbijac opozicije, ubačen odavno. Kad je trebao na ulicu on se kao prava kukavica sklonio na pregovore sa Milom.

Send this to a friend