Politika

Bečić proglasio novi Tužilački savjet

Aleksa Bečić

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić proglasio je danas novi Tužilački savjet. Članovi novog TS su Dražen Burić, Đurđina Ivanović, Sanja Jovićević, Tatjana Begović i Nikola Samardžić.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Skupštine, Bečić je istakao da je tim činom, saglasno Zakonu o državnom tužilaštvu, automatski prestao mandat dosadašnjem Tužilačkom savjetu.

<<<Muk predložen za člana Tužilačkog savjeta iz nevladinog sektora, Kaluđerović povukla kanidaturu<<<

“Proglašena su četiri člana koje je izabrala Konferencija tužilaca, po funkciji v.d. VDT-a kao predsjednik TS-a, kao i državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić, kao predstavnik istoimenog organa”, naveo je Bečić.

Dodao je da nakon što Skupština izabere pet uglednih pravnika, biće proglašeni i preostalih pet članova TS-a.

“Imajući u vidu da saglasno Ustavu i Zakonu Tužilački savjet radi i odlučuje sa minimum šest od 11 članova, jasno je da bez konsenzusa, odnosno saglasnosti i predstavnika Vlade, kao člana TS, gospodina Borisa Marića nema odlučivanja Tužilačkog savjeta do izbora preostalih članova koje bira Skupstina, čime se onemogućava sprovođenje eventualnih brzih, sumnjivih i nekvalitetnih procesa”, poručio je Bečić.

Ovim proglašenjem od strane predsjednika Skupštine Alekse Bečića situacija se drastično promijenila u korist vladavine prava, jer bez predstavnika Vlade u TS, Borisa Marića, koji u ovom trenutku ima faktički “zlatni glas”, novi TS neće moći ni da radi, ni da odličuje, pa samim tim neće se moći donositi odluke o izboru tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava, kako je to, od danas već bivši TS, planirao da učini u prelaznom periodu, to jest, od stupanja na snagu novog Zakona do izbora novog TS.

Nakon što je Bečić proglasio novi Tužilački savjet oglasio se poslanik iz redova njegove stranke Demokrata Momo Koprivica, kako je istakao, da je na ovaj način blokiran je prerhodni TS koji je planirao da dodnosi odluke po diktatu bivšeg režima i samim tim protivno pravu i volji građana Crne Gore bude instrument sprovođenja nelegalnih i nelegitimnih interesa jedne političke grupacije.

“Ovim proglašenjem od strane predsjednika Skupštine Alekse Bečića situacija se drastično promijenila u korist vladavine prava, jer bez predstavnika Vlade u TS, Borisa Marića, koji u ovom trenutku ima faktički “zlatni glas”, novi TS neće moći ni da radi, ni da odličuje, pa samim tim neće se moći donositi odluke o izboru tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava, kako je to, od danas već bivši TS, planirao da učini u prelaznom periodu, to jest, od stupanja na snagu novog Zakona do izbora novog TS”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, Tužilački savjet po Zakonu broji 11 članova.

“Ovim proglašenjem predstavnik Vlade Crne Gore je šesti i od njega zavisi kvorum za rad i odlučivanje. To jest, bez njega se, do izbora uglednih pravnika koje bira Skupština, ne može donijeti nitj jedna odluka. Ovim je faktički odsviran kraj partijskom Tužilačkom savjetu, koji je bio batina u rukama bivšeg režima. Zbog ovoga smo toliko čvrsti u stavu da se ta prilika jednostavno ne smije prokockati, i sledstveno tome, sve se mora uraditi bez jedne jedine greške što podrazumijeva da proces mora biti zakonit, mora biti u interesu svih građana ove zemlje, i mora rezultirati potpuno nezavisnim i partijski neobojenim institucijama. Nije teško na bazi loših višedecenijskih iskustava zaključiti da ko god želi partijski obojen TS taj nema ni lične ni političke hrabrosti za obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom. A to je temeljni zadatak ovog društva”, zaključio je Koprivica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokelj
Gost
Bokelj

Sa srecom, neka krene borba za pravdu i nek se privedu svi koji su u posljednjih 30god izdali nasu Crnu Goru

Janko
Gost
Janko

Potpuno neustavna odluka Narod Crne Gore ne smije ovo prihvatiti. Treba krenuti sa mitinzima.

Miki
Gost
Miki

Da nisi sto lovio u mutno .Pa sad strijepis

Someone
Gost
Someone

Opet Milivoje je tu 🤣

Otac dejov 150
Gost
Otac dejov 150

U laži su tanke noge. …….

Maca
Gost
Maca

Becicu procitaj Zakon bar je predstavnika Ministarstva pravde morala da bira Skupstina. Ovo vam pada pred sudom.

Konte
Gost
Konte

Pođi ti malo do škole, dobar ti je pravopis.
Za početak.

Konte
Gost
Konte

Pada pred sudom, kakvih pravnika ima😂😂😂😂.

Rođak
Gost
Rođak

Do kad ćeš da cvikaš o Vulina i Vučića?

Bjelopavlići
Gost
Bjelopavlići

Katniću Buriću sretno☝️🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Sretno.🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Piperi
Gost
Piperi

Sretno Cg.Sretno Buriću i ostalim pomoćnicima, naravno i Katniću🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪.

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Jel zvao Vučić a mozda i Vulin drze te u šaci zbog nečega….

Brams
Gost
Brams

Vulin i Vučić mogu samo da ga drže za onu stvar,kao i svi koji žele podjele u Crnoj Gori.Dosta više,ajmo malo da se cuknemo u pamet.Moramo svi zajedno da učinimo CG bogatijom zajednicom

Dijana
Gost
Dijana

Da ce nam med.i mlijeko tec po srbijaskom receptu se srbit necemo

Tiky
Gost
Tiky

Ko je ovaj lik?

Montenegrino
Gost
Montenegrino

Nisam politicki aktivan tako da se ne razumijem. Zelja mi je samo da ne krećete na Crnu Goru jer ćete dobit ogroman otpor naroda Crne Gore. Zapamtite pola je naših pola je vaših, tu pobjednika nema.

Pravda
Gost
Pravda

Nema NAŠIH I VAŠIH. Možete li to već jednom ukapirati????

Marko996
Gost
Marko996

Itekako ima jer mi se necemo asimilirat u posrbice i izdajnike sigurni budite

Danilo br 1
Gost
Danilo br 1

Ima ! Ti si njihov !

Send this to a friend