Politika

Bošković: Nema inicijative za postavljanje NATO baza u CG

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković poručio je da ne postoji inicijativa za postavljanje NATO baza u Crnoj Gori, ocjenjujući da to trenutno nije u interesu Alijanse.

On je, upitan da li postoji ideja za plasiranje NATO trupa na crnogorsku teritoriju, kazao da interes za to pitanje postoji dalje od Balkanskog poluostrva.

„Ono što ja imam informaciju je da ne postoji apsolutno nijedna inicijativa za postavljanje NATO baza u Crnoj Gori. Sve i da Crna Gora želi da traži u ovom momentu, mislim da to trenutno nije od interesa za NATO, već su to neka druga žarišta, druga destinacija“, kazao je Bošković novinarima uoči ministarskog sastanka u NATO-u.

Kako je rekao, Crna Gora je ušla u Alijansu da bude kredibilan partner i da zajednički, za stolom, konsenzusom dogovaraju sve buduće aktivnosti.

On je podsjetio da Crna Gora prvi put na ministarskom sastanku učestvuje kao članica NATO-a.

Bošković

„Poslednjih 11 godina smo posvetili sveobuhvatnim reformama, koje nijesu bile dio samo bezbjednosnog sektora, već ukupnog razvoja crnogorskog društva. Ono što danas očekujem je da na sastancima iskažemo jedinstvo Alijanse. Bitno je da ponovimo našu opredijeljenost za povećanje izdvajanja za sektor odbrane i da politika otvorenih vrata i dalje bude politika NATO-a, jer se samo tako mir i stabilnost može širiti na region Zapadnog Balkana, i ne samo kad je u pitanju taj region, već sva žarišta od bezbjednosnog izazova u ovom trenutku“, dodao je Bošković.

On je poručio da je velika čast za Crnu Goru da bude dio 29 najrazvijenijih zemalja današnjice.

Bošković je, na pitanje ukrajinskih novinara kakav je u Crnoj Gori osjećaj biti dio NATO-a, s obzirom na mišljenje u Ukrajini da će, ako se pridruže Alijansi, to razljutiti Rusiju, rekao da je prioritet Crne Gore, kad je u pitanju integracija u NATO, bio donošenje mira i stabilnosti na Zapadni Balkan i da slijedi sopstvene interese.

„To znači da je Crna Gora naučila lekciju iz prošlosti. Uvijek smo bili na pravoj strani istorije, ali ponekad smo bili brisani sa mape, a sada sam siguran da smo osigurali naše postojanje, nezavisnost Crne Gore i stabilnost regiona Zapadnog Balkana“, kazao je on.

Bošković je poručio da je Crna Gora u poslednjih nekoliko godina iskusila pritisak, naglasivši da crnogorsko pristupanje Alijansi nije bilo protiv ruskog interesa.

„Ako Rusija želi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, siguran sam da je ovo i u najboljem interesu i Rusije, jer naše članstvo nije protiv bilo koje zemlje, pa ni Rusije, već za dobro Zapadnog Balkana i naroda koji tu žive“, naveo je Bošković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gospodin
Gost
Gospodin

Može li za baze referendum da se mi građani izjadnimo za DA ili NE?

Anominus
Gost
Anominus

Potrudite se da ih i ne bude. Bolje promovišite CG kao idealno mjesto za odmor oficira NATO.

Marko
Gost
Marko

Narod nece dat postavljanje NATO baza?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Koji narod?! Da ima naroda ne bi ovi na vlast bili tri decenije koje nas vratise vijek nazad.

Marko
Gost
Marko

Po Cijo Dan prica o NATO bazama u CG..Pa nije Boskovic tvoja CG,katastrofa ?

Enigma
Gost
Enigma

U Pljevlja ih postavi Boskovicu da se rodnom gradu oduzis ha ha ha

crnogorac
Gost
crnogorac

bolje je tako, jer da ima ništa ne biste preuzeli

Send this to a friend